BG online

ODMOR I PUTOVANJA

Skrivena mesta u Srbiji gde se spava u zemunicama i jedu praseće bajadere

Postoje mesta u Srbiji na koja vas turističke agencije neće povesti, ali je zato tu knjiga Nenada Blagojevića “50 najlepših mesta u Šumadiji”, turistički vodič kroz Aranđelovac, Topolu i Kragujevac koja vam može biti najbolji prijatelj tokom obilaska Šumadije i nezaboravnih avantura, hedonističkih trenutaka i odmora u prirodi.

Ovaj priručnik za putovanja je savršeni pratilac onima koji žele da putuju bez žurbe i stresa, odmore na selu, uživaju na čistom vazduhu, cvrkutu ptica i u domaćoj hrani.

Mesta gde vreme sporije prolazi

Novinar Nenad Blagojević kaže da nije bilo lako odabrati mesta sa dušom, ali da je danas, kad u rukama ima ovaj vredan vodič siguran da je napravio izbor koji čitaoce neće izneveriti.
-Imao sam priliku da vidim koliko se Francuzi dive lepoti naše zemlje i kad sam počeo da je posmatram njihovim očima shvatio sam koliko mi sami ne znamo za lepote Šumadije koju sam pišući ovaj turistički priručnik obilazio. Vremenom sam naučio da uživam u malim stvarima, usporim svakodnevicu, a uverivši se da u tim malim mestima vreme “sporije prolazi”.

Jela sa dušom

Tokom pisanja knjige “50 najlepših mesta u Šumadiji” Nenad je razgovarao i sa lokalnim ugostiteljima koji su mu otkrili neke svoje kulinarske tajne, a mnoge od njih su zabeležene i na stranicama ovog priručnika za turiste.
-Najbolje ćevape jeo sam u selu blizu Topole i njihov recept je strogo čuvana tajna, a u priručniku možete videti gde se tačno nalazi kafanica u kojoj ih možete probati. Pisao sam o autentičnoj hrani tog lokaliteta, pa tako u Šumadiji možete jesti slatko od belih trešanja ubranih u seoskom domaćinstvu, a po povratku kući možete kupiti zimnicu od svojih domaćina. Tu je I šljivovica koja je takođe u lokalnom špajzu ili podrumu, u koju su kao u baš sve proizvode u domaćini utkali svoju dušu. Pisao sam i o domaćem detoksu, mestu gde se prave najlepše pite sa paprikom i kačkavaljem koje se rasprodaju do 10 sati ujutro, kolačima koji su lepši od najlepših francuskih kolača, prasećim bajaderama koje možete poručiti samo na jednom mestu, u Bukoviku gde je to i jedino jelo u restoranu.

Eko turizam

Seoski turizam je sve popularniji a Nenad je čitaocima svoje knjige predstavio domaćinstva koja imaju smeštaj svih kategorizacija, od apartmana sa bazenom do smeštaja u zemunicama.
-U Jarmenovcima možete da spavate u zemunicama i to je mesto sa najlepšim zalaskom sunca u okolini Topole, a u knjizi su ispisane i koordinate tog mesta. Predstavio sam i novo arheološko nalazište iz 15.veka Đurine ćelije, a Topola zaista jeste srpska Toskana. Tu je i priča o selu Lipovac koje ima čak 10 vinarija u kojima možete degustirati fantastična vina. Posebnu pažnju sam posvetio eko turizmu, pa sam tako pisao i o ekološkom hostelu u Aranđelovcu, lokalima u Kragujevcu koje treba posetiti, zanatskom pivu, ljudima koji sami rade sve i razvijaju turizam sa akcentom na “seoski”.

Mesta kojih nema na turističkim mapama

Sva ova mesta se nalaze na sat i 15 minuta vožnje kolima od Beograda. Format ovog vodiča je 12×18, isti onakav kakav se radi svuda u svetu, staje u svaku torbu ili kasetu od automobila, kvalitetne je štampe, sa fotografijama u koloru i kontakt informacijama svakog mesta koje je Nenad obišao. Pored 50 mesta koje je predstavio vođen svojim senzibilitetom u knjizi se nalazi i još 25 mesta koja su mu preporučili “lokalci”(gde piju kafu i provode dan).
– Predstavio sam čitaocima kraj Karađorđevića-Topolu, Obrenovića-Aranđelovac i kraljevski kraj- Kragujevac, Bukuljsko jezero kojeg nema na turističkim mapama gde može da se kampuje, peca, vozi bicikla i jašu konji, a pisao sam i o manastiru Nikolje iz 14. veka koji se nalazi u Šatornji gde sam kupio med koji prave monahinje-otkriva Nenad Blagojević samo deo priča iz turističkog vodiča “50 najlepših mesta u Šumadiji” koji po ceni od 750 din+troškovi dostave možete poručiti tel.066060820 ili putem porudžbenice:   

  Branka Gajić

  Život i dom u prirodi

  Peskoviti raj Zanzibara

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Putovanje ka unutrašnjoj mudrosti Intuicija nije redak dar, već je…
  You cannot copy content of this page