BG online

Lični razvoj

Ljubav ima moć da izleči rane koje nam život nekad nanosi

Ono što uništava brak su uzajamno zavisni odnosi, kaže dr Su Džonson, autorka knjige “Zagrli me čvrsto” u kojoj prestavlja revolucionarnu emocionalno fokusiranu terapiju (EFT) namenjenu parovima.
Svesna toga da većina ljudi živi u dramama stvaranja i prekidanja veza dr Džonson kaže da sada to mogu da čine sa razumevanjem.
„Ljubav je upravo onakva kakvom se predstavlja“, napisala je Erika Džong. „Vredi boriti se za nju, biti hrabar, rizikovati sve. A problem je u tome što ako ništa ne rizikuješ – rizikuješ još više.”- istakla je dr Su Džonson na početku ove knjige.

Priznajte svoju vezanost

Poruka Emocionalno fokusirane terapije za parove je jednostavna: zaboravite na svađe, na analize svog i partnerovog ranog detinjstva, na velike romantične poduhvate i eksperimentisanje sa novim pozama u seksu. Umesto toga, prepoznajte i priznajte da ste emocionalno vezani i da zavisite od svog partnera na način na koji dete zavisi od roditelja koji ga hrani, teši i štiti. EFT je usmerena na stvaranje i jačanje emocionalne veze između partnera i na preoblikovanje ključnih momenata koji su ohrabrujući za ljubavne veze odraslih: morate biti otvoreni jedno prema drugom, usklađeni jedno sa drugim i imati osećaj jedno za drugo.

Svako želi ljubav

Knjiga “Zagrli me čvrsto” je bazirana na EFT terapiji i osmišljena tako da bude korisna svim parovima: mladim, starim, venčanim, verenim, onima koji žive zajedno, srećnim, disfunkcionalnim, heteroseksualnim i homoseksualnim. Ukratko, svima koji traže doživotnu ljubav. Ova terapija je za žene i za muškarce. Namenjena je ljudima svih društvenih položaja i kultura jer svako ima istu osnovnu potrebu za ljubavlju.

Moć ljubavi

Studije sprovedene tokom prethodnih 15 godina, pokazale su da se oko 75% parova koji su prošli kroz ovu vrstu terapije oporavilo i da je zadovoljno u svojim vezama, kaže autorka i napominje da EFT nije za one koji su u nasilnim vezama, niti za dugogodišnje zavisnike od psihoaktivnih supstanci jer takve aktivnosti potkopavaju mogućnost da se osoba pozitivno angažuje u vezi.
Knjiga je podeljena na tri dela. Prvi deo daje odgovore na stara pitanja o tome šta je ljubav gde je objašnjeno kako često, uprkos najboljim namerama i najširem sagledavanju okolnosti skliznemo u nepovezanost i gubimo svoju ljubav. Ova knjiga nudi ljubavnicima novi svet i novo razumevanje toga kako da vole valjano. Drugi deo je prilagođena verzija Emocionalno fokusirane terapije. Sastoji se iz sedam poglavlja koja obuhvataju trenutke koji su ključni za ljubavne veze i obučava čitaoca kako da ih uobliči i stvori sigurnu i trajnu povezanost sa drugima. Treći deo se obraća snazi ljubavi.

“Ljubav ima beskrajnu mogućnost da izleči razorne rane koje nam život nekada nanosi. Ljubav takođe pospešuje i naše osećanje povezanosti sa svetom. Sposobnost da se odgovori ljubavlju je temelj istinski saosećajnog i civilizovanog sveta…” 

Parovi kao najbolji učitelji

Da bi pomogla u čitanju ove knjige, autorka je na kraju pridodala i rečnik važnih termina.
“Razvoj EFT-e dugujem svim parovima koje sam godinama posmatrala: koristim njihove priče, zamaskiravši njihova imena i pojedinosti koje bi mogle narušiti njihovu privatnost. Navela sam brojne slučajeve, ali ih i pojednostavila kako bi mogli da reflektuju opšte istine koje sam naučila od stotina parova sa kojima sam se susretala. Na njihovim primerima ćete se učiti vi, jednako kao što sam se na njima učila i ja. Ova knjiga je pokušaj da svoje znanje prosledim dalje” objasnila je dr Su Džonson.

Knjigu “Zagrli me čvrsto” po ceni od 899 din+troškovi dostave možete poručiti putem porudžbenice:   

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Kad strahovi izbijaju na površinu sebe više nemamo pod kontrolom…

  You cannot copy content of this page