BG online

Lični razvoj

Kako izgleda prava ljubav?

Intimnost, strast i privrženost u partnerskom odnosu

Sternbergova teorija o tri komponente u ljubavi koristi se u sistemskoj porodičnoj psihoterapiji u radu sa klijentima. Po ovoj teoriji tri komponente partnerskog odnosa su: intimnost, strast i privrženost. Intimnost uključuje bliskost sa drugom osobom, odnos poverenja i topline. Strast je intenzivna fizička privlačnost koju partneri međusobno osećaju. Privrženost je svesna odluka da se ostane zajedno. Ovo je zgodan način na koji svako od nas može da razmišlja o svojim ljubavnim odnosima. Ne postoje dve iste partnerske veze, ali postoje tipovi veza i vrste ljubavi. Ne sadrži svaka ljubav sve tri komponente. Tokom vremena odnos komponenti može da se menja. Ljubavi koje sadrže samo jednu komponentu su manje stabilne od ljubavnih veza koje sadrže dve komponente ljubavi.

Dopadanje

Ljubavne veze sa jednom komponentom ljubavi: dopadanje. Ova ljubav podrazumeva intimnost, a ne uključuje strast i privrženost. Partneri se dobro poznaju, imaju izgrađeno poverenje, osećaju se ugodno i blisko,slobodno da budu to što jesu, dele svoja razmišljanja, dopadaju se jedno drugom. Ovde nedostaje privlačnost što na duže staze može da bude deprimirajuće u smislu da se vole samo kao prijatelji.

Strast

Zaljubljenost. Ljubav koja se sastoji samo iz komponente strasti. Ljubav na prvi pogled. Partneri se magnetski privlače, žele da budu stalno zajedno. Naglasak je na telesnoj i seksualnoj bliskosti. Ipak, partneti se ne poznaju dobro, nemaju izgrađenu emocionalnu intimnost i poverenje. Ovakva veza počiva na požudi, seksualnoj privlačnosti i idealizovanim slikama sebe i drugog. Ukoliko se vremenom ne razvije u neku drugu vrstu ljubavi, relativno je kratkog daha i može u trenutku da se prekine.

Brakovi iz interesa

Prazna ljubav. Partnerski odnos koji počiva samo na privrženosti. Ovakva vrsta ljubavi se često sreće u dugogodišnjim brakovima kada partneri žive svako svoj život a ostaju zajedno zbog dece, imovine. U ovakav tip odnosa spadaju i ugovoreni brakovi i brakovi iz interesa. Partneri imaju jasnu odluku da ostanu zajedno, iako u odnosu nema bliskosti, nema deljenja ni misli i emocija, kao ni privlačnosti.
Ljubavni odnosi sa kombinacijom komponenti:
Romantična ljubav- ljubav u kojoj postoji strast i emocionalna bliskost između partnera. Oni su zaljubljeni, seksualno se privlače, ali su i emocionalno povezan. Vole da provode vreme zajedno, uživaju u intimnim trenucima i razumeju se. Ovoj vrsti veze nedostaje komponenta privrženosti, te je ovakva ljubavna veza karakteristična za mlade ili za ljude kojima je lepo zajedno, ali ne prave ozbiljne planove.
Prijateljska ljubav- u njoj postoji jaka privrženost odnosu i velika emocionalna intimnost. Ovakva ljubav se često javlja u dugogodišnjim brakovima i vezama. Partneri se dobro poznaju i slažu, posvećeni su svojoj zajednici, ali je strast nestala. Pogotovo u kasnijim godinama života ovo moze biti sasvim zadovoljavajuće stabilno partnerstvo.
Holivudska ljubav- dvoje se upoznaju (prepoznaju) i osete jaku privlačnost. Zaljubljuju se fatalno jedno u drugo i odlučuju da se obavežu, ali pre nego su izgradili emocionalnu intimu koja bi odnos činila stabilnim. Često se brzo venčavaju, planiraju porodicu ili imaju druge velike planove. To je divan osećaj poleta, ali i idealizovana slika partnerstva.
Prava ljubav sadrži sve tri komponente ljubavi: intimnost, strast i privrženost. To je slika partnerskog odnosa gde postoji jaka seksualna privlačnost, uz izgrađenu emocionalnu bliskost i pripadnost odnosu. Partneri su prijatelji koji uživaju da provode vreme zajedno, osećaju se sigurno i voljeno, ali su se i obavezali jedno drugom i svom odnosu.

Branislava Pavlović
Foto: Ema Bednarž

Branislava Pavlović dipl. psiholog i sistemski porodični terapeut ima svoje savetovalište u centru Beograda. Radila je kao klinički psiholog u Domu zdravlja gde je stekla dugogodišnje iskustvo u radu sa odraslima i decom baveći se psihoterapijskim radom i psihološkom dijagnostikom. Pomaže svojim klijentima da reše i prevaziđu različite životne probleme, uključujući anksioznost, depresivnost, bračne probleme i konflikte u interpersonalnim odnosima, probleme na poslu, u roditeljstvu i razvojnim krizama. Pored rada u savetovalištu Branislava Pavlović sa klijentima koji se odluče za taj koncept razgovara tokom šetnje u prirodi. (Walk&Talk) i napominje da fizička aktivnost u svakom svom obliku pozitivno utiče na anksiozno depresivna stanja, nesigurnosti, sliku koju imamo o sebi i da se čovek bolje oseća kad je aktivan.
www.branislavapavlovic.rs
e-mail: pavlovic.branislava@outlook.com
FB: www.facebook.com/Pavlovic-Branislava-psiholog-i-psihoterapeut

Intervju sa Branislavom Pavlović:

Porodica na psihoterapiji

Život pored osobe koju (ne)volite
Život tinejdžera i depresija u adolescenciji
Četiri ubice partnerskog odnosa
Brak u krizi, deca u svojoj sobi
Kako žive srećne porodice?
Možemo li se razići kao prijatelji?
Odrastanje uz društvene mreže
Drugačiji pogled na probleme
Zajedničke ili odvojene finansije u braku?
Kako izgleda prava ljubav?
Život u braku bez seksa
Emocionalni razvod (u braku, a sami)
Može li beba da vas zbliži sa partnerom i sačuva brak?
Život u lošem braku
Bračni problemi i spavanje u odvojenim krevetima
U šetnji sa psihoterapeutom
Kako imati dobar brak?
Život pored osobe koju (ne)volite
Život tinejdžera i depresija u adolescenciji

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

To Top
PROČITAJTE I OVO:
U slavu heroja, u ime časti, istorije i dostojanstva Međunarodni…

You cannot copy content of this page