BG online

Intervjui

Psihologija ljudskih potreba

OD ČEGA ZAVISI KAKAV ĆEMO ŽIVOT ŽIVETI?

Od rođenja pa do našeg poslednjeg izdaha, u svim životnim zonama svakodnevno zadovoljavamo određene potrebe. Kad razumemo načine i razloge, zašto i kako ih zadovoljavamo, razumećemo i nas same, razumećemo zašto radimo to što radimo-kaže Ljiljana Jagodić, psiholog i life coach strateških intervencija. Ona napominje da je zadovoljenje potrebe za sigurnošću, potrebe za ljubavlju i povezanošću,potrebe za značajnošću i potrebe za raznovrsnošću osnova ljudskog postojanja, dok u je zadovoljenju potrebe za ličnim rastom i razvojem i potrebe da doprinosimo izvan sebe uslov za potpunu ispunjenost.
Jedna od najbitnijih odlika ljudskog bića je fleksibilnost, sposobnost da se prilagodimo promenama koje nam se u životu dešavaju. Ljiljana Jagodić kaže da se načini zadovoljenja potreba menjaju zajedno sa promenama nas samih.
–Detetu pomažu roditelji i od toga na koji način su deca naučila da zadovolje svoje potrebe, zavisi i to koliko će biti ispunjeni i srećni u odraslom životnom dobu. Promene koje nam se dešavaju nisu samo fizičke prirode. Za svako životno doba (detinjstvo, pubertet, mladost, zrelo doba i starost) je karakterističan drugačiji način zadovoljenja potreba. Upravo u tom prilagođavanju nastalim promenama koje se dešavaju ne samo na fizičkom, već i u emocionalnom i socijalnom pogledu, leži naša „umetnost življenja“- ispunjenost, zadovoljstvo, sreća… Prvi korak u tom stalnom rastu i napretku jeste prihvatanje promena i svesnost o potrebi promene načina zadovoljenja naših potreba.

Vreme promena

Svaki život je pun preokreta, mračnih uličica i svetlih avenija. Neke uobičajene životne faze nose sa sobom veći rizik po mentalno zdravlje od drugih.
-Svi prolazimo kroz njih, a najčešće su to periodi kad su neizbežne velike promene u našem ponašanju. Jedna od definicija „ludila“ jeste “kad ponavljajući jedno isto ponašanje očekujemo da dobijemo različit rezultat, a postojećim nismo zadovoljni.” U periodima kad se suočavamo sa razvodom, gubitkom voljene osobe, bolešću, penzijom… odjednom kao da nam postane teško da zadovoljimo naše potrebe na način na koji smo to do tada radili. U tim periodima naveće su šanse da se suočimo sa nekim psihološkim poremećajem.

Foto: Sanja Rajkovic

Ljiljana Jagodić je klinički psiholog, life coach strateških intervencija i hipnoterapeut. Ima višegodišnje iskustvo u radu sa ljudima o problemima koji potiču iz različitih životnih zona: odnosi sa partnerom, komunikacija, porodični odnosi, ostvarivanje punog ličnog potencijala, prevazilaženje loših navika (poremećaji ishrane, pušenje, prokrastinacija), anksiozni poremećaj( razni strahovi, panični napadi)…
www: life-coach.rs
facebook: Ljiljana Jagodic psiholog lifecoach
skype: ljiljana.jagodic1
Nesigurnost u partnerskom odnosu
Razgovori bez trunke ljubavi
Da li vas je teško voleti?
Žena pod stresom u partnerskom odnosu
Kako izgleda stručna psihološka pomoć?
Um kao kontejner za stres
Nada je najsnažniji prirodni antidepresiv
Ljubomora nije dokaz ljubavi
Zašto ne mogu da zaspim?
Život u nesigurnim vremenima
Imate li sve “pod kontrolom”?

U začaranom krugu anksioznosti

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Pokazivanje emocija i gubitak sigurnosti Počele smo proces pre manje…

You cannot copy content of this page