BG online

ZDRAVLJE

Sve što niste znali o celulitu (Peđa Filipović)

NOĆNA MORA SAVREMENE ŽENE

Na listi najvećih „trauma“ iz svakodnevice negovane savremene žene visoko mesto zauzima celulit  za koji mnoge od njih tvrde da ih prilično frustrira i čini nesigurnim, naročito tokom letnjih meseci. Brojne metode udružile su se u borbi protiv „narandžine kore“ a najstarija i nekako najpouzdanija je ručna masaža o kojoj je na ovim prostorima najkompetentniji da govori Peđa Filipović. Od nedavno je maderoterapija (masaža drvenim oklagijama) postala veoma popularna, a Peđa je do sad obučio i mnogo profesionalaca da rukuju ovom neobičnom spravom.
-Celulit je najbolje „napasti“ kombinacijom maderoterapije i ručne masaže. U svemu tome ne sme da bude gnječenja, pokreti treba da su brzi, a uz pomoć oklagija terapeut prilično „štedi“ svoju snagu, samim tim srce i zglobove- objašnjava Peđa Filipović. –Terapeut treba da bude kreativan, da kombinuje znanja o klasičnoj limfnoj drenaži, poznaje kretanje energetskih meridijana, akupresuru i refleksologiju stopala. Predrasuda je da ove masaže treba da budu jake i dubinske. Modrice ne smeju nikako da se pojave. One su pokazatelj da je došlo do kidanja krvnih sudova što je nedopustivo. Anticelulit masaža se nikad ne radi kod osoba koje imaju izražene kapilare, proširene vene, kožne infekcije i akne.
Tokom odlaska na anticelulit masaže klijent treba da svojim stilom života podrži ovaj proces. Veoma je važno da uzima tokom dana 2l vode i biljnih čajeva koji su prirodni diuretici i vodi računa o ishrani. Kalijum i magnezijum koji se gube u tom procesu potrebno je nadoknaditi ishranom.
-Celulit je promena na vezivnom tkivu i nalazi se na 4 do 6 mm ispod kože. Čine ga kapsulice koje se prave oko ćelija masti gde se vezuje slobodna međućelijska tečnost. Masaže maderoterapijom imaju zadatak da pospeše cirkulaciju, aktiviraju limfni protok i izbacivanje nakupljene vode u međućelijskom prostoru. Time se istovremeno poboljšava  tonus kože, metabolizam kolagena i elastina u koži.

Jednom celulit, zauvek celulit

Zabluda je da celulit imaju samo gojazne osobe. Ovaj problem imaju mnogi vitki ljudi, ali i sportisti jer je osnovni problem kod celulita u metabolizmu masti, ističe Peđa.
-Zabluda je takođe i da celulit može u potpunosti da nestane. Značajno može da se smanji i učini „nevidljivim“ i uz redovno održavanje postignutog da ne bude uočljiv, ali nije moguće njegovo potpuno uklanjanje.
Peđa Filipović preporučuje da se prvi tretman serije anticelulit masaža zakaže odmah nakon menstruacije jer je tad najmanja koncentracija estrogena u telu žene.
-U toj fazi nam u samom procesu tokom prvih 10 dana priroda pruža podršku. Nakon prvih tretmana celulit izbija na površinu i normalno je da ga na prvi pogled ima više nego pre, pa je tako prvo vreme za počinjanje sa intenzivnim anticelulit tretmanima već pred kraj zime ili na proleće. Svakako je preporuka da se tokom cele godine vodi računa o higijeni tela i celulitu u svemu tome. Ne teba odlaziti kampanjski na ovakve masaže i uvek počnite 3 do 4 meseca pred odlazak na more.
Na maderoterapiju u kombinaciji sa ručnom masažom se odlazi svakog drugog dana. Takvim tretmanima se stimuliše i rad bubrega, istovremeno pije dosta tečnosti i na ove tretmane ne treba da idu oni koji imaju problem sa bubrezima. Peđa Filipović takođe podvlači da anticelulit masaža, bilo da se radi oklagijama ili manuelno, ne sme da boli.
-Ne sme nikako da se pređe granica prijatnog bola. Važan je u svemu tome i holistički pristup terapeuta. Celulit se može dobiti u bilo kom životnom dobu i nije nasledan. Loše misli, loše emocije i loša stanja donose toksine u organizam baš kao i zavist, ljubomora, strah i ostavljaju velike posledice.

Kućni SPA

Kućni ritual maderoterapije ima svoje draži i set s potpisom Wellness akademije Peđe Filipovića čine sprava od drveta koja ima drvene točkiće i konopljino ulje koje odlično hrani kožu i sjajan je izbor za detoksikaciju i cirkulaciju.
-Veoma je važno upamtiti da se masaža uvek radi od periferije ka srcu, a anticelulit masaži obavezno prethodi samomasaža stomaka jer se na taj način pripremaju krvni sudovi i limfni putevi. Od 15h do 19h su najaktivniji meridijani bešike i bubrega, pa je iz tog razloga to najbolje vreme za ovaj tretman.

Branka Gajić
Foto: Dario Konstantinović/ DAK Foto

Moć pelina i lek za 3000 bolesti
Masaža stopala by Peđa Filipović
Svoje tuge čuvam i ponekad im se vratim
Ljubav se razmenjuje dodirom
Odmorite umorne oči
Porodica se gradi od trenutka kad se dete začne
Dodir ljubavi za mamu i bebu
Savremeni wellness koncept SELFNESS
Lice je naša lična karta
Stres ostavlja zapise na duši, telu i muti nam misli
Vežbe za buđenje ličnih potencijala
Zaplovite pučinom svog mira, svesni da tako investirate u svoje zdravlje
Oči u oči sa sobom i prošlošću
Detinjstvo kao roditelj duše
Treptaj duše i koraci ka sebi

Oklagije za maderoterapiju tela s potpisom Peđe Filipovića

Ono što je važno da znate o maderoterapiji

Intervju sa Peđom Filipovićem:

Svoje tuge čuvam i ponekad im se vratim (Peđa Filipović)

 

 

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Strah od smrti budi nemir i očaj kod anksioznih ljudi…

You cannot copy content of this page