BG online

Lični razvoj

Samopouzdanje i kako ga steći

AKO MISLIM DA SAM DOBAR, BIĆU JOŠ BOLJI

Samopouzdanje je osećanje emocionalne sigurnosti koja potiče iz vere u sebe i predstavlja osnovu u svim aspektima života. U knjizi „Samopouzdanje i kako ga steći“ dr Džesami Hiberd i Džo Asmar čitaocima daju smernice i uputstva za borbu sa nesigurnoću.
Pomoću samopouzdanja dostižemo svoje ciljeve, isprobavamo nove stvari, verujemo u svoju sposobnost odlučivanja i postajemo nezavisni. Ono pomaže da se izborimo sa stresom i osposobljava nas za borbu sa problemima- emocionalinim, fizičkim i praktičnim, dok manjak samopouzdanja može potpuno da nas onesposobi i stvori utisak da nečemu nismo dorasli.samopouzdanje1

Sve zavisi samo od nas

samopouzdanjeNajgore ili najbolje od svega u celoj ovoj priči je to što sve apsolutno zavisi od nas! Na nas ne utiče ono što nam se dešava, već način na koji to ocenjujemo. Poželjno je da budemo pozitivni i kada imamo i kada nemamo osnove za to. Očekujući da će se nešto završiti negativno po nas, svojim razmišljanjima i postupcima aktivno doprinosimo takvom ishodu.
Ako smo previše samokritični i previše sumnjamo u sebe, sopstvenim ponašanjem ćemo početi da pogoršavamo ta osećanja- napominju autori knjige “Samopouzdanje i kako ga sterći”.
Postoje određene misli koje su simptomatične za nizak nivo samopoštovanja, pa tako i samopouzdanja, a to su:
• sumnja u svoje izbore i sposobnosti
• samokritika
• to što uvek vidite sebe kao krivca
• fokus na ono što vidite kao svoju slabost i nedostatak
• odbacivanje svega što je pozitivno
• večito očekivanje najgoreg
• neprestano poređenje sa drugima i ubeđenje da ste nespremni za neki izazov

Osetite uspeh

Realističniji pogled na situaciju podstiče samopouzdanje. Potrebno je ažurirati razmišljanja kako bismo bili manje samokritčni, zatim prestati da kažnjavamo sebe za navodne neuspehe i steknemo veru u svoje sposobnosti, umeće i snagu.
Pojačajte osećaj sopstvene vrednosti i vere u sebe kako biste skupili hrabrost da pokušate da savladate prepreke.
Koristan savet je i vizualizacija budućeg uspeha na osnovu nekog pređašnjeg. (npr. “položiću ovaj ispit kao što sam položila gomilu prethodnih koji su bili i teži…”) Tako ćemo stremiti uspehu koji smo već videli i okusili. Treba da upotrebimo maštu za pretresanje svih mogućih pozitivnih ishoda nekog događaja, da vidimo, čujemo i osetimo uspeh umesto neuspeha.

Bojana Vujović

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
LJUBAV JE KLJUČ ZA SREĆU "U brzom životu koji svi…

You cannot copy content of this page