BG online

ZDRAVLJE

Brzo mršavljenje ne donosi trajne rezultate

Kako biti zdrava i osećati se bolje?

Kad se diplomirani biolog zaljubi u nauku, svom znanju doda znanje stečeno tokom studija u Visokoj zdravstvenoj školi, lično iskustvo i veliku ljubav prema istraživanju svega što čovek sam može da učini za sebe onda rezultati u radu Biljane Gavović sa ljudima koji žele da da budu vitkiji, zdraviji i zadovoljniji ne mogu izostati.

Kao profesorka jedne od beogradskih gimnazija, mama tinejdžera i žena u srednjim godinama Biljana Gavović, nutricionista dijetetičar bira kvalitet, činjenice i sve ono što savremenom čoveku može pomoći da unapredi kvalitet života u užurbanoj svakodnevici. 
-Još pre dvadesetak godina sam primetila da mnogo energije trošim dok varim hranu, da postajem troma nakon jela umesto da dobijem energiju. Sa stanovišta biologa sam to počela da posmatram i analiziram, osluškujem sebe i svoje telo, kao i svoje potrebe. Promatrala sam na koji način hrana utiče na mene i intuitivno sebi uvodila u ishranu neke namirnice, neke sam izbacila. U tome su mi se vremenom pridružili i članovi porodice. Zaronila sam u stručnu literaturu iz želje da se dobro osećam u svom telu i kad su deca porasla imala sam više vremena za neke svoje ljubavi i interesovanja, pa sam tad upisala fakultet i završila ga u roku što nije bilo lako postići pored svih obaveza, ali ljubav prema tome i znanju mi je pomogla da sve stignem- kaže Biljana Gavović koja je danas dipl.dijetetičar nutricionista.

Pozitivan stav prema životu

Volim fiziologiju koja proučava kako funkcionise naše telo i sve što sam dodatno učila se nekako logično nadovezivalo jedno na drugo, objašnjava Biljana Gavović.
-U svemu što želimo da postignemo je presudan pozitivan stav prema životu, a kad je reč o hrani uverila sam se da sam i pre studija na Visokoj zdravstvenoj školi sve dobro radila na tu temu. Dobro sam se osećala i činila za sebe nešto dobro. Čak sam i dobro „pregurala“ i razvod, neke lične i emocionalne stvari, a kad sam bila na završnoj godini studija usudila sam se da svoje znanje prenesem i drugima. Njihovi rezultati su mi bili veliki vetar u leđa i znak da sam na dobrom putu, da sam dobro izabrala i da mogu da se posvetim na pravi način tome, pokažem šta znam.

Kako pobediti insulinsku rezistenciju?

Sa svojim đacima u gimnaziji Biljana često priča o ishrani i nesebično im prenosi svoja znanja.
-Kao biolog razumem kako funkcioniše ćelija i to je veoma značajno. Imala sam lepo iskustvo sa tinejdžerima koji su imali problem sa insulinskom rezistencijom, a danas mnoge devojčice to  imaju, a da toga nisu ni svesne. Prepoznala sam to kod njih, uputila ih na dijagnostiku kod endokrinologa i tu je nutricionista pomoćnik. Tokom nekoliko meseci uz disciplinu i praćenje smernica devojke su rešile problem insulinske rezistencije i ostale i nakon toga na ishrani koja im nije iz korena drastično promenjena. Rekle su mi da su zavolele da spremaju jednostavne namaze i salate što je sjajno jer je nekad do tinejdžera teško dopreti.

Zašto želite da smršate?

Rad sa ženama u srednjim godinama je za Biljanu Gavović poseban izazov.
-Na prvom susretu sa njima prvo pitanje koje im postavim je „koji je vaš lični razlog za javljanje nutricionisti“. Važno je da li žele da unaprede zdravlje ili uđu u haljinu koju su nosili pre 20 godina. Ako je drugi razlog u pitanju veoma je teško, čak nekad i nemoguće doći do cilja. Ako osoba želi promenom ishrane da unapredi zdravlje na dobrom smo putu promena navika. Volim da razumeju zašto je važno dovoljno i na vreme spavati, da je bitno i vreme kada se jede, razumeti na koji način rade enzimi. Kad se navike postepeno menjaju onda i dugotrajno ostaju. Instant mršavljenje neizostavno prati jo jo efekat i ovaj fenomen može fiziološki da se objasni. Brzo mršavljenje brzo vraća kilograme.

Godine treba nositi sa lakoćom i radošću

Žene umeju da često sebi postave nerealne ciljeve kada je reč o mršavljenju. Biljana kaže da ne treba težiti tome da se „vrati mladalačka kilaža“ niti izgled devojke već da svoje godine treba sa lakoćom i radošću nositi.
-Treba da budete najbolje u svojim srednjim godinama. Istina je da menopauza može biti ometač na tom putu, a opšti savet je da moramo obratiti pažnju na sve aspekte svog života – ne samo na ishranu, ne samo na vežbanje, ne samo na dobar san, hidrataciju. Sve to zajedno je važno i da se umereno vežba. Žena koja je na korak do menopauze ili je ušla u nju treba holistički da posmatra svoje doba i pristup životu. Važno je i kako razmišljamo, da li ste pozitivac ili negativac, a motivacija i želja mnogo toga mogu da pomere i promene. Ako dođete kod nutricioniste sa idejom „Ne znam da li ću uspeti“ to već u startu ne obećava mnogo. Ko je odlučio da uspe i prepustio se, u startu smo vec daleko otišle. Stav prema životu je od velikog značaja za sve u životu. Žene u menopauzi mogu biti i depresivne jer se uplaše promena. One koje se izbore sa tim nose bez problema svoje bore, opuštene grudi i ostalo.

Navike se ne menjaju odjednom

Prvi susret sa Biljanom pre izrade plana ishrane traje oko sat vremena  jer tokom tog razgovora želi da sagleda sve aspekte života osobe sa kojom treba da započne putovanje ka boljem zdravlju, mršavljenju i sticanju zdravih navika.
-Važno mi je da znam njene navike u ishrani, da li je fizički aktivna, kako i kada spava, a često tražim da pogledam i sedmodnevni dnevnik ishrane koji može na mnogo toga da ukaže. I hormoni diktiraju brojne procese u telu. Pre programa ishrane važno je da vidim i kompletnu krvnu sliku, parametre koji su mi važni, laboratorijske analizte, lekarske dijagnoze. Tad se pristupa izradi individualnog plana ishrane, sve se uklapa, od navika, ritma života, vodi se računa o ukusima, satnici, a navike se menjaju jedna po jedna.

Kuda vodi preskakanje doručka?

Preskakanje doručka nikako nije dobra navika, napominje Biljana Gavović.
-Kad se počinje dan kafom bez doručka telo se baca u gladovanje i obrok posle toga telo pretvara u masno tkivo  jer celija razume da smo u gladovanju i skladišti rezerve da telo ne bi bilo u neizvesnosti iščekivanja kad će ponovo dobiti hranu. Važno je novim navikama pokrenuti rad žlezda, hormona i enzima za varenje. Važno je i izbaciti grickalice i uzimanje hrane između obroka. Mnogi ljudi ne primete koliko često to rade. Nedavno sam bila oduševljena rezultatima žene u menopauzi koja je vojničkom disciplinom skinula za 14 dana 7 kg. Kaže da je laganija, ima mnogo više energije, oseća se lagano i „izduvano“.

Nutricionista bez biča i osuđivanja

Nutricionista ne treba da ima bič i da tera klijente, već je pre svega njegova uloga da bude motivator koji će vas naučiti „kako“, dodaje Biljana.
– Onome ko ima motiv i racio dovoljno je da mi veruje kao naučniku. Želja polazi iz same osobe. Teranje se uvek pretvori u jo jo efekat. Iz radosti i želje se može mnogo toga, „Hoću da budem zdrava i bolje se osećam“. Istina je da metabolizam može doprineti da brže ili lakše dobijamo/gubimo na kilaži. Zato i govorimo o personalizovanom pristupu. Radim i sa onima koji žele da se ugoje, a najviše volim da radim sa zdravim ljudima koji nemaju komplikovane bolesti koji to žele da postignu boljeg zdravlja, osećaja i sticanja novih navika.

Branka Gajić
Foto: Saša Džambić

Menopauza bez lepeza i suza – Biljana Gavović

 

SHOP

Kako izgleda kuhinja u kojoj se ne kuva?

By BGonline / 15/04/2024 / 0 Comments

Tugovanje je cena koju plaćamo jer imamo hrabrosti da volimo ljude (Irvin Jalom)

By BGonline / 04/04/2024 / 0 Comments

Emocionalno nasilje ostavlja trajne psihološke posledice

By BGonline / 11/04/2024 / 0 Comments

Nezadovoljstvo sobom je navika

By BGonline / 29/03/2024 / 0 Comments

Bolest me je osvestila, opametila i mnogo čemu naučila

By BGonline / 07/04/2024 / 0 Comments
© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Zabava za celu porodicu Rolerijada je tradicionalna porodična beogradska manifestacija,…

You cannot copy content of this page