BG online

Lični razvoj

Život sa osećanjem krivice

KAKO OPROSTITI I PRIHVATITI PROŠLOST?

“Da ste oprostili drugima znaćete onda kad vam se desi da pomislite na njih i da im želite dobro”

Osećanje krivice, sramota i anksioznost su tri negativne emocije koje najviše utiču na naše ponašanje i koje nam onemogućavaju da se ostvarimo u potpunosti i na polju ličnog razvoja, a i u odnosima sa drugim ljudima.
Kad god pokušamo da zadovoljimo naše lične potrebe ili objasnimo našu tačku gledanja, osećanje krivice nas u tome najviše sputava. Kriveći sebe, sav bes okrećemo ka unutra, što za posledicu najčešće ima potpunu blokadu. Zato je OPRAŠTANJE JEDINI PRAVI PREDUSLOV SLOBODE, jer dok u svom srcu nosimo bilo kakvu ljutnju, krivicu, razočaranost NE MOŽEMO BITI POTPUNO SLOBODNI.jagodic

Bol jedne majke

Pre izvesnog vremena, za pomoć mi se obratila Ana, mlada majka dvoje dece i sa jednom velikom nesrećom iza sebe. Izgubila je najstarijeg sina u saobraćajnoj nesreći. Od tada je prošlo tri godine i ona se još nije oporavila. Razvila je jako osećanje krivice, odgovornosti da je ona kriva za to što se desilo. U tom svom bolu i krivici, počela je da zanemaruje drugo dvoje dece, muža, posao.
„Ako hoćeš da osetiš pravo osećanje krivice, rodi dete.“ Sve su majke sklone tome da su one odgovorne za svoju decu:
-Ako padnu i udare se, nisu ih dovoljno dobro pazile
-Ako dobiju lošu ocenu u školi, nisu ih dovoljno terale da uče
-Ako deca nemaju dobre odnose sa ocem- one su krive, one su ga izabrale
-Ako deca izaberu lošeg partnera- one su im dale loš primer
Ana je išla dotle da je svakog dana sebe okrivljavala za sve: od toga da je ona odgovorna za to što se desilo, pa do toga što ga poslednjeg dana njegovog života nije poljubila i utešila kad joj je tražio. Sećala se do detalja svakog pokreta, svakog dela priče. Krivica ju je izjedala, stalno je ponavljala svoje greške, gubila ogromnu količinu energije razmišljajući kako je neke stvari trebalo da uradi drugačije. To je činilo da se oseća loše čak i kad joj nije bilo loše. Kao da je imala potrebu da stalno sebe kažnjava. Ljudi oko nje suprug i majka, stalno su je podsećali na to što je dobro činila za svog sina… ali ne, to za nju nije bilo dovoljno- da je ona tog dana nešto učinila drugačije, do nesreće ne bi došlo.

Život u prošlosti

U jednom trenutku je shvatila da će ako tako nastavi, izgubiti sebe i neće biti tu ni za svoje drugo dvoje dece, ni za svog supruga. Shvatila je da mora da prihvati to što se desilo i oprosti sebi.
Prepoznala je da ŽIVI U PROŠLOSTI, ŠTO JE ONEMOGUĆAVA DA BUDE PRISUTNA i da vidi ono što je dobro za nju i njenu porodicu. Shvatila je da NE MOŽE DA PROMENI PROŠLOST, ali MOŽE DA PROMENI NAČIN na koji se seća svoga sina i vremena provedenog sa njim. Tako je prestala da se oseća kao žrtva u toj priči.
Prihvatila je da je ljudsko biće koje pravi greške, da je tužna i da joj osećanje krivice u tome ne treba.jagodic1

Saosećanje vodi ka opraštanju

Prihvatila je sve svoje odluke koje je donela i konačno prestala da nosi taj teret sa sobom. Počela je da SAOSEĆA sa sobom, a to vodi OPRAŠTANJU.
Jedna od moćnih tehnika koja se koristi za vođenje klijenta kroz opraštanje je tenika RADIKALNOG PRAŠTANJA. Neke stvari koje nam se dese u životu ne možemo da promenimo, ne možemo čak ni da razumemo.
Dok ne oprostimo drugima koji su nas povredili ili samima sebi ( što je uvek najteže), mi patimo. Naša je životna energija blokirana, onemogućava nas da se pokrenemo i da živimo život kakav zaslužujemo. Kad tu zarobljenu energiju oslobodimo, kad „skinemo teret sa leđa“ ili “odbacimo grudvu iz grudi”, osećamo ogromno olakšanje. Oslobodimo energiju za bavljenje sobom, ličnim razvojem, za pružanje ljubavi i dobijanje ljubavi. Ostvarujemo svoj potpuni potencijal.
Oprostiti znači prihvatiti prošlost i osloboditi se težine starih priča koje stalno sebi pričamo. Postajemo nove osobe koje su zaslužile oproštaj i žive u skladu sa tim, bez granica.
Ana se više ne oseća krivom, pronalazi zadovoljstvo u vremenu koje provodi sa svojom porodicom i sa svim drugim ljudima u njenom životu, najviše sa samom sobom. Oprostila je sebi i zna da je to zaslužila.
OPRAŠTAJUĆI NE MENJATE PROŠLOST, ALI SIGURNO MENJATE BUDUĆNOST.
Da ste oprostili drugima znaćete onda kad vam se desi da pomislite na njih i da im želite dobro.

Ljiljana Jagodić

www: life-coach.rs
facebook: Ljiljana Jagodic psiholog lifecoach
skype: ljiljana.jagodic1
Foto: Sanja Rajković

Ljiljana Jagodić je klinički psiholog, life coach strateških intervencija i hipnoterapeut. Ima višegodišnje iskustvo u radu sa ljudima o problemima koji potiču iz različitih životnih zona: odnosi sa partnerom, komunikacija, porodični odnosi, ostvarivanje punog ličnog potencijala, prevazilaženje loših navika (poremećaji ishrane, pušenje, prokrastinacija), anksiozni poremećaj( razni strahovi, panični napadi)…

Devet koraka do kvalitetnog partnerskog odnosa
Kako razumeti, prevazići i oprostiti prevaru (seksualnu ili emocionalnu)
Kako vratiti izgubljeno poverenje?
Nezdravi porodični odnosi
Da li zavisite od drugih ljudi?
Obnovite vezu ili brak u 5 koraka
10 roditeljskih zapovesti
U začaranom krugu dijeta
Život između dece i partnera
Život pod stresom i tehnike samopomoći
Anksioznost
U ordinaciji psihologa i life coach-a
Samopouzdanje i kako ga steći
Slab muškarac- sudbina jake žene?
Kako (ne) upropastiti sopstveni život

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Izgubila je 50kg uz prirodnu ishranu, a tegobe su nestajale…

You cannot copy content of this page