BG online

Lični razvoj

Kako se postaje efektan govornik?

Mnoga razmišljanja jednog od najsvestranijih umova antičkog Rima, državnika, književnika i besednika Marka Tulija Cicerona se i danas citiraju-“Duša ima boju čovekovih misli.”, “Sve što čujemo je mišljenje, a ne činjenica.”, “Sve što vidimo je perspektiva, a ne istina.”, “Život je čovekov onakav kakvim ga oblikuju njegove misli.
”Knjigu Ciceronovih poruka i saveta “Kako odneti pobedu u raspravi (drevni vodič za umetnost ubeđivanja)” priredio je Džejms M .Mej.

Kako se postaje efektan govornik? Na osnovu Ciceronovog iskustva i promišljanja postoji nekoliko preduslova koje je važno ispuniti da bi se ova veština savladala.
Priroda, veština i vežba su tri stvari potrebne kako bi se postalo efektan govornik. Dobar govornik mora posedovati izvesne kvalitete koje mu je podarila priroda, na primer prijatan glas i sposobnost da ga pusti iz sebe, poznavanje sistematično popisanih pravila retorike, odnosno savladavanje veštine retorike takođe je od suštinske važnosti- podseća Džejms M Mej u knjizi „Kako odneti pobedu u raspravi“.

Elokvencija je moćno oružje!

Ljudska sposobnost razmišljanja i izražavanja kroz ubedljivi govor su prema Ciceronu ono što ljude odvaja od svih drugih bića. Kada je pravilno usmerena i sastavljena ispravnim razmišljanjem elokventna beseda je najmoćnije oružje da se u zajednici sprovede dobro

Identifikuj, rasporedi i zapamti

Kada se spremate da izgradite raspravu ili besedu prvo treba identifikovati glavnu tačku i otkriti prikladan materijal da se ona dokaže. Sledeće je da taj materijal rasporedite efikasno i strateški. Primenite odgovarajući stil, a onda ga (ukoliko je potrebno) memorišite. Na kraju primenite odgovarajući način izvođenja…

Ne samo logika

Ubeđivanje podrazumeva više nego da se nešto samo logički argumentuje. Besednik ima na raspolaganju 3 izvora ubeđivanja: racionalnu argumentaciju, dokaz zasnovan na karakteru i apel na emocije. Aristotel je ove izvore dokaza ili ubeđivanja identifikovao, a Ciceron preporučuje korišćenje sva tri: podučiti, razgaliti i dirnuti publiku.

Jezik i pero- najmoćnije oružje

Za sve postoji vreme i mesto, a vešt govornik će znati gde i kada da upotrebi ove razičite načine dokaza. Pored navedenog po Ciceronu dobar govornik treba da upozna svoju publiku, bude jasan i tačan, vpodi računa o prezentaciji i ima u vidu da je imitacija najiskrenija forma laskanja, a pero često oštrije od mača. Jezik je možda najvažnije oružje nadarenog govornika, ali je pero prema Ciceronu odmah iza toga.

Reči su prazne bez suštine

Ukoliko želite da unapredite svoje govorničke sposobnosti Ciceron ostaje pri tome da je ključ uspeha u tome da što više čitate i pišete i to na što raznovrsnije teme. Bez opsežnog znanja govornika njegove reči nemaju težinu. Idealni besednik je i osoba koja je uronjena u poznavanje književnosti, istorije i zakona filozofije, smatrao je Ciceron.

Knjigu „Kako odneti pobedu u raspravi (drevni vodič za umetnost ubeđivanja)“ možete poručiti po ceni od 880 din.+ troškovi dostave telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:  SHOP

  Kako izgleda kuhinja u kojoj se ne kuva?

  By BGonline / 15/04/2024 / 0 Comments

  Tugovanje je cena koju plaćamo jer imamo hrabrosti da volimo ljude (Irvin Jalom)

  By BGonline / 04/04/2024 / 0 Comments

  Emocionalno nasilje ostavlja trajne psihološke posledice

  By BGonline / 11/04/2024 / 0 Comments

  Nezadovoljstvo sobom je navika

  By BGonline / 29/03/2024 / 0 Comments

  Bolest me je osvestila, opametila i mnogo čemu naučila

  By BGonline / 07/04/2024 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Od dečaka do srećnog, zdravog i uspešnog muškarca Kako da…

  You cannot copy content of this page