BG online

Lični razvoj

Bračna prevara

Emocionalna trauma i tektonska promena odnosa

Kad pitate ljude šta bi uradili da ih partner prevari, najveći broj kaže da bi bez razmišljanja prekinuo partnerski odnos. Kad se prevara desi, mnogi ipak ostanu u partnerskom odnosu. Bolni paradoks prevare.

Znak pitanja na brak

Kažu da ima mnogo težih i lošijih stvari koje se dešavaju u braku, ali prevara je jedna od najbolnijih. Saznanje o prevari je trenutak kad zastane ceo naš svet, kad izgubimo tlo pod nogama, u psihološkom smislu velika emocionalna trauma koja tek što je zakucala na vrata bračnog i porodičnog života. Ima onih koji istog momenta napuštaju bračni odnos, bez ikakve dileme. Tačka na brak. Ipak, u praksi je više onih koji ostanu. U početku od šoka, užasa, bola, zatečeni. Znak pitanja na brak?

Demoni prevare

Prevara nije nešto preko čega se može „preći“, nije rupa na putu koju samo preskočimo, pre bih rekla da je to skretnica od koje naš brak kreće sasvim novim putem. Parovima koji ostanu zajedno nakon prevare, sam ostanak u braku je samo početna šansa da počnu da se zajednički bore sa demonima prevare, čeka ih dugačak put koji nekim brakovima donese potpuni krah odnosa (bez obzira da li ostanu formalno zajedno) a nekim parovima prevara donese priliku da poboljšaju odnos. Prevara je tektonska promena bračnog odnosa i zahteva suštinske, a ne „kozmetičke“ promene celokupnog bračnog funkcionisanja.

Bračna terapija

Prevara je u psihoterapijskoj praksi čest razlog zbog koga se parovi obraćaju za pomoć bračnom terapeutu. Neki dođu odmah po saznanju o prevari, neki posle mučnih pokušaja da se sami nose sa tom situacijom. Bračna terapija se problemom prevare ne bavi sa pozicije morala, niti je terapeut sudija jer se startno zna ko je kriv-onaj koji je varao, pa je pitanje krivice izlišno. Šta uraditi kad se desila prevara u braku? Zašto neki parovi uspeju, ne samo da prebrode krizu prevare, već i da ostvare kvalitetniji odnos nego pre? Bez obzira da li se par obratio za pomoć terapeutu ili je sam pokušao da radi na odnosu, postoje neke smernice koje se savetuju.

Stop tajnoj vezi

Da bi se uopšte i radilo na partnerskom odnosu osnovni preduslov je potpuni trajni prekid kontakta sa tom trećom osobom. Ovo naravno nije jednostavan čin, potrebno je da se partneri zajednički dogovore oko toga i na koji način će se zaštititi od mogućeg kontakta treće osobe. U eri tehnologije tako je lako održavati tajni kontakt, ipak ne savetuje se da se partner koji je varao kontroliše, već da obe strane razumeju zašto je to važno. Nekad prevarenom partneru nije dovoljna reč supružnika, već traži npr. da čuje razgovor ili pročita poruku, mejl o prekidu, kako bi bio siguran.

Stop lažima

Saznanje o prevari treba da bude jasna granica onog od pre, kad je bilo laži i onog posle prevare, kad ne sme da bude nikakvih laži. Prevara je najbolnija u segmentu laži i izdaje koje onda u potpunosti uništi poverenje u trenutku. Poverenje se dugo i teško gradi, a lako gubi. Zato je važno obezbediti jasan dogovor da više nema laži, ne samo o prošlosti, već nikakvih laži u sadašnjosti i budućnosti, bukvalno nikakvih. I najmanja neistina ruši sve što se par trudi da izgradi. Rad na bračnom odnosu nakon prevare nije popravljanje tog odnosa, već građenje novog odnosa. Kad se sazna za prevaru, brak kakav je bio pre toga je „gotov“, a partneri mogu samo da biraju da li žele ponovo sa istim supružnikom da grade novi odnos.

Krug i senka prošlosti

Partner koji je varao želi da njegov supružnik „čarobnim štapićem“ oprosti prevaru i da idu dalje, želi da se trudi, ali nije motivisan da se bavi svojim lažima i varanjem, što je potpuno prirodno. Sa druge strane prevarena strana posle početnog šoka želi da zna detalje prevare, pogotovo ako je to bila duža bračna afera. Prevarena strana je doživela traumu i ne može tek tako da prihvati svog lažljivog partnera ma koliko se on sada i ovde trudio. Zato je važno da se vode i teški, neprijatni razgovori o prevari. Potrebni su meseci, nekad identičnih priča, pitanja, pa onda tuge i besova da bi se taj krug prošlosti iole primirio. Problem sa radom na prevari je što iako su “sada i ovde” oba partnera odlučila da se trude da izgrade bolji odnos, senka prošlosti zlokobno isplivava u svakoj sitnici. Prevareni partner često vraća bračni život unazad, provlačeći ga kroz nove informacije i prevari, i gradi potpuno drugačiji pogled na partnerski odnos. Partneri su sada i ovde tu jedno za drugo, ali na potpuno različitim pozicijama. Onaj koji je varao mora da preuzme odgovornost za svoje postupke i da izdrži razna emocionalna stanja supružnika. Prevareni supružnik mora vremenom da preuzme odgovornost za svoju odluku da ostane u braku nakon prevare.

Crvena lampica

Kad se početna bura slegne, najvažniji deo rada je na problemima i temama u partnerskom odnosu koji se nalaze ispod ove priče o prevari. Prevara treba da bude crvena lampica da se usmerimo na ono što ni pre nje nije valjalo u braku, a možda čak i uticalo da partner prevari. Svaki brak je priča za sebe, pa tako i bračno neverstvo. Nema univerzalnog saveta, da li ostati ili otići nakon prevare. Ali, ukoliko ostanete u braku, onda je važno da se na pravi način, a pre svega zajednički uhvatite u koštac sa krizom. Najlošiji ishod je ostati formalno u braku u zamrznutom konfliktu.

Branislava Pavlović, psiholog i porodični terapeut
www.branislavapavlovic.rs

Foto: Dario Konstantinović
Mesto snimanja Hotel Argo, Beograd

Intervju sa Branislavom Pavlović:

Porodica na psihoterapiji

Paralelni život pored žene i ljubavnice
Koja je vaša porodična uloga?
Vaspitni stil roditelja utiče na ponašanje i formiranje ličnosti deteta
Život u disfunkcionalnoj porodici
Zašto žene gube želju za seksom?
Postavite jasnu granicu između posla i privatnog života
Disfunkcionalni ljubavni odnos

 

SHOP

Kako izgleda kuhinja u kojoj se ne kuva?

By BGonline / 15/04/2024 / 0 Comments

Tugovanje je cena koju plaćamo jer imamo hrabrosti da volimo ljude (Irvin Jalom)

By BGonline / 04/04/2024 / 0 Comments

Emocionalno nasilje ostavlja trajne psihološke posledice

By BGonline / 11/04/2024 / 0 Comments

Nezadovoljstvo sobom je navika

By BGonline / 29/03/2024 / 0 Comments

Bolest me je osvestila, opametila i mnogo čemu naučila

By BGonline / 07/04/2024 / 0 Comments
© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Prebrodite smetnje u komunikaciji Umeće dobre komunikacije nije urođena osobina,…

You cannot copy content of this page