BG online

Lični razvoj

Kako da znam da li me partner zaista voli?

Nedavno mi se za pomoć obratila Nevena koja je u stabilnoj vezi već nekoliko meseci. Vremenom joj je Nenad sve više značio, ali kako je to osećanje prema njemu raslo, tako je ona sve manje bila sigurna u to da je on voli. Bilo joj je potrebno da u njegovom ponašanju prepozna znake sigurne ljubavi. Ona je inače stalno bila pod pritiskom i plašila se da će ga preteranim “zapitkivanjem “ o tome da li je voli oterati od sebe.jagodic

Iz kakve si porodice?

Mnogi od vas u ovoj priči prepoznaju nedostatak samopouzdanja. Razlozi koji dovode do ovakvih pitanja su različiti. Ono što moramo imati u vidu jeste da partneri potiču iz različitih porodica. Na prvi pogled su slične(finansije, poreklo, obrazovanje), ali su načini na koje su članovi porodica pokazivali ljubav i povezanost između sebe potpuno različiti. Nenad je odrastao u porodici u kojoj je tata puno radio, malo je provodio vremena sa decom i ženom, a i kad bi se to desilo nije ih mazio, više ih je kritikovao i stalno postavljao veće ciljeve. Nikad nije bilo pohvale, uvek samo strogoća i distancira. Za razliku od njega, Nevena je odrasla u porodici u kojoj je otac stalno pokazivao majci koliko mu je stalo do nje i dece. Igrao se sa njima, donosio sitne poklone sa putovanja, uvek je nalazio vreme da im pomogne. Često ih je grlio, ljubio i podržavao.

Ljubav se (ne)podrazumeva

U Neveninoj sadašnjoj vezi sa Nenadom, ona traži takve pokazatelje ljubavi, a on ih ne daje jer ih u svojoj primarnoj porodici nije naučio. Za njega se to podrazumeva: ako je sa njom– voli je. Na početku svake veze, partneri nikad nisu sami. Uvek je tu bar šestoro ljudi: njih dvoje i njihovi roditelji. Dok se partneri upoznaju, oni u stvari uče da vole partnera na način na koji je njemu to potrebno, a ne onako kako oni misle da treba. Kad je Nenad shvatio da je Nevena nesigurna u njegovu ljubav(objasnila mu je šta joj je to potrebno), on se potrudio da joj stalno to pokazuje na način na koji je njoj potrebno: kroz sitne pažnje-kupovinom jednog cveta, a ne basnoslovno skupog buketa, rukom prebačenom preko ramena u bioskopu, organizovanjem jednostavnih zajedničkih šetnji po Adi ili Košutnjaku… Naravno i ona se potrudila da njemu pripremi omiljenu poslasticu, da ga ne zivka deset puta dnevno dok je na poslu i prestala je da ga stalno zapitkuje da li je voli. POČELA JE DA OSEĆA.
KAD VAM JE STALO DO PARTNERA I VEZE KOJU GRADITE, POKAŽITE  TO ONAKO KAKO JE PARTNERU POTREBNO. Ne oklevajte da pokažete, ispričate, tražite šta je to što vama treba i saznajte šta je to što partneru treba. Potrudite se da njegove potrebe stavite ispred svojih, a on će vam uzvratiti istom merom. Ako nije tako duže vreme zapitajte se da li je to partner koji vam je potreban.

Mali znaci ljubavi

Jedna od najuticajnijh teorija koja se bavi proučavanjem partnerskih odnosa je Gotmanova. U svom bihejvioralnom pristupu baziranom na spoljašnjim znacima u ponašanju naveo je mnoge pokazatelje. Osvrnuću se na neke za koje smatram da su bitni.
1.ŽELI DA SA VAMA PROVODI ŠTO VIŠE VREMENA
Iako puno radi i ima mnogo obaveza, neko kome je stalo do vas i vase veze, pronaći će uvek vreme da ga kvalitetno provedete zajedno.
2.PRIHVATA VAŠE MIŠLJENJE
Možete imati potpuno različita uverenja o mnogim stvarima, ali će vas uvek saslušati i neće vas napadati. Uvek  želi da čuje šta imate da mu kažete, možda se neće složiti, ali vas nikad neće omalovažavati.
3.POMAŽE VAM KAD VAM JE POMOĆ POTREBNA
Razboleli ste se, imate puno obaveza, ne možete da stignete da sve uradite… on je tu da vam pomogne. Pobrinuće se za „supicu“ ako ste prehlađeni, doneće lek iz apoteke. Podići će vašu haljinu sa hemijskog čišćenja ako vi radite do kasno.
4.UKLJUČUJE VAS U SVOJE PLANOVE
Pitaće vas o vašim planovima kad je potrebno da organizuje svoje vreme.
5.POKAZUJE SVOJU NAKLONOST FIZIČKOM BLISKOŠĆU
Ne mora to uvek biti seks, dovoljno je da vas zagrli, da vas značajno „pogleda očima“…
6.BRANI VAS I VAŠU VEZU KAD VAS NAPADAJU
Ovo je naročito bitno kad su u pitanju veze protiv kojih su primarne porodice partnera. Ako vas kritikuje njegova mama, a on staje na vašu stranu, ako ga drugovi zadirkuju da postaje „papučić“, a on je na to ponosan…
7.OSEĆATE SE  DOBRO U VEZI SA SOBOM, KAD STE PORED NJEGA
Po meni, ovo je najbitnije.Kad partner svojim ponašanjem podstiče vaše samopouzdanje, kad vas voli onakvu kakva jeste i koji čini da se OSEĆATE DOBRO u vezi sa svim aspektima vašeg života. Namerno sam naglasila OSEĆATE, ne da mislite- jer kad MISLITE onda uvek uključujete svoja uverenja koja su nastala pod uticajem nekih drugih ljudi.
KAD SE OSEĆATE DOBRO PORED SVOG PARTNERA, ONDA SE NIKAD NE PITATE DA LI VAS VOLI. OSEĆATE!
Zapitajte se šta to VOLIM TE za vas i vašeg partnera znači. I onda tome dodajte vaš tajni sastojak ljubavi i divljenja. I posmatrajte šta se dešava.

Ljiljana Jagodić
Foto: Sanja Rajković

Ljiljana Jagodić je klinički psiholog, life coach strateških intervencija i hipnoterapeut. Ima višegodišnje iskustvo u radu sa ljudima o problemima koji potiču iz različitih životnih zona: odnosi sa partnerom, komunikacija, porodični odnosi, ostvarivanje punog ličnog potencijala, prevazilaženje loših navika (poremećaji ishrane, pušenje, prokrastinacija), anksiozni poremećaj( razni strahovi, panični napadi)…

www: life-coach.rs
facebook: Ljiljana Jagodic psiholog lifecoach
skype: ljiljana.jagodic1

Druga strana ljubavi
Nesigurnost u partnerskom odnosu
Razgovori bez trunke ljubavi
Da li vas je teško voleti?
Žena pod stresom u partnerskom odnosu
Kako izgleda stručna psihološka pomoć?
Um kao kontejner za stres
Nada je najsnažniji prirodni antidepresiv
Ljubomora nije dokaz ljubavi
Zašto ne mogu da zaspim?
Život u nesigurnim vremenima
Imate li sve “pod kontrolom”?
Gde se izgubila bliskost?
Izbegnite siguran put ka depresiji
Zdravo samopouzdanje
Kako dobiti ljubav i poštovanje?
Psihologija ljudskih potreba
Najčešća zabluda u partnerskim odnosima
Sukob generacija
Uzroci depresije u detinjstvu, pubertetu, mladosti, zrelom dobu i starosti
Depresija kao način života
Zašto smo se udaljili?
Naučite da oprostite sebi i drugima
Simptomi depresije
Emocionalna veza iz muškog ugla

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

1 komentar

1 komentar

  1. Eva Toth

    29/06/2016 at 05:56

    Hvala Vam, stvarno je dobro posle 37 godina braka pročitati ovakav tekst. Ima ću ovo na umu, jer imam sve gore nabrajano tokom niz godina. Dobro je kad vam neko skrene pažnju. Uh, pa mi se stvarno volimo i cenimo jedno drugog.

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
ODUŠEVILE I AMERIKANCE Frajle su bile specijalne gošće Air Serbia…

You cannot copy content of this page