BG online

Roditeljstvo

U školi deca ne smeju da se dosađuju (dr Svetomir Bojanin, dečiji psihijatar)

Genijalci nisu među odlikašima

Za decu treba imati sluha, uključivati ih u život, posvećivati im se i baviti se njima. Ako tako radite, neće biti razmaženosti, kaže prof. dr Svetomir Bojanin, dečiji psihijatar.
Dr Bojanin ističe da je najveće zlo za dete kupovina pažnje preko poklona, a kada je reč o učenju, ovaj cenjeni lekar i profesor smatra školski sistem glavnim krivcem za to što mnoga deca nisu zainteresovana za učenje.
-Dete do sedme godine ne ume da se dosađuje, dok u školskom uzrastu prvi put upoznaje dosadu i ima uzročno posledični odnos prema stvarima. Ono tad više ne može da se igra sa bilo čim, već samo sa onim sa čime voli da se igra- otkriva dr Bojanin i tvrdi da nema lenje dece – Ne možemo reći da je dete lenjo, već da samo nije dobro nahranjeno potrebama. Kad je nemirno na času, tu nedostaje pedagoški rad sa njim.
Dete uvek želi ono što mu ne daju mama i tata, ističe prof. Bojanin.
– Ono je u principu vredno i treba ga hraniti potrebama koje može da obradi. Svako dete ima svoje ljubavi i sklonosti. Jung je rekao: “Ako hoćete dobre poslušnike, kancelarijske radnike tražite ih među odlikašima, a ako hoćete genijalnu i talentovanu osobu, tražite je među onima kojima je sve dosadno, koji kasne na časove i ni u čemu nisu savršeni”. Ne treba škola da bude za to da budemo poslušni i disciplinovani, već da istražujemo- zaključuje prof. Bojanin.

Traume na časovima fizičkog

U svojoj knjizi “Škola kao bolest” napisao je da smatra neprirodnim to što deca nerado idu na časove fizičke kulture, beže sa njih, dosađuju se na njima…
-To samo znači da su ti časovi neprikladni i promašeni. Moje se iskustvo o tome temelji na ispovestima velikog broja pojedinaca koji dolaze u dispanzer za mentalno zdravlje zbog problema vezanih za časove fizičke kulture. Uspeh dece na časovima fizičkog se ocenjuje kao i na časovima matematike, pa te ocene označavaju nečiju telesnu sposobnost, odnosno nesposobnost. Od dece se na ovim časovima očekuje da preskaču kozlić, penju se uz uže, pa se tu pokazuje premoć veštih i nemoć neveštih. Ovi poslednji to doživljavaju kao vlastitu sramotu i pad svoje ličnosti. U tim godinama takvi doživljaji ličnosti ostavljaju vrlo teške posledice- zaključuje dr Bojanin.

Knjige dr Svetomira Bojanina “Škola kao bolest” (po ceni od 1490 dinara + troškovi dostave), “Prijateljski razgovori dečijeg psihijatra sa roditeljima i vaspitačima” (po ceni od 1550 dinara + troškovi dostave) , “Zašto slab uspeh u školi?” (po ceni od 1660 dinara + troškovi dostave) i “Uvod u dečiju psihijatriju” (po ceni od 1490 dinara + troškovi dostave)  možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:
   

  Erotski deo partnerstva

  By BGonline / 25/11/2023 / 0 Comments

  Kako neurotični i narcistični roditelji kroje život svojoj deci?

  By BGonline / 05/11/2023 / 0 Comments

  Kako se može “izlečiti” brak?

  By BGonline / 04/11/2023 / 0 Comments

  Izlečite i upoznajte svoje strahove

  By BGonline / 25/11/2023 / 0 Comments

  Nije lako živeti sa depresivnom osobom

  By BGonline / 07/11/2023 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Ovaj sos možete koristiti uz mleveno orašasto meso, kao preliv…

  You cannot copy content of this page