BG online

Intervjui

Nisam dozvolila da budem žrtva moje bolesti

Moguće je živeti život bez bolova

Imala je 12 godina kada se sa porodicom preselila iz Dervente (BiH) u Švedsku trudivši se da za sobom ostavi sećanja na ratni vihor koji joj je prekinuo bezbrižno detinjstvo. Oduvek je bila ambiciozna, vredna, odličan učenik, a njen put do cenjenog edukatora nije bio jednostavan, brz i lak, ali je istovremeno bio inspirativan i nagrađujući na mnogo načina.


-Probijala sam se hrabro kroz teške situacije i vremenom sam došla do tačke u kojoj mogu pomoći drugima da se osećaju dobro kroz mentalni trening i Yin jogu- priča Sanja Nordström, mindfulness instruktor i instruktor Yin joge koja u ovoj životnoj i profesionalnoj fazi želi da svoje znanje podeli sa ljudima koji žive na prostorima nekadašnje lepe velike zemlje u kojoj se i sama rodila.

Put ka samopoštovanju i samopouzdanju

Kao dipl. ekonomista i pedagog, iako je imala mnogo razloga da bude zadovoljna pre nekoliko godina je upisala brojne edukacije i vremenom stekla zvanje instruktora životnih veština koje su, kako kaže, donele izuzetne rezultate u njenom radu sa osobama koje su pod stresom, sa manjkom samopoštovanja i samopouzdanja.
-Kreirala sam kurs mentalnog treninga koji se fokusira na samopoštovanje, upravljanje stresom, kvalitetan san, bolje odnose sa sobom i drugima, upravljanje konfliktima, kao i mindfulness. Bili su potrebni meseci napornog rada i istraživanja, ali sam znala da će sve to vredeti ako će pomoći ljudima da se osećaju bolje i ostvare svoj puni potencijal. Moja praksa u radu sa ljudima svih generacija i rezultati su to pokazali. Kao nastavnik sam videla učenike kako se bore sa stresom, samopoštovanjem i drugim izazovima u životu i shvatila sam da postoji velika potreba za edukacijom koja može pomoći studentima da se efikasnije to prebrode i danas sam presrećna kad vidim njihovu promenu i osmeh na licu- kaže Sanja Nordström.

Mentalni trening

Sanja kaže da je njen rad prepoznat i od strane škola širom Švedske.
– Ponosna sam što sam prvi i jedini nastavnik u Švedskoj koji je kreirao kurs mentalnog treninga koji se fokusira na samopoštovanje, stres, bolji san, odnose, upravljanje konfliktima i mindfulness. To što sam majka divne ćerke takođe me je naučilo mnogo čemu, pre svega da brinem o sopstvenom mentalnom i fizičkom zdravlju. Naučiti da se brinete o svom mentalnom zdravlju i blagostanju je nešto od čega svako može imati koristi bez obzira na godine ili poreklo. To je nešto što strastveno širim i zahvalna sam što imam priliku da to uradim kroz svoj rad kao edukator i instruktor.

Susret sa bolešću

Kada joj je pre deset godina dijagnostikovana Bechterevova bolest bio je to šok za nju, ali je odlučila da se ne prepusti samo konvencionalnom lečenju.


– Nisam znala kako će bolest uticati na moj život, ali umesto da odustanem i prihvatim svoju situaciju, odlučila sam da pronađem način da živim punim i aktivnim životom. Tada sam otkrila Yin jogu i antiinflamatornu dijetu. Bechterevova bolest je oblik inflamatornog artritisa koji zahvata kičmu i karlicu. Bolest može uticati i na druge delove tela, kao što su zglobovi, oči i creva. Reč je o hroničnoj bolesti koja utiče na organizam izazivajući upale u zglobovima i vezivnim tkivima kičme i karlice što može izazvati ukočenost, bol i ograničenu pokretljivost u kičmi i zglobovima. Za mene je bio izazov da pronađem tretman i uspela sam! Ne samo da je uklonio simptome, već je zapravo pomogao u smanjenju upale- otkriva Sanja.

Nežna joga koja leči

Yin joga je ono što Sanja svima preporučuje.
-To je nežniji oblik joge koji se fokusira na istezanje vezivnog tkiva i mišića, pasivna i meditativna forma joge tokom koje duže ostajete u položaju i puštate gravitaciju da deluje na telo. Ovaj oblik joge se pokazao efikasnim u povećanju pokretljivosti, smanjenju stresa i anksioznosti, kao i smanjenju upale u telu. Kada sam uključila Yin jogu u svoju dnevnu rutinu ubrzo sam doživela poboljšanja. Moji zglobovi su postali manje ukočeni i bol se postepeno smanjivao.

Smanjivanje upala u telu ishranom

Ali, nije samo joga pomogla da se Sanja oseća bolje.
-Tome doprineo i moj način ishrane anti-inflamatorna dijeta koja se fokusira na smanjenje upale u telu hranom koja je bogata anti oksidansima i omega-3 masnim kiselinama. Počela sam da unosim više povrća, voća, orašastih plodova, semenki i ribe u svoju ishranu i izbegavala sam prerađenu hranu i šećer. Kombinujući Yin jogu sa antiinflamatornom ishranom počela sam da živim život bez bolova i budem aktivna majka, a ne žrtva moje bolesti.
Upravljanje hroničnom bolešću poput Behterevove bolesti može biti izazovno, ali je važno ne odustati. Sanjino iskustvo govori u prilog tome da Yin joga i antiinflamatorna dijeta mogu smanjiti zapaljenje u telu i simptome bolesti.

Život bez bola

„Ne postoji lak način da se nosite sa bolešću, ali je važno pronaći način koji funkcioniše za vaše telo.“- poručuje Sanja i svojim primerom motiviše i inspiriše druge da razumeju koliko toga je u njihovim rukama. Njena knjiga „Život bez bola uz mentalni i telesni trening“  sadrži brojne vežbe, tehnike, recepte, preporuke antiinflamatorne ishrane. Knjiga je premijerno predstavljena na Sajmu knjiga u Beogradu, možete je poručiti tel.066060820 i mejlom marketing.bgonline@gmail.com

Branka Gajić
Foto Dario Konstantinović

Knjigu “Život bez bola” po ceni od 2990 2650 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   
  SHOP

  Život razvedenih majki i njihovih sinova

  By BGonline / 05/02/2024 / 0 Comments

  Osećanja se ne mogu naučiti

  By BGonline / 06/02/2024 / 0 Comments

  Poremećaj ishrane je psihijatrijska bolest

  By BGonline / 04/02/2024 / 0 Comments

  Dugotrajna usamljenost

  By BGonline / 26/01/2024 / 0 Comments

  Kad mozak ubacuje klipove u točkove naših emocija

  By BGonline / 30/01/2024 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Sunce, beba i ja Dolazak drugog deteta veliki je događaj…

  You cannot copy content of this page