BG online

Lični razvoj

Emocionalne potrebe u braku

Kamen spoticanja u partnerskom odnosu

Da bismo preživeli neophodno je da zadovoljavamo svoje bazične potrebe, ali da bismo živeli potrebno je zadovoljavati sopstvene emocionalne potrebe. Potrebe da se osećamo sigurno, voljeno i emocionalno povezano sa nama važnim osobama su utkane u samu našu prirodu, one nisu neki luksuz ili hir, neka sekundarna potreba bez koje možemo.

Bez čega (ne)možemo?

Kao što je za zdrav rast i razvoj deteta neophodno da mu roditelji pružaju ljubav, sigurnost, poštovanje, tako je i svakome od nas potrebno da u svom braku svakodnevno hranimo svoje emocionalne potrebe. Mnogi, ako ne i svi problemi u braku proizilaze iz naših nezadovoljenih potreba, dok veliki broj nerazumevanja i svađa nastaje kada svaki partner „pišti“ iz svojih nezadovoljenih potreba, često ni ne prepoznajući o čemu se zaista radi.
Emocionalne potrebe su žudnje koje kada ih namirimo čine da se osećamo srećno i zadovoljno, a kada nisu zadovoljene, dovode do toga da se osećamo nesrećno i frustrirano. Emocionalno zanemarivanje može da nas vodi u anksioznost i depresiju. Iako su univerzalne za svakog od nas, mi se razlikujemo po intenzitetu naših potreba i načinu zadovoljenja, što je često nevidljivi kamen spoticanja u partnerskim odnosima, jer su naše potrebe oblikovane našim odrastanjem, ličnošću, životnim iskustvima i dr. Ipak, ne postoji neograničen broj naših potreba u braku.

Šta je kome važno?

Ono što bračni partneri zameraju jedno drugom, ono na šta se žale i oko čega se ne razumeju i svađaju najčešće je u vezi sa desetak partnerskih potreba koje želimo da zadovoljimo u braku. Neke izgledaju manje, a neke više emocionalne, ali sve dovode do toga da se osećamo dobro u tom odnosu onda kada ih zadovoljimo. U braku nam je potrebno da imamo emocionalnu povezanost sa supružnikom, da nas on prihvata i uvažava, da imamo seksualnu intimu i telesnu bliskost, da možemo da vodimo otvorene i intimne razgovore, da se osećamo privlačno, da možemo sa partnerom da se dogovaramo oko svakodnevnih obaveza, da provodimo kvalitetno partnersko vreme (samo mi i partner), ali i porodično vreme (kvalitetno vreme provedeno sa decom), da imamo finansijski dogovor i podršku. Sve ove potrebe su podjednako važne, ali se partneri individualno razlikuju po tome koje su njima lično važnije i jače izražene. Dešava se da su jednom partneru najvažnije one potrebe koje su drugom partneru najmanje važne i to je značajan razlog partnerskih nesuglasica i nezadovoljstava.

Udaljavanje nakon bola i frustracije

Kada je neka naša potreba zadovoljena u bračnom odnosu, osećamo se srećno pored partnera. Kada kontinuirano imamo zadovoljene emocionalne potrebe sa partnerom to produbljuje naše emocije, osećamo se dobro pored njega i sve smo više povezani s njim. Ali, važi i obrnuto. Svaki put kada partner ne uspe da zadovolji neku našu emocionalnu potrebu, mi doživimo neku vrstu bola i frustracije. Kada to traje duže vreme, prirodna reakcija je da se udaljavamo jer sa partnerom povezujemo frustraciju i nezadovoljstvo, iako često nismo ni svesni razloga zbog kojih se sve to dešava.
Nerazumevanje na nivou potreba nastaje jer svako od nas prirodno polazi od sebe i svojih potreba koje su mu najvažnije, nekako prećutno pretpostavljajući da je isto i kod partnera, pa mu obično pružamo ono što bismo mi želeli da dobijamo od njega. Ako pokušamo da prevedemo partnerski odnos i probleme na nivo naših potreba, onda možemo da otvorimo put za međusobno uvažavanje i negovanje naših potreba. Ključ za srećno funkcionisanje nisu identične partnerske potrebe i idealno poklapanje, već razumevanje i uvažavanje ličnih i partnerovih potreba.

Branislava Pavlović, klinički psiholog
www.branislavapavlovic.rs
pavlovic.branislava@outlook.com

Foto: Dario Konstantinović
Mesto snimanja: Hotel Amsterdam, Beograd

Intervju sa Branislavom Pavlović:

Porodica na psihoterapiji

Kako biti srećniji u nesrećnom braku?
Kako se može “izlečiti” brak?
Partner ne može da popuni naše praznine i leči naše rane
Kad burma i potpisan papir ne znače ništa?
Bračna prevara
Paralelni život pored žene i ljubavnice
Koja je vaša porodična uloga?
Vaspitni stil roditelja utiče na ponašanje i formiranje ličnosti deteta
Život u disfunkcionalnoj porodici
Zašto žene gube želju za seksom?

SHOP

Tugovanje je cena koju plaćamo jer imamo hrabrosti da volimo ljude (Irvin Jalom)

By BGonline / 04/04/2024 / 0 Comments

Zen bašta

By BGonline / 15/03/2024 / 0 Comments

Nezadovoljstvo sobom je navika

By BGonline / 29/03/2024 / 0 Comments

Deca su ogledalo roditelja

By BGonline / 19/03/2024 / 0 Comments

Zaštita od bolesti i negativnih emocija

By BGonline / 04/04/2024 / 0 Comments
© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Pobedite celulit uz pravilnu ishranu Ono što izaberete da se…

You cannot copy content of this page