fbpx

BG online

ODMOR I PUTOVANJA

Vodič za bezbednu vožnju u zimskim mesecima

Vozači ali i automobili treba da se dobro pripreme za zimsko vreme i uslove na putu.
Opel nudeći brojne bezbednosne komponente, kao i one zadužene za komfor smanjuje povećani rizik tokom hladnih meseci.
Zimske gume obezbeđuju bolje prijanjanje i kraći kočioni trag na snegu.opel
-Dubina šare od četiri do pet milimetara je od ključnog značaja-podseća Opelov ambasador Joahim „Jokel“ Vinkelhok. Bivši pobednik trke 24 časa Le Mana je dodatno objasnio da je pravilno skladištenje, odnosno čuvanje guma takođe veoma važno: -Ukoliko je porozan, pneumatik ne pruža odgovarajuće prijanjanje, on se tada ponaša kao letnja guma.

Gde je antifriz?

Punjenje posude za tečnost za pranje vetrobrana antifrizom je takođe važno. To prevenira da se prskalice zamrznu, tako da se u svakom momentu obezbeđuje odgovarajuća preglednost.
Odgovarajuća pogonska tehnologija takođe pomaže da ostanete bezbrižni na zaleđenim i klizavim putevima. Modeli poput MOKKE X, Insignije i Insignije Country Tourer, pomažu vozačima da se uhvate u koštac sa snegom, lapavicom i ledom, zahvaljujući adaptivnom (AWD) pogonu na sve točkove. Ovaj sistem distribuira neophodnu dozu snage u deliću sekunde, na taj način obezbeđujući maksimalno prijanjanje.
Generalno, stil vožnje treba da bude prilagođen uslovima na putu, što znači ostavljanje veće, bezbednije distance uz obraćanje pažnje na saobraćaj ispred još dalje nego inače. Iznenadni pokreti na volanu treba da se izbegavaju kada se vozi na klizavoj podlozi. Kad sneg prekrije puteve i kad ne može bezbedno da se vozi ni sa zimskim gumama, tada su lanci jedina solucija.
Joahim Vinkelhok savetuje vozačima da prođu obuku pre dolaska zime:
-Razvijanje osećaja za automobil i kočnice je izuzetno važno.Vozači treba da nauče kako da koriste svoj visokotehnološki „alat“ na pravi način i naviknu se na rad sistema kontrole trakcije (ESP) i ABS-a. Vozite na velikom, praznom parking prostoru kada je asfalt mokar ili prekriven snegom i pritisnite snažno papučicu kočnice da uvidite kako automobil reaguje.“ Vinkelhok je dodatno objasnio da ljudi koji upiju takvo iskustvo i steknu osećaj, mogu da izvuku koristi i intuitivno reaguju na pravi način u teškim situacijama.

Osvetlite dan (i noć)

Mokre, snežne i ledene uslove na putu takođe prati i mrak tokom većeg dela dana u zimskim mesecima. Ipak, evo sjajnog leka za to: IntelliLux LED®. Inteligentni, matrični farovi u Opel Astri čine dan vedrim. Ovo je posebno važno za učesnike u saobraćaju koji domove napuštaju rano ujutro i vraćaju se kući uveče, tako da će oni posebno znati da cene prednosti inovativne Opelove svetlosne tehnologije. Rizik od učestvovanja u saobraćajnom incidentu se povećava kako dnevno slabi i nestaje. To znači da vozači koji mogu da vide dalje imaju jasnu prednost. Adaptivni LED matrični farovi se prilagođavaju vladajućoj situaciji i obezbeđuju vožnju sa dugim svetlima, ali bez zaslepljivanja ostalih učesnika u saobraćaju. Takođe, omogućavaju da se životinje kraj puta uoče ranije nego sa konvencionalnim kratkim svetlima.
U Nemačkoj je korišćenje zadnjeg svetla za maglu dozvoljeno samo kada je magla i kada je vidljivost ispd 50 metara, ne i kada pada kiša ili sneg.
Grejanje volana je u ponudi za većinu Opelovih modela, a pruža dodatni komfor kada je temperatura niska. Nakon manje od minuta, vozač već može da oseti prijatnu toplinu. Prijatan ambijent za vozača i suvozača je dodatno unapeđen grejanjem sedišta. Putnici na zadnjoj klupi u Opel Astri mogu takođe da uživaju u toploti u pojasu leđa. Sve ovo doprinosi i bezbednosti, jer pri prijatnoj temperaturi u kabini, vozač ne mora da bude prenatrpan odećom, što sprečava da bezbednosni pojas bude adekvatno blizu tela.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Gde je granica između bezusovne ljubavi i doživotne robije? U…
error: