BG online

Lični razvoj

Emocionalna veza iz muškog ugla

GREŠKE KOJE ONI ŽENAMA (NE)ZABORAVLJAJU

“Mi smo te koje ga našom ženstvenošću činimo muškarcem.
Pustite ih nek se osećaju jakim i sposobnim!”

Jedna od vodećih sila muške energije jeste potreba da se osećaju značajnim, osećanje da su važni. Muževnost korespondira sa izazovom. Muškarci vole da se osećaju korisnim i uspešnim. Njima je glavni cilj da eliminišu i odstrane sve potencijalne pretnje za svoju porodicu, da za što kraće vreme prevaziđu sve izazove i reše problem.
I muškarci i žene poseduju obe vrste energije- mušku i žensku. Od situacije i okolnosti zavisi koja će se izraziti. Ipak, ostaje činjenica da 80% muškaraca češće koristi svoju muževnu stranu, a 80% žena svoju ženstvenost.jagodicLifeCoach

Drugačiji pogledi

Sledi nekoliko stvari koje često radimo iz svoje ženstvenosti, a na taj način uništavamo njihovu muževnost.
Jedan od razloga zbog kojih često dolazi do nesuglasica između muškarca i žene jesu različite tačke gledanja na problem. Kad je muškarac “u problemu”, njegova vodeća sila, cilj je da ga reši. Žena voli da raspravlja i razmišlja o mnogim aspektima problema. Ona se oseća frustriranom jer je on ne razume. A on je frustriran jer oseća da joj on nije potreban da bi rešila problem. Kad je žena frustrirana pribegava svom najčešće korišćenom oružju: KRITICI, ali to je ono što njega najviše plaši i izaziva u njemu otpor.
Muškarac voli da se oseća bitnim, značajnim i korisnim. Kad njegova žena počne da ga kritikuje, on gubi ta osećanja i počinje da se oseća izgubljeno. U takvim okolnostima on se povlači i pre neće ništa preduzeti, nego što će rizikovati da ne uspe.

Opasna kritika

Ako vam muškarac ne pomaže u kućnim poslovima, možda je to zato što ste mu puno puta prebacili: “To se tako ne radi”. Pustite ga da odradi stvari na svoj način i svaki ga put pohvalite i cenite njegov napor. Kad ga kritikujete, vi ga omalovažavate.
Pokušajte da mu se divite, da mu govorite koliko je on bitan oslonac u vašem životu, koliko vam je potreban i koliko vaša deca žele da provode sa njim mnogo više vremena. Ako želite da je ON vaš HEROJ, ponašajte se prema njemu kao prema heroju, sa poštovanjem i ljubavlju!
Ako želite da KONTROLIŠETE svog muškarca, on će se pobuniti. Provodiće više vremena na poslu, sa prijateljima gledajući sport i slično. Pod vašim pritiskom, zbog mira u kući i dece, možda će se povinovati vašim pravilima, ali će se emocionalno udaljiti i smanjiće komunikaciju na minimum. Njegov glavni cilj je sloboda, da živi bez ograničenja i kontrole. Potpuno suprotno od naše ženske želje da se sa nekim stopimo i činimo jedinstvenu celinu.

Ljubav je sloboda

Jednu suptilnost često zaboravljamo: mislimo da smo uradile pravu stvar kad uspemo da kontrolišemo našeg muškarca. Ali ne možete verovati čoveku koji je izgubio svoju želju za slobodom. Ako ga kontrolišem ja, onda može i bilo koja druga žena. A takvim muškarcima ne dajemo poverenje!
Najbolji način da pozitivno utičete na svog muškarca je da mu pružite bezrezervnu ljubav i slobodu da bude to što jeste. Ako oseća da mu dajete poverenje, želeće da vas zadovolji na svaki način i da brine i o vama i o porodici. Kad je slobodan da misli i radi on oseća da je sudbina u njegovim rukama i pruža svoj maksimum. Zar to nije ono što će našu intimnost sa njim podići na viši nivo?
Intimnost raste kada postoji polaritet između njegove muževnosti i vaše ženstvenosti. Muškarac je najsrećniji na svetu kad ženu učini srećnom. Mi to često zaboravimo, pa mu ne pridajemo značaj. Izmore nas naše druge, svakodnevne životne brige i dileme. Naša razigranost, zavodljivost i ženstvena energija kod njega uvek bude snagu, predanost i strastvenost. Koliko ste puta u životu jednim iskrenim osmehom rešili neku neprijatnu situaciju? Naš osmeh je najmoćnije oružje koje imamo. Mi smo te koje ga našom ženstvenošću činimo muškarcem.
Pustite ih nek se osećaju jakim i sposobnim!

Ljiljana Jagodić
Foto: Sanja Rajković

Ljiljana Jagodić je klinički psiholog, life coach strateških intervencija i hipnoterapeut. Ima višegodišnje iskustvo u radu sa ljudima o problemima koji potiču iz različitih životnih zona: odnosi sa partnerom, komunikacija, porodični odnosi, ostvarivanje punog ličnog potencijala, prevazilaženje loših navika (poremećaji ishrane, pušenje, prokrastinacija), anksiozni poremećaj( razni strahovi, panični napadi)…

www: life-coach.rs
facebook: Ljiljana Jagodic psiholog lifecoach

10 roditeljskih zapovesti
U začaranom krugu dijeta
Život između dece i partnera
Život pod stresom i tehnike samopomoći
Anksioznost
U ordinaciji psihologa i life coach-a
Samopouzdanje i kako ga steći
Slab muškarac- sudbina jake žene?
Kako (ne) upropastiti sopstveni život

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

2 komentara

1 komentar

 1. Nina

  08/04/2017 at 13:16

  Meni je od ovakvih prica muka,zasto se zenama tovari i takav teret na plecima.Em sto same moraju nositi porodicu na plecima jos moraju tetositi i budalu da bi ona bila srecna u toj porodici.Pa izvinite molim vas i ja zelim svoju slobodu i kretanja,govora i misli i kad dodjem kuci da me doceka osmehom i da seni predamnom. Svi smo mi pre svega ljudi pa tek onda muskarci i zene.Ovakve price samo nas podsecaju na nasu bezvrednost i jer ni trebamo svasta nesto a oni nista.I najbolje bibilo kada bi smo mogle u svemu da ih zadovoljimo a onda da cucimo nevidljive u nekom cosetu dok ne zatrebamo njegovoj visosti jer bogati oni su jadni,osetljivi i ostala s…..

  • Laki

   11/10/2018 at 17:10

   Potpuno se slazem. Stalno citamo kako nismo dovoljno naucile da ih hvalimo, razumemo i kujemo u zvezde. S druge strane sasvim bi nam trebalo biti normalno da oni redovno zaboravljaju sta nama treba i za to ih ne smemo kriviti. Oni ne trebaju nista da nauce jer boze moj gde im smes reci da nesto ne znaju ili ne razumeju. Zao mi je sto razvoj psihologije konstantno ide u istom pravcu:muskarcima se mora udovoljiti, moramo ih razumeti i stalno uciti i usavrsavati se. A usavrsavamo se citajuci ovakve tekstove? Da li i muskarci ovo citaju ili se to ne sme od njih ocekivati? I ako citaju sta uce iz njih?
   Nikada nisam naisla na text koji uci muskarce kako da nauce da slusaju, da razumeju, da smanje agresiju, pokazu ljubav, ucine da se zena oseca onako kako njoj treba i onda kada to njima uopste ne odgovara.Kako da progutaju ponos zarad ljubavi, kako da shvate da u ljubavi dajes a ne samo dobijas.Niko ih ne uci da ne traze drugu ukoliko sadasnja zena s njima nije srecna i kako da to promene.Nego se zeni koja je nesrecna savetuje da to ne pokaze jer ce on naci drugu Podrazumeva se da ce oni naci drugu i tu se nista ne moze. Psihologija nema savet za njih niti se iko usudjuje da razmislja na takav nacin.

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
BESPLATNA EDUKACIJA- MASAŽA TRUDNICA (by Peđa Filipović) Radionicu “Dodir ljubavi…

You cannot copy content of this page