BG online

Vesti

Božićno seoce kod Hrama Svetog Save

Raspevani mališani i puno poklona

Od 04. do 28. januara 2020. godine na platou Hrama Svetog Save održaće se manifestacija „Božićno seoce kod Hrama“. Ovaj festival se održava treći put i očekuje se da će ga tokom januara posetiti preko 500.000 Beograđana i gostiju glavnog grada.
U humanitarnoj akciji „Božićno seoce daruje“ predstavnici sveštenstva, Gradske opštine Vračar i Srbislav Cvejić, državni sekretar u Ministarstvu za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja posetiće ustanove za decu bez roditeljskog staranja i podeliti im Božićne paketiće.
Na svečanom otvaranju manifestacije, 4. januara, nastupiće Aleksandar Sanja Ilić i Balkanika, Neverne bebe će održati koncert 09. januara na Božićnom seocetu a glumac Danijel Kovačević je najavio dve pozorišne predstave „Jazavac pred sudom“ 11. januara i „Sve će to narod pozlatiti“ 18. januara.
„Božićno seoce kod Hrama“ biće svečano otvoreno 4. januara 2020. godine, a otvoriće ga Njegova Svetost Patrijarh srpski G.G. Irinej i podeliti deci paketiće, u organizaciji Verskog Dobrotvornog Starateljstva. Program prvog dana manifestacije nastaviće se od 19 časova nastupom orkestra Policije Republike Srbije , a od 20 časova očekuje vas nastup Sanje Ilića i Balkanike.
Na sam dan Božića, 7. januara 2020. godine, lomljenje česnice održaće se na platou ispred Hrama Svetog Save, u organizaciji Unije pekara, sa početkom u 11.00 časova.
Doček Pravoslavne Nove godine biće obeležen muzičkim programom, pred ponoć molebanom i vatrometom.
Tokom manifestacije „Božićno seoce kod Hrama“, na platou ispred Hrama Svetog Save nastupiće veliki broj muzičkih izvođača među kojima su: Tropiko bend, Lena Kovačević, Sergej Ćetković, Neverne bebe, Filip Žmaher i mnogi drugi.
Pored muzičkog programa, posetioci će imati priliku da pogledaju različite pozorišne predstave, izložbe i filmove.
Prošle godine je, ispred Hrama i u Kripti, nastupilo preko 100 muzičkih izvođača, dečijih i crkvenih horova, vokalnih sastava, glumaca, plesnih trupa.
Dečiji i crkveni horovi iz cele Srbije svake večeri ulepšavaće jedinstvenu konstrukciju – Božićnu raspevanu jelku.
Svakoga dana neka od ambasada u Beogradu biće domaćin „Raspevane jelke“ a ambasador će nam govoriti o novogodišnjim i božićnim običajima u njegovoj zemlji.
Ove godine prvi put će se ovde nalaziti i zona „Ski koliba“ u kojoj će gosti u planinskom ambijentu sa ognjištem i jelkama moći da se opuste dok piju kuvano vino i jedu srpske specijalitete.
Pokrenuta je i humanitarna akcija „Božićno seoce daruje“ tokom koje organizator uz pomoć prijatelja dariva božićne paketiće najmlađima, onima kojima je pomoć najpotrebnija.
U okviru festivala održaće se i polufinale i finale međunarodnog kviza ,,Nemanjići“ u organizaciji fondacije ,,Mir Božiji“ a povodom jubileja osam vekova autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve.
Ideja je nastala sa željom da se svi praznici tokom januara objedine i obeleže na istoj, jedinstvenoj lokaciji, platou ispred Hrama Svetog Save, uz blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G.G. Irineja.
Želja organizatora je da svakodnevnim programom i propratnim aktivnostima ponudi Beograđanima i turistima, koji tokom praznika posete Beograd i Hram Svetog Save, jedinstvenu manifestaciju namenjenu najmlađima, ali i onim starijim posetiocima, sa ciljem da „Božićno seoce kod Hrama“ postane tradicionalna manifestacija.
Svakog dana, posetioci će uživati u nastupima dečijih i crkvenih horova na jedinstvenoj konstrukciji – božićnoj jelki, imaće priliku da se provozaju fijakerom oko samog Hrama, uživaju u muzičkom i dramskom programu na bini u drvenim kućicama pronađu različite poklone, rukotvorine, suvenire, ukrase, tradicionalne specijalitete, i prisustvuju mnogim drugim aktivnostima.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Nezaboravan doček u Merkuru Hotel Merkur tradicionalno organizuje dobru zabavu…
error: