BG online

Intervjui

Emocije straha kao blokator normalnog života

Kako imati anksioznost pod kontrolom?

Anksioznost uvek ima dva izvora. Jedan čine “život zaglavljen u prošlosti”, sva naša životna iskustva, naročito ona tokom prvih 10 godina života, kao i značenja koja smo našim iskustvima pridavali. Sve to utiče na formiranje obrazaca ponašanja koji se stalno ponavljaju. Nedostatak ljubavi najviše. Strah, bespomoćnost, osećanje nedovoljnosti su svakodnevno prisutni što dovodi do konstantne zabrinutosti i nemogućnosti da se fokusirate na ono što je u vašem životu pozitivno.Takvo stanje dugoročno vodi ka anksioznosti, paničnim napadima, depresivnom poremećaju. Drugi izvor anksioznog poremećaja je strah usmeren ka budućnosti. Tu je neizvesnost i pitanje “šta će biti sutra”, nesigurnost, opet osećaj bespomoćnosti, da nemamo kontrolu nad našim životom. Rezultati su isti…- kaže psiholog Ljiljana Jagodić koja je održala predavanje “Anksizonost, život zaglavljen u prošlosti” u sali SKC-a koja je bila premala da primi sve one koji su želeli da čuju toliko toga o najčešćoj teskobi savremenog čoveka.
Psiholozi i psihijatri sa različitih aspekata posmatraju anksioznost. Dok psiholozi na zabrinutost gledaju kao na logičnu posledicu života u kojem ne ide sve po planu, sa aspekta psihijatra je to stanje mnogo složenije.
Ljiljana Jagodić koja u svojoj praksi svakodnevno radi sa anksioznim osobama kaže da nema čoveka koji u nekoj meri nije anksiozan.
-Veoma je važno da oni koji imaju problem sa anksioznošću to prihvate i nauče da se sa tim bore. Najteže je u anksionoznosti prevazići panične napade što je i najteži oblik paničnog poremećaja  jer nam onemogućava normalan život. Emocija straha sprečava da živimo život kakav želimo i zaslužujemo.
Postoje razne tehnike uz pomoć kojih možemo da razumemo emocije i značenje koje im pridajemo, napominje Ljiljana Jagodić. Aksiozne ljude često prate strahovi o tome da li će pasti u nesvest, poludeti, izgubiti kontrolu nad sobom.
Gost predavanja psihologa Ljiljane Jagodić bio je Zlatko Vujičić koji ima navedene tegobe još od detinjstva, a anksiozne manifestacije tokom poslednjih desetak godina. On se prvi put obratio Ljiljani Jagodić pre godinu dana i uz njenu stručnu podršku naučio kako da drži sopstvenu anksioznost pod kontrolom. Danas on živi normalnim životom, niže uspehe, prevazišao je strah od javnog nastupa, prekvalifikovao se u poslu, napredovao,  počeo da više putuje… a ne tako davno sve je u njegovom životu bilo drugačije. On je na ovom predavanju rekao i da je u vreme  kad je prvi put došao kod Ljiljane Jagodić bio “uveren da će da poludi”, a izašao je od nje sa svešću o tome da pobeđuje to stanje.
-Zlatko se ne stidi da prizna da ima anksiozni poremećaj, čak je svojim poslodavcima na razgovoru za posao rekao da ima anksiozne napade, ali njima to nije smetalo. Iza anksioznih napada stoji potreba za kontrolom i sigurnošću. Znojenje, lupanje srca, aritmija nastupaju upravo kad nemate kontrolu nad svojim ponašanjem. Ali, dok god smo svesni šta se dešava, to je pokazatelj da smo mentalno zdravi. Prisutni na predavanju su bili oduševljeni time da se neko toliko otvorio i iskreno govorio o svojoj anksioznosti- kaže Ljiljana Jagodić i dodaje da je aksioznost deo ličnosti, šarma. Ne stidite se da priznate da imate problem. Neće sve samo od sebe proći. To se desava senzitivnim osobama. Svi smo mi brižni, ali ne jednako osetljivi.

Branka Gajić
Foto: Jelena Vlatković

Ljiljana Jagodić je klinički psiholog, life coach strateških intervencija i hipnoterapeut. Ima višegodišnje iskustvo u radu sa ljudima o problemima koji potiču iz različitih životnih zona: odnosi sa partnerom, komunikacija, porodični odnosi, ostvarivanje punog ličnog potencijala, prevazilaženje loših navika (poremećaji ishrane, pušenje, prokrastinacija), anksiozni poremećaj( razni strahovi, panični napadi)…
Grupne radionice i individualni treninzi održavaju se u Zemunu, a Ljiljana Jagodić radi i širom sveta putem skype-a.
www: life-coach.rs
facebook: Ljiljana Jagodic psiholog lifecoach

Život pod stresom i tehnike samopomoći
Anksioznost
U ordinaciji psihologa i life coach-a
Samopouzdanje i kako ga steći
Slab muškarac- sudbina jake žene?
Kako (ne) upropastiti sopstveni život

U začaranom krugu anksioznosti

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Intimnost, strast i privrženost u partnerskom odnosu Sternbergova teorija o…

You cannot copy content of this page