BG online

ZDRAVLJE

Seksualnost žene- Nevolje u krevetu

Većina žena ima više seksualnih partnera tokom svog života. Mnoge koriste različite metode kontracepcije da bi izbegle neželjenu trudnoću, ali čak i one koje koriste kondome se suočavaju sa visokim rizikom

U cilju boljeg razumevanja potreba žena kroz posmatranje seksualnih navika, ponašanja i uvidom u kontraceptivne metode koje koriste, multinacionalna farmaceutska kompanija Richter Gedeon (proizvođač Escapelle, pilule za “jutro posle”) organizovala je istraživanje o hitnoj kontracepciji. U ovom velikom internacionalnom istraživanju koje pokazuje rezultate informisanosti žena o hitnoj kontracepciji, stavovima, seksualnim navikama i metodama kontracepcije, učestvovalo je 7.000 žena uzrasta između 15-49 godina i 520 farmaceuta iz 15 zemalja.
Ovo obimno istraživanje otkrilo je da većina žena ima više od jednog seksualnog patnera tokom života, u proseku 5 seksualnih partnera globalno posmatrano, dok je prosečna žena u Srbiji imala 6 seksualnih partnera ( 26 % anketiranih žena između jednog i tri partnera). Žene, čini se, češće menjaju partnere u Austriji i Velikoj Britaniji gde je prosečan broj partnera devet i osam, dok su u Vijetnamu upitane žene odgovarale da su imale samo jednog seksualnog partnera.zena
Prema rezultatima Richter Gedeon istraživanja, najpopularniji kontraceptivni metod protiv neželjene trudnoće je upotreba kondoma. Čak i uz upotrebu kondoma jedna trećina žena je doživela neuspeh, a skoro polovina ovih žena jednostavno nisu bile sigurne šta je dovelo do propusta.Iako takav propust može dovesti do neželjene trudnoće, samo polovina od žena koje koriste kondome se slažu da je neophodno koristiti hitnu kontracepciju nakon nezaštićenog seksualnog odnosa. Štaviše, samo 3 od 10 žena koje koriste kondom će pokušati da dobije hitnu kontracepciju odmah nakon rizičnog odnosa.
Prema ovom istraživanju, 14 % žena koje koriste kondome su izjavile da su imale abortus, dok je u Srbiji taj odnos 7% posto. Nažalost, mnoge žene u nevolji reaguju isuviše kasno i okreću se drastičnim rešenjima, kao što je abortus iako im taj događaj menja život sa velikim fizičkim, emocionalnim i duhovnim posledicama.
Hitna kontracepcija u opravdanim situacijama, kao što je neuspešnost primarne kontraceptivne metode nudi diskretnu i široko dostupnu alternativu protiv nastanka neželjene trudnoće.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Pevačka zvezda Zdravko Čolić je pred koncertni spektakl u Areni…

You cannot copy content of this page