BG online

Lični razvoj

Mentalno opismenjavanje

OK JE DA NISI OK

“Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja” je parola Svetske zdravstvene organizacije koja  upozorava da jedna od četiri osobe u nekom trenutku života oboli od mentalnog poremećaja. Istraživanja ukazuju da trećina srednjoškolske populacije pripada grupi graničnih i rizičnih, tj. manifestuje znake psihološkog trpljenja, mentalnih problema i poremećaja. Slični rezultati dobijeni su i na studentskoj populaciji.mentalnoOpismenjavanje1

Psihološka podrška  u telefonu

Članovi udruženja “Herc” (psiholozi, psihoterapeuti, socijalni radnici) osmislili su android/IOS aplikaciju “Psiho-app” koja bi omogućila osobama sa mentalnim tegobama, ali i svima koji žele da unaprede svoje mentalno zdravlje, da se informišu, edukuju, potraže i dobiju pomoć. Na ovaj način može se pomoći i onima koji zbog prirode problema ne mogu da potraže pomoć (agorafobija, socijalna anksioznost), koji zbog udaljenosti nemaju pristup profesionalnoj pomoći, kao i onima koji žele da ostanu anonimni.
Uzimajući u obzir činjenicu da mladi provode najveći deo vremena sa mobilnim telefonom u ruci, zašto ne upotrebiti telefon i kao “alat” za mentalno zdravlje?
Aplikacija će uključivati: prepoznavanje simptoma, tehnike za prevazilaženje određenih stanja, informacije gde i kome se obratiti za pomoć, stres menadžment, tehnike disanja i relaksacije, mogućnost da postave pitanje profesionalcu i sl.
Mladi predstavljaju jednu od najranjivijih kategorija kada su u pitanju mentalni poremećaji, ali su i populacija sa kojom treba otpočeti programe rane intervencije i prevencije. Aplikacija je namenjena i svima ostalim koji imaju mentalne problem ili žele da unaprede svoje mentalno zdravlje. Zbog nedostatka informacija, predrasuda, straha od odbacivanja i osude, ljudi se često ne bave rešavanjem psiholoških problema ili ih “rešavaju” kroz disfunkcionalne načine. “Psiho-app” može pomoći destigmatizaciji i umanjenju predrasuda i ohrabriti sve ljude da se kroz dobijanje relevantnih informacija izbore sa psihološkim problemima i nedoumicama, ili potraže adekvatnu pomoć i podršku.mentalnoOpismenjavanje

Može da se desi svakom

Mentalni poremećaji nisu nešto što se dešava “tamo nekom”, mogu se desiti svakome i u svakom trenutku života. Uticaj mentalnih poremećaja proteže se na čitavu zajednicu i predstavlja ogroman socijalni i ekonomski teret i cilj je da zajednica to prepozna.
-Želimo da, pre svega, informišemo javnost o tome koliko je mentalno zdravlje važna tema kako pojedinačno, u smislu onemogućavanja osobe da funkcioniše i ostvari svoje lične potencijale, tako i na društvo u celini. Želimo da prenesemo poruku javnosti da mentalna bolest može da se desi svakome – nezavisno od pola, uzrasta, obrazovanja, socijalnog statusa i da je zato važno raditi na programima podrške i prevencije- kaže predsednik udruženja Marija Benin, klinički psiholog i psihoterapeut.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

1 komentar

1 komentar

  1. ug =mir=

    10/06/2016 at 05:36

    Podrzi projekat

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
GREŠKE KOJE ONI ŽENAMA (NE)ZABORAVLJAJU “Mi smo te koje ga…

You cannot copy content of this page