BG online

Intervjui

Zdravko Čolić

Brojke kažu – 14. album, 12 pesama, devet ih je komponovao sam Zdravko…

10008523_10202541437350883_1018095961_nNovi studijski album Zdravka Čolića „Vatra i barut“ upakovan je u već uveliko prepoznatljivom mish-mash maniru kakvim odišu sva njegova diskografska oglašavanja u 21. veku, ali je, kad se crta podvuče, rezultat slabiji.

Brojke kažu – 14. album, 12 pesama, devet ih je komponovao sam Zdravko. U pomoć su mu pritekli stari saradnici Bajaga i Marina Tucaković – priča je, ovoga puta, protekla bez Dina Merlina, Balaševića, Bore Đorđevića… Vlatko Stefanovski je „santanično“ gitarom obojio naslovnu numeru, donekle uspevajući da amortizuje još jedan u nizu tekstova apsolutno neprihvatljivih za Zdravkov renome („Oe oe oe Bom! Bom! Bom! K’o da me udari grom“). Po kopi-pejst principu sa prethodnih albuma – to, nažalost, nije jedini tekst za koji će se uhvatiti mnogi što se, kao pijani plota, drže besmislice da Čola ništa valjano nije snimio u prethodnih 15 godina. Itekako jeste, ali to je konstantno u senci prvoloptaških tema kojih ne manjka ni na novom albumu.

Odmah se, na otvaranju, susrećemo sa prvom. „Esma“ je pamtljiva stvar u retro-disko maniru, ali – hit bez duže upotrebne vrednosti. Jednom, dvaput, dosta.

„Slavljenička“ nastavlja trubački niz, „Rio“ se naslanja na ne preterano uspešnu „Kubu“ sa „Okana“. „Šok“ – zaista šok, čak i za mlađi naraštaj fanova kojima se sigurno neće približiti ovakvim pokušajem upliva u DJ varijante. „Sarajevo“ – neko reče, kao Sinan Sakić iz ’85. „Na adresi ti piše“, sa već pomenutog „Okana“ beše mnogo lepša posveta rodnom gradu.

Iza svega toga – pre svega, najlepši momenat albuma, „Zar se nismo shvatili“. Neklasična balada, oseti se svežina u autorskom izražaju koju je donela Maya Sar. Moderna sevdalinka „Što ti dadoh“ nije bez razloga odabrana za najavni singl. U boljoj polovini je, svakako, i „Ne govori mi da me više ne voliš“, a uz bok bi im stajala i „Opušteno skroz“ da je posle efektnog „tišina, tišina“ usledio ubedljiviji refren.

Vatru koja je gorela na početku Čoline karijere niko nije ni očekivao da se rasplamsa podjednakim žarom. Ova vatra će, međutim, kratko da plamti, a barut će brzo sagoreti.

 

Milan Ćunković

 

08.03.2014

 

© by BGonline. All rights reserved
Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
To Top
PROČITAJTE I OVO:
OD NESTAŠNOG DEČAKA DO DŽENTLMENA On je dobar, fin, ljubazan,…