BG online

Roditeljstvo

Važni koraci u vaspitanju

Od dečaka do srećnog, zdravog i uspešnog muškarca

Kako da dečaci porastu srećni, zdravi i uspešni?- na ovo pitanje daje odgovore dr Arne Rubinštajn, lekar i savetnik koji je veliki deo svoje karijere posvetio radu sa tinejdžerima i njihovim porodicama, a svoje veliko iskustvo pretočio u knjigu „Stvaranje muškaraca“.

U poglavlju knjige koji je posvetio tome kako pripremiti svoje dečake za svet Dr Rubinštajn je između ostalog pisao i o tome koliko je važno ne posramljivati dečaka/mladića kada se spotiče, greši ili prekoračuje granice i objašnjava na koji način to može da utiče na njega na veoma dubokom nivou.
„Više neće osećati da kontroliše situaciju, neće se više osećati sposobnim i najgore od svega- neće se više osećati voljenim.“- piše dr Rubinštajn.

Stid je rana koja nas deli od nas samih i jedne od drugih

Mnogi muškarci često ni ne shvatajući šta rade verbalno posramljuju svoje sinove kako bi regulisali njihovo ponašanje, pa im govore da su nesposobni, sebični, upoeeđuju ih sa vršnjacima…
„To dete kad odraste sebe posmatra kao lošu i beskorisnu osobu, misleći da to i drugi misle o njemu, a gubitak samopouzdanja dovodi do otuđenja, sumnje u sebe, usamljenosti, osećaja inferiornosti, neadekvatnosti, bespomoćnosti…“- objašnjava u knjizi dr Arne Rubinštajn citirajući američkog psihologa Geršena Kaufmana koji je rekao: “Stid je najmoćnije osećanje o sebi, bilo da se oseća kao poniženje ili kukavičluk ili kao neuspeh da se uspešno nosiimo sa izazovom. Stid je rana naneta iznutra koja nas deli od nas samih i jedne od drugih”. Geršen Kaufman, psiholog

Šta se dešava kad roditelj/otac neprekidno kritikuje i osuđuje dete?

„Posramljivanje može da bude bolno u početku, ali kada se često ponavlja dovodi do umrtvljivanja osećanja, neke vrste utrnulosti u kojoj se deo dečakove ličnosti zatvara. Dečaci koje često posramljuju dok su mali naročito se trude da zadive onoga ko ih posramljuje, ali često nauče i da kriju stvari i postaju zatvoreni kad porastu. Posramljivanje često dovodi do straha da će biti razotkriveni i može navesti dečaka da se kloni veza sa ljudima. Mogu postati skloni preziru, nadmoći, zlostavljanju i opsesivnom perfekcionizmu. U nekim slucajevim dečaci koji su bili posramljivani pokušaće da se pokažu vrednima tako što će ponižavati druge. To je pokretač zlostavljanja i ako se takvo ponašanje nastavi i kod odrasle osobe muškarac ga može preneti na svoju ženu i decu. Neki muškarci posramljuju svoje sinove zbog sopstvene nesigurnosti jer su to u detinjstvu njima radili…“- objašnjava u knjizi „Stvaranje muškarca“ dr Rubinštajn.

Vreme sa ocem je dečacicma važno

Odnos oca i sina je veoma važan i mora da se razvija dok dečak postane mladić, napominje dr Rubinštajn i savetuje očeve da povedu sina u svoj svet, da poštuju i priznaju sposobnosti i talente deteta i omoguće mu promenu u ravnoteži moći. Budući da je i sam razveden jedan deo knjige posvetio je očevima koji ne žive sa svojom decom. Neki od njegovih saveta je i da otac koji ne živi sa svojom decom uvek treba da ima spremnu sobu za njih u kojoj će biti dečija odeća, igračke i sportska oprema kako bi se osećala kao da su kod kuće.
Ovaj stručnjak za adolescentni razvoj takođe ističe da je dečacima potrebno vreme sa ocem i da je normalno da na primer ne vole kad telefonira jer im iz njihove perspektive tako šalje poruku da je onaj ko zove važniji od njih. Sebi je, kaže, obećao da nikad deci neće ništa loše reći o njihovoj majci što savetuje i drugim očevima.

Pripremanje sinova za donošenje bezbednih i razumnih odluka

U knjizi „Stvaranje muškarca“ koristeći se primerima iz stvarnog života dr Rubinštajn ukazuje na opasnosti sa kojima se suočavaju tinejdžeri uključujući drogu, alkohol, tehnologiju i pritisak vršnjaka, pokazuje kako pripremiti sinove za donošenje bezbednih i razumnih odluka i napominje da bismo u tome uspeli moramo razumeti njihov svet. Bilo da ste samohrana majka srećnog osmogodišnjaka ili roditelj problematičnog tinejdžera, ovaj priručnik će vam poslužiti kao praktičan razuman vodič u tome kako da pomognete svom sinu da pređe iz dečaka u muškarca, da to uradi bezbedno i na način koji će uticati na njega celog života.

SHOP

Život razvedenih majki i njihovih sinova

By BGonline / 05/02/2024 / 0 Comments

Osećanja se ne mogu naučiti

By BGonline / 06/02/2024 / 0 Comments

Poremećaj ishrane je psihijatrijska bolest

By BGonline / 04/02/2024 / 0 Comments

Dugotrajna usamljenost

By BGonline / 26/01/2024 / 0 Comments

Kad mozak ubacuje klipove u točkove naših emocija

By BGonline / 30/01/2024 / 0 Comments
© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Unapređenje mentalnog zdravlja dece i mladih Gotovo četvrtina mladih ljudi…

You cannot copy content of this page