BG online

Roditeljstvo

Kako razumeti tinejdžere?

LJUBAV JE KLJUČ ZA SREĆU

“U brzom životu koji svi vodimo potrebno je da zastanemo makar na tren, sednemo i porazgovaramo. Požalimo se, posavetujemo i jedni drugima oprostimo, pa se zagrlimo…”

Često nije lako biti mlad jer mnogo je izazova, dilema, emocija, nesporazuma u glavi tinejdžera. Junaci knjige Jasminke Petrović “Sve je u redu” ne pristaju na teskobu i tamu. Oni biraju ljubav umesto straha, tragaju za novim danom i slobodom, a autorka kaže da je ovaj roman namenjen srednjoškolcima i studentima, ali i veoma koristan nastavnicima i roditeljima.
Šta je to što odrasli ne znaju o tinejdžerima i najteže im je da razumeju?
-Kad sam završila tekst za knjigu „Sve je u redu“ pre nego sam ga poslala urednici, dala sam ga na čitanje nekolicini srednjoškolaca. Strepela sam da su moje priče možda suviše teške, ekstremne za taj uzrast. Međutim, njihovi komentari su uglavnom bili isti: „Jasminka, pa to je naš svakodnevni život.“ Davali su mi primere iz najbližeg okruženja: drug koji je pokušao da se ubije, vršnjačko nasilje, nasilje u porodici, teške bolesti… Iz tih razgovora sam shvatila da moji izmišljeni likovi zapravo žive oko nas sa imenom i prezimenom, da ih ima mnogo više nego što sam mogla i da pretpostavim. To mi je dalo vetar u leđa kao piscu, ali me je porazilo kao roditelja i nekog ko se bavi decom i mladima.
Kome se sve obraćate ovom knjigom i koju poruku želite da pošaljete?
-Knjiga je namenjena najpre srednjoškolcima i studentima, a zatim roditeljima i nastavnicima. Mislim da ovaj roman može da bude dobar povod za razgovor. Danas nikome nije lako. Veliki je pritisak na svakog od nas. Način života se mnogo promenio, veliko je ubrzanje, mnogo obaveza, a malo vremena, poremećena su merila vrednosti… Ipak, mislim da je najveći neprijatelj savremenog čoveka strah – strah od gubitka posla, strah od bolesti, strah od preuzimanja odgovornosti, strah od budućnosti… Pa, možemo valjda u ovom metežu bar da sednemo i razgovaramo. Da se jedni drugima požalimo, posavetujemo, da jedni drugima oprostimo, da se zagrlimo.
Šta je prethodilo pisanju knjige, na koji način ste uspeli da doprete do sveta tinejdžera?
-Učestvovala sam u brojnim projektima i programima za mlade širom regiona. Nekad sam bila  voditelj ili moderator, a ponekad učesnik. Takođe sam dosta sarađivala sa pozorištima, a čest sam gost škola i biblioteka. Imam mnogo prijatelja koji su psiholozi i pedagozi, od njih uvek nešto naučim, čak i kad neobavezno ćaskamo uz kafu. Čitam knjige o mladima, a zanimaju me i stručni tekstovi o ovom uzrastu. Rekla bih da ja zapravo samo „prevodim“ na „jezik“ dece i mladih sve ono što čujem, vidim, osećam i otkrijem.
Zašto je dobro uvek birati ljubav? 
-Ljubav je ključ za sreću.
Šta biste rekli tinejdžeru, a šta roditelju pre nego počnu da čitaju ovu knjigu?
-„Na kraju uvek sve bude u redu, ako nije u redu, znači još uvek nije došao kraj“.

Branka Gajić
Foto: Sanja Latinović

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
REGIONALNA HR KONFERENCIJA "HR CODE" Druga po redu konferencija „HR…

You cannot copy content of this page