BG online

Psihološka prva pomoć

Narcisi- zavodljive, manipulativne, usamljene i prazne osobe

Narcisi su osobe koje možemo identifikovati po nedostatku ljudskosti, brige za okruženje, za kvalitet življenja, za bližnjeg svog. To su osobe kojima je nagomilavanje materijalnih stvari mera napretka u životu.

Kad bogatstvo zauzima veći položaj od mudrosti, kad se ozloglašenost ceni više od dostojanstva, kad je uspeh važniji od samopoštovanja, onda sama kultura precenjuje „imidž“ i moramo je smatrati narcisoidnom- objašnjava u knjizi „Narcizam (poricanje pravog sebe)“ psihoterapeut Aleksandar Loven. U ovoj knjizi predstavio je i studiju koja razotkriva skrivene anksioznosti i podstiče njihovo oslobađanje, kao i uklanjanje napetosti između uma, tela i osećanja.

Od povređenog deteta do moćnika

Teško je odupreti se zavodljivosti moći, posebno onima koje su kao decu povređivali ili ih izdali oni koje su voleli, podseća Loven i kaže da je „rasprodati carstvo nebesko za moć pogodba sa đavolom, a to je pogodba koju su napravili narcisi“.
Neke od najznačajnijih odlika narcističkog poremećaja su po Aleksandru Lovenu nedostatak osećanja i potreba da osoba projektuje sliku o sebi (npr. „ja činim dobro za druge“ što je u stvari ispoljavanje moći nad njima).

Portret narcisa

Narcis je osoba koja je toliko preokupirana sobom da zanemaruje sve ostalo. Često su zavodljivi, manipulativni, teže sticanju moći i kontrole, često im nedostaju samokontrola, integritet, dok su u svojoj biti prazni i usamljeni. Kakvo „ludilo“ je u pozadini narcizma? Aleksandar Loven piše da je potrebno znati šta znači biti čovek kako bismo izbegli da postanemo narcisi.

Povratak izgubljene ljudskosti

„Moj tretman narcisoidnih pacijenata usmeren je na pomoć da stupe u kontakt sa svojim telom, povrate potisnuta osećanja i ponovo uspostave izgubljenu ljudskost.“
Ključ uspešne terapije je razumevanje, kaže A.Loven.
„Terapeut koji ne uspe da vidi bol pacijenta, oseti njegov strah i spozna intenzitet njegove borbe da očuva zdrav razum u situaciji koja bi svakog izludela, takav terapeut ne može učinkovito da pomogne pacijentu da proradi narcistički poremećaj“.

Nedostatak osećanja

Šta se dogodi što čoveka pretvori u bezosećajnu mašinu? Ovaj problem se razvija u ranom detinjstvu, osoba ne može razlikovati stvarnu sliku o sebi od one kakva zamišlja da ona jeste, kaže A.Loven.

„Aroganciju ega možemo naći kod svih narcisoidnih ličnosti bez obzira na njihova postignuća ili samopoštovanje, a najznačajnija odlika je nedostatak osećanja“. (A.Loven)

Od grandioznosti do nesigurnosti

Teodor i Rubin: „Narcis postaje sopstveni svet i veruje da je čitav svet on.“
Oto Kernberg: „Narcis predstavlja različite kombinacije intenzivne ambicioznosti, grandioznih fantazija, osećaja inferiornosti i preterane zavisnosti od divljenja i hvale od strane okruženja, a ono što je karakteristično je i hronična nesigurnost i nezadovoljstvo u pogledu sebe, svesna ili nesvesna težnja ka iskorištavanju i nemilosrdnost i prema drugim ljudima.“
U knjizi „Narcizam“ Aleksandar Loven piše i o psihopatskim ličnostima, manipulaciji i zavođenju, samopoštovanju, dostojanstvu, strahu od ludila, slamanju duha, konfliktu ambiciozne majke i potreba deteta, prirodnim potrebama i potrebama ega, moći i kontroli, ponižavanju u detinjstvu….

Knjigu “Narcizam” po ceni od 1200 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

  Oporavak od veza sa narcisima, sociopatama i drugim otrovnim ljudima

   

  SHOP

  Vodič za upotrebu soka od celera

  By BGonline / 07/06/2024 / 0 Comments

  U kuhinji sa Majom Volk

  By BGonline / 05/06/2024 / 0 Comments

  Promenite svoj anksiozni mozak

  By BGonline / 27/05/2024 / 0 Comments

  Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

  By BGonline / 06/06/2024 / 0 Comments

  Medicina nema odgovore na sva pitanja

  By BGonline / 31/05/2024 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Roditeljstvo bez griže savesti Nepotrebno samožrtvovanje i preterana zaokupljenost roditelja…

  You cannot copy content of this page