BG online

Lični razvoj

Devet koraka do kvalitetnog partnerskog odnosa

SVE POČINJE OD RADA NA SEBI

Šta odnos sa partnerom čini posebnim, izuzetnim, a šta ga slabi, možda čak i uništava? Kad pokušate da odgovorite na ta pitanja, doći ćete do nekolio jednostavnih pravila koja sami postavljamo, a proizvod su našeg životnog iskustva.
Sve što smo doživeli, proživeli, videli, pročitali, osetili… sve to utiče na formiranje naših uverenja i očekivanja koja imamo od partnera ( naravno i od nas samih, a i od života uošte).jagodicka1
Uverenja su ono u šta verujemo da mora da se ostvari, da se desi, kako bismo se osećali ispunjenim i srećnim. To su u stvari ta pravila koja smo nekad u životu doneli, najčešće na nesvesnom nivou, prihvatili ih zdravo za gotovo i sad živimo po tome. Kad su ona teška i komplikovana za ostvarivanje, postajemo frustrirani i nezadovoljni. Često krivicu prebacujemo na druge, igramo uloge žrtve, konfrontiramo se…

Nova pravila

I odnos sa partnerom je određen postavljanjem takvih pravila. Kad su ona brojna i komplikovana za ostvarivanje, onda taj odnos postaje prava noćna mora. Ako umesto toga želite odnos koji će vam pomoći da se realizujete kao osoba, da stalno napredujete , budete sigurni u sebe, da volite i budete voljeni, pokušajte da se menjate i svojom promenom utičete i na promenu partnera. Ne zaboravite da PARTNERSKI ODNOS NIJE MESTO NA KOJE IDETE DA NEŠTO DOBIJETE, VEĆ MESTO NA KOJE IDETE DA BISTE PRUŽILI, DALI.
1. Nikad ne sumnjajte u kvalitet vašeg odnosa ili samu ličnost osobe sa kojom ste u odnosu.To što imate problem danas, ne znači da je sam odnos u problemu.To će se desiti ukoliko ne radite na rešavanju problema, već ga zanemarujete i mislite „proći će“. Ako je muž neko ko više vremena provodi sa telefonom nego sa vama, zapitajte se zašto je to tako? Šta vi možete da učinite da se to promeni?
2. Ne dozvolite sebi da se „zaglavite„ u ponašanju koje se stalno ponavlja. Ako stvari ne funkcionišu, pokušajte da promenite pristup, tačku gledišta, a samim tim i ponašanje kao posledicu novog pristupa. Ako mu skrenete pažnju na sebe nekim prijatnim ponašanjem sigurno će ostaviti telefon. Osvestite svoju snagu koju imate i moć da vi upravljate situacijom .
3. Nikad ne pretite samom odnosu.“Ja ovo više ne mogu da trpim, ovo je neizdrživo ili se menjaj inače ja odlazim…“ Postanite vi nosilac promene.
4. Posvetite se stalnom unapređivanju vašeg odnosa. Ako se pitate „zašto ja, zašto ne on/ona?“- zato što vi ovo čitate. Konstantna promena vašeg odnosa je ključna za uspeh.
5. Iskoristite svoju sposobnost da u svom partneru /partnerki primetite ono što je kod njega posebno, izuzetno, ono zbog čega ste se zaljubili i zavoleli. Ako konstantno primećujete samo ono što ne valja (a čega sigurno ima u svakom, pa i u vama), izvesno je da će ljubav i povezanost nestati. Šta biste o sebi mislili kad biste voleli nešto što ne valja?
6. Nikad ne upoređujte svoj odnos sa odnosom vaših prijatelja, članova porodice. To je siguran put ka katastrofi. Koliko ste posebni vi, toliko je poseban i vaš odnos. Ono što je dobro za vas, ne mora biti dobro i za druge.
7. Uvek imajte na umu da je svaka uznemirenost u odnosu na drugu osobu posledica prekršenih pravila, onih koje ste vi postavili. ODLUČITE DA VIŠE CENITE SVOJ PARTNERSKI ODNOS OD PRAVILA .
8. Stalno jačajte svoju povezanost sa partnerom kroz stvaranje i negovanje zajedničkih porodičnih rituala. Zapitajte se šta je to što vi zajedno radite, u čemu zajedno uživate? To može biti i najobičniji nedeljni odlazak u nabavku.
9. Stalno se pitajte DA LI VIŠE VOLIM DA SAM SREĆAN/SREĆNA ILI DA SAM U PRAVU?
Neka odgovor na ovo pitanje bude početak pravljenja novih pravila u vašem partnerskom odnosu.

Ljiljana Jagodić
Foto: Sanja Rajković

Ljiljana Jagodić je klinički psiholog, life coach strateških intervencija i hipnoterapeut. Ima višegodišnje iskustvo u radu sa ljudima o problemima koji potiču iz različitih životnih zona: odnosi sa partnerom, komunikacija, porodični odnosi, ostvarivanje punog ličnog potencijala, prevazilaženje loših navika (poremećaji ishrane, pušenje, prokrastinacija), anksiozni poremećaj( razni strahovi, panični napadi)…

www: life-coach.rs
facebook: Ljiljana Jagodic psiholog lifecoach

Život zaglavljen u prošlosti
Kako da znam da li me partner zaista voli?
Naučite da oprostite sebi i drugima
Simptomi depresije
Emocionalna veza iz muškog ugla
U začaranom krugu anksioznosti
Kad emocije potiskuju misli
Život sa osećanjem krivice
Kako razumeti, prevazići i oprostiti prevaru (seksualnu ili emocionalnu)
Kako vratiti izgubljeno poverenje?
Nezdravi porodični odnosi
Da li zavisite od drugih ljudi?
Obnovite vezu ili brak u 5 koraka
10 roditeljskih zapovesti
U začaranom krugu dijeta

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Gorica Nešović je pre par godina dobila od Indijaca recept…

You cannot copy content of this page