BG online

Lični razvoj

Psihološki kutak: Slab muškarac- sudbina jake žene?

Zašto moramo uvek da budemo jake? Pa, nije život rat! Probudite ženstvenost, dopustite muškarcu da ponekad brine o vama- savetuje klinički psiholog i life coach Ljiljana Jagodić

jagodic4Ona je snažna, hrabra,sposobna, snalažljiva, ali i  nežna,strastvena,dovoljno nezavisna da ostane svoja, a spremna da bude nečija. To je profil jake i savršene žene. Svoje emocionalne potencijale ona na žalost često stavlja u drugi plan i u svakodnevnoj trci sa poslom, obavezama, životom zanemaruje ženstvenu stranu svoje ličnosti. Klinički psiholog i life-coach strateških intervencija Ljiljana Jagodić, prvi i jedini trener tog psihološkog pravca u Srbiji kaže da su upravo takve žene koje su preuzele na sebe ulogu “muškarca i žene” najčešće usamljene ili su u društvu pogrešnih muškaraca.
-Žena da bi opstala u današnjem vremenu izgubila je svoju ženstvenost i stekla puno muških osobina. Kad se uda (a najčešće to uradi jer se to od nje očekuje) muškarac pati jer njegova muškost i muževnost ne mogu pored nje da dođu do izražaja- napominje Ljiljana Jagodić.- Ono što jaka žena mora da uradi kako bi sačuvala svog partnera ali i sebe je da se okrene svojoj ženstvenosti što je za nju jako težak zadatak pošto ju je sredina u kojoj je odrastala vaspitavala da jača svoju mušku stranu.
Oni koji nisu zasnovali porodicu u svojim dvadesetim godinama, kako vreme prolazi, sve se teže odlučuju za taj korak. Tako danas imamo mnogo onih  koji su duboko zakoračili u četvrtu deceniju, brine ih biološki sat, žele da nađu srodnu dušu, ali iznad svega još uvek najviše vole svoju „slobodu“.
-Profil savremene žene danas je takav da je ona obrazovana, samostalna i pri tom joj je teško da nađe muškarca koji će da je prihvati baš takvu (jer  je istovremeno „i žensko i muško“). To su jake žene koje su istovremeno nesigurne i izgubljene u toj priči jer se nalaze u stanju koje nije prirodno. Njihova prevashodna uloga je da pre svega budu žene i da imaju pored sebe muškarca, nekog na koga mogu da se oslone.
Jaka žena treba da neguje svoje ženske osobine, doteruje se i povrati sve ono ženstveno u njoj koje je vremenom izgubila u borbi sa obavezama i svešću da sve može sama jedan je od najvažnijih saveta naše sagovornice upućenog snažnim ženama.
-Ne treba da je bude sramota što je u svojoj suštini osetljiva, niti treba da se ustručava da zaplače kad se tako oseća. Mnoge moje klijentkinje su same, nisu se ostvarile u partnerskom odnosu ili menjaju partnere i stalno se pitaju zbog čega je to tako i zbog čega uvek nailaze na iste muškarce. Generalno je to zato što pre svega ne znaju šta žele. Često im dajem zadatak da zamisle i opišu na parčetu papira kakvog partnera priželjkuju, počevši od izgleda, zanimanja, osobina. Kad to urade pitam ih da razmisle kakvu ženu bi takav muškarac hteo. Onda se one zapitaju: „Da li sam ja žena za tog muškarca?“. To je trenutak gde se suočavaju sa svojim identitetom i odgovorom zašto su same. Jakim ženama se najčešće dešavaju slabi muškarci, koje one u suštini ne podnose, ali ih nepogrešivo privlače.
Ljiljana Jagodić life-coach.rs rado prepričava iskustvo jedne od svojih klijentkinja koja ima 67 godina, tri braka iza sebe i dvoje dece sa prva dva muža.
-Obratila mi se jer je od 65. godine počela da plače svakog dana. Psihijatar joj je prethodno prepisao antidepresive iako je tvrdila da nije depresivna. Ona je, u stvari, u 65. godini sebi dozvolila da postane žena- otkriva Ljiljana.- Žena stalno ima poriv da mora da bude jaka. Zašto moramo da budemo jake? Pa, nije život rat! Probudite ženstvenost, setite se perioda kad ste bile devojčice, šta se od vas tad očekivalo. U ranom pubertetskom periodu majke su najčešće ćerkama govorile: „Nemoj da budeš kao ja, da budeš žrtva, treba da imaš porodicu, svoj hleb…“ Sve je to u redu, ali nismo stvoreni za ovaj život da ga živimo sami. Oni koji su sami a žele porodicu nemaju je jer su previše samodovoljni. Idealna žena je sposobna, jaka, obrazovana, ali i svesna toga da je žena. Da bi bila u potpunosti  ispunjena potreban joj je muškarac.

www: life-coach.rs
facebook: Ljiljana Jagodic psiholog lifecoach

© 2014 by BG online. All rights reserved

Kako (ne) upropastiti sopstveni život

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

1 komentar

1 komentar

 1. Boris Bracović

  22/07/2016 at 15:46

  Svaka Vam čast Ljiljana! Nažalost, iako delim mišljenje sa Vama, našao sam se na udaru feministkinja jer sam savetovao da žena treba da bude ženstvena, jer je zapravo tako najjača. Pogrešna uverenja da žena treba da bude i muško i žensko istovremeno stvaraju u njima ogorčenje jer misle da se od njih previše očekuje, a zapravo su to sebi same namestile.

  Naravno, ne generalizujem, već govorim o onima koje će se pronaći.

  Srdačno,

  Boris Bracović

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Većina žena ima više seksualnih partnera tokom svog života. Mnoge…

You cannot copy content of this page