BG online

Psihološka prva pomoć

Nenasilna komunikacija u partnerskim odnosima

Nenasilna komunikacija je komunikaciona strategija koja se fokusira na iskreno izražavanje svojih najdubljih osećanja i potreba, kao i na sposobnost da empatično saslušate druge. Ovaj oblik komunikacije razvio je klinički psiholog Maršal Rozenberg tokom šezdesetih godina 20. veka kako bi se pozabavio nasiljem u centru grada u njegovom rodnom gradu Detroitu. Ova komunikaciona strategija može biti od pomoći kod različitih odnosa, a naročito kod partnerskih relacija.

-Nenasilna komunikacija ima za cilj da poboljša odnose kroz saosećajnu razmenu. Važno je naučiti kako da slušate svog partnera bez prekidanja, osuđivanja ili reagovanja na ono što govore- kaže Sanja Norsdorm, instruktor nenasilne komunikacije. -Često tokom razgovora obraćamo pažnju na  svoje misli  umesto da u potpunosti slušamo šta govori druga strana. Nenasilna komunikacija zahteva od nas da usporimo proces komunikacije i obustavimo prekide, kako bismo zaista mogli da slušamo i postanemo objektivniji svedok reči, iskustava i osećanja partnera- objašnjava Sanja.
Kad smo ljuti ili uznemireni neretko se izvičemo na partnera, nekad smo grubi, pa to čak i radimo sa namerom da ga povredimo što bi bio odgovor na sopstvena osećanja povređenosti.
-Međutim, pauza pre nego što odgovorite i odvojite trenutak da regulišete svoje emocije kako biste odgovorili na miran i utemeljen način, umesto da reagujete iz besa ili defanzivnosti, može vam pomoći da vežbate nenasilnu komunikaciju- kaže Sanja i poziva vas na online radionicu nenasilne komunikacije koja će biti održana u nedelju 27. avgusta od 15h do 17.30 h.
Proces nenasilne komunikacije daje vam mogućnost da slušate na način koji suspenduje reaktivnost. Umesto da reagujete na situaciju ljutito ili antagonistički, važno je da napravite korak unazad i razmotrite vaš odgovor, napominje Sanja.

Prednosti nenasilne komunikacije

Kako nenasilna komunikacija može da koristi vašoj vezi?
Povećana samosvest: Vežbanje nenasilne komunikacije može vam pomoći da postanete svesniji svojih osećanja i potreba. Kako postajete samosvesniji, počinjete da shvatate šta će vas zaista usrećiti.
Veća iskrenost i intimnost: Nenasilna komunikacija stvara ambijent slušanja koji je manje emocionalno nabijen, neutralniji, više utemeljen, a samim tim i iskreniji, povezaniji i intimniji.
Može pomoći da izbegnete situacije u kojima govorite stvari koje ne mislite.
Manje sukoba: Dok agresivna ili zahtevna komunikacija može dovesti partnere u defanzivu, nenasilna komunikacija može pomoći u sprečavanju ili širenju sukoba. Ona promoviše empatiju i pomaže vama i vašem partneru da vidite perspektivu jedni drugih.
Povećano saosećanje: Nenasilno razmišljanje vam pomaže da budete saosećajniji prema sebi, svom partneru i svetu uopšte.

4 komponente nenasilne komunikacije

Nenasilna komunikacija se sastoji od četiri komponente:
Zapažanje– Iznošenje zapažanja uključuje opisivanje objektivnih, činjeničnih elemenata situacije bez ikakvog prosuđivanja. Fokusira se na ono što se može posmatrati, a ne pretpostaviti ili protumačiti, što ponekad može biti netačno. Rezervisano rasuđivanje može pomoći u sprečavanju defanzivnosti i daje vašem partneru prostor da vam se otvori.
Osećanja- Identifikovanje i izražavanje vaših emocija može vam pomoći da razumete sebe i povežete se sa svojim partnerom. To može pomoći vašem partneru da razume vaša iskustva i prepozna vaše potrebe.
Ovaj proces uključuje istraživanje o tome kako reči i postupci vašeg partnera utiču na vaša osećanja.  Međutim, važno je da preuzmete vlasništvo nad svojim osećanjima, umesto da ih pripisujete svom partneru.
Potrebe – Introspekcija vam može pomoći da razumete svoje najdublje potrebe . Kada identifikujete svoje potrebe, važno je da naučite kako da ih izrazite bez okrivljavanja ili kritikovanja druge osobe.
Zahtevi – Iznošenje jasnih, konkretnih i izvodljivih zahteva omogućava vam da pitate svog partnera šta vam je potrebno.
Ključno je da svoje zahteve usmerite na ono što vam je potrebno umesto da postavljate zahteve ili se žalite na stvari koje vam se ne sviđaju. Možemo da ublažimo sukobe i nesporazume tako što ćemo pristupiti zahtevima iz perspektive zasnovane na potrebama, a ne iz perspektive zasnovane na zahtevima- kaže Sanja.

Više informacija: info@mindyoga.rs

Sanja Nordström

FB Život bez bola
Instagram Život bez bola

Život bez bola uz mentalni i telesni trening – Sanja Nordström

Nisam dozvolila da budem žrtva moje bolesti

SHOP

Erotski deo partnerstva

By BGonline / 25/11/2023 / 0 Comments

Kako neurotični i narcistični roditelji kroje život svojoj deci?

By BGonline / 05/11/2023 / 0 Comments

Kako se može “izlečiti” brak?

By BGonline / 04/11/2023 / 0 Comments

Izlečite i upoznajte svoje strahove

By BGonline / 25/11/2023 / 0 Comments

Nije lako živeti sa depresivnom osobom

By BGonline / 07/11/2023 / 0 Comments
© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Kuda žurite i kako živite? “Tekst knjige upućuje na sve…

You cannot copy content of this page