BG online

Lični razvoj

Šta dolazi nakon bola?

Zahvalnost za sve što smo postali

Svako od nas je nekad bio povređen, manje ili više. Od različitih ljudi, nekad namerno, nekad ne. Mi smo ti koji odlučujemo da li ćemo živeti u vrtlogu emocija izazvanih tim proživljenim bolom ili ćemo iz toga izvući nešto dobro i krenuti napred novim putem, bogatiji za još jedno iskustvo.

Protraćene godine

Sanja je potražila moju pomoć zbog izuzetne emoconalne i fizičke iscrpljenosti u kojoj se našla. Izgubila je svest u sred bela dana, naizgled iz čista mira. Odradila je sve moguće kontrole  i na svu sreću , sve je bilo u redu. Ono što nije bilo u redu, jeste kako se ona osećala. Upravo je izašla iz jedne dugogodišnje veze u kojoj je dugo patila. Puno puta je prekidala, ali se uvek vraćala. Ovaj put je zaista morala da ode na drugi kraj sveta, da bi taj prekid bio konačan. Međutim, čovek sa kojim je prekinula vezu i dalje je progonio. Posle jednog razgovora sa njim, pala je u nesvest. Pričala je i o svom ocu. O tome kakav je bio i kakav je sada. Agresivan i na rečima i na delima. Znao je da istuče majku, a ona i brat bi to nemo posmatrali. Brat se rano osamostalio i izašao iz zajedničkog doma. Ona je ostala, ali je počela rano da se suprostavlja ocu i često ju je zbog toga izbacivao iz kuće.  Nikad nije imala blizak odnos sa njim, a tokom poslednjih godina čak i ne razgovaraju. Izbegava ga. I dok je tako pričala o ocu, odjednom je shvatila da je taj njen partner sa kojim je dugo godina bila u vezi vrlo sličan njemu. Odjednom, kao da joj je sve  postalo jasno. Izabrala je takvog dečka, sličnog ocu, u nadi da će uspeti da ga popravi. Osam godina je sve činila za njega, živeći u uverenju da će on jednog dana videti  gde greši i promeniti se. U stvari je pokušavala da popravi odnos sa ocem. (repetetivna kompulzija, pojam koji je tako dobro opisao Frojd- osoba stalno nesvesno stupa u odnose sa novim ljudima u životu kojima iznova dozvoljava da je povređuju, nadajući se da će se svako novi promeniti  uz njenu pomoć). Odnos sa njenim ocem je predvideo njen budući odnos sa partnerom. Bežeći od bola koji je doživljavala, potpuno je prekinula i odnos sa ocem , a i sa tim partnerom. Našla je novog dečka koji je potpuno drugačiji i sa kojim gradi lepu budućnost. Ali, ostao je bol. Ostala je ljutnja i razočaranost sobom. Ljuta i na majku koja ništa nije učinila da ih zaštiti od takvog oca, ljuta na njega, ljuta na bivšeg dečka, a najviše na sebe. Osećanje krivice zbog protraćenih godina života.

Bol koju ništa ne može da promeni

Zamolila sam je da zamisli da joj se taj život nije samo dešavao, već je zaista bilo potrebno da tako živi da bi postala ta osoba  koja  jeste. Da otac nije bio takav, da li bi bila tako uporna u završavanju fakulteta, uspešna u poslu, snalažljiva i samostalna? Sposobna. Pa čak i u tome da pronađe nekog ko je sušta suprotnost njenom ocu i sa kim ima divan odnos. Postala je osoba koja voli da čini drugima, koja u tome sada uživa. Ne radi to zbog toga da bi zadobila nečiju ljubav, kao što je to radila kad je bila devojčica.  Zato se tako dobro povezuje sa mnogima, ima mnogo prijatelja, omiljena je u društvu. Sposobna da ostvari bliskost i povezanost. Brižna i topla. Jako je odgovorna i odlučna, uporna. SHVATILA JE DA AKO ĆE DA KRIVI NEKOG ZA BOL KOJI JOJ JE NANEO, MORA DA GA KRIVI I ZA SVE ONO DOBRO ŠTO JE POSTALA  ZBOG TOGA. Ništa ne može da promeni bol koju smo doživeli u prošlosti. U životu se često dešavaju stvari koje nisu fer, nekad su i tragične. Čini nam se da ih nismo zaslužili. Nekad  nam se dese ti neki ljudi u našim životima koji nas povrede. Ali oni su tu zbog nas, da nam pomognu da postanemo divni ljudi, još bolji od onih koji  smo bili. Da kreiramo život za  koji smo se rodili.

Ljiljana Jagodić
Foto: Diznilend foto video studio
Mesto snimanja: Hotel Theater Belgrade

Ljiljana Jagodić je klinički psiholog, life coach strateških intervencija i hipnoterapeut. Ima višegodišnje iskustvo u radu sa ljudima o problemima koji potiču iz različitih životnih zona: odnosi sa partnerom, komunikacija, porodični odnosi, ostvarivanje punog ličnog potencijala, prevazilaženje loših navika (poremećaji ishrane, pušenje, prokrastinacija), anksiozni poremećaj( razni strahovi, panični napadi)…
www: life-coach.rs
facebook: Ljiljana Jagodic psiholog lifecoach
skype: ljiljana.jagodic1

Izlazak iz depresije
Kompleks niže vrednosti kao posledica nedostatka ljubavi
Imate li emocije pod kontrolom?
Kako preboleti smrt drage osobe?
Da li se u vezi menjamo mi ili naše emocije?
Šta dolazi nakon bola?
Posledice stresa, anksioznosti i perfekcionizma
Besplatna radionica psihologa Ljiljane Jagodić
Osećaj krivice i život pod kontrolom
Uloga oca u životu dece
Kad polazi “poslednji voz” za ljubav?
Zašto su neke dobre i lepe žene same?
Koje igre igraju muškarci u ljubavi?
Ljubav iz muškog i ženskog ugla
Kako posle prevare?
Odnos sa majkom oblikuje ličnost svakog čoveka
Porodica u krizi
Bolan susret sa ličnim strahovima
Šta se dešava s porodicom u savremenom društvu?
Druga strana ljubavi
Nesigurnost u partnerskom odnosu
Razgovori bez trunke ljubavi
Da li vas je teško voleti?
Da li je važno kako izgledamo?
Žena pod stresom u partnerskom odnosu
Kako izgleda stručna psihološka pomoć?
Um kao kontejner za stres
Nada je najsnažniji prirodni antidepresiv
Ljubomora nije dokaz ljubavi
Da li ste žrtva manipulatora?
Zašto ne mogu da zaspim?
Život u nesigurnim vremenima
Imate li sve “pod kontrolom”?
Izbegnite siguran put ka depresiji
Zdravo samopouzdanje
Kako dobiti ljubav i poštovanje?
Psihologija ljudskih potreba
Najčešća zabluda u partnerskim odnosima
Sukob generacija
Uzroci depresije u detinjstvu, pubertetu, mladosti, zrelom dobu i starosti
Depresija kao način života
Život zaglavljen u prošlosti
Zašto smo se udaljili?
Kako da znam da li me partner zaista voli?
Naučite da oprostite sebi i drugima
Simptomi depresije
Emocionalna veza iz muškog ugla
U začaranom krugu anksioznosti
Kad emocije potiskuju misli
Život sa osećanjem krivice

U začaranom krugu anksioznosti

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Zbog neznanja u ruke lažnim ekspertima Sve češće se u…

You cannot copy content of this page