BG online

Lični razvoj

Kako dobiti ljubav i poštovanje?

RAZUMEVANJEM POTREBA VAŠEG PARTNERA DOBIĆETE MNOGO

„Dvanaest godina zajedničkog života, troje dece i dve karijere. Kad ovako sumiram, zvuči prilično. Ali, ja se osećam potpuno prazno i promašeno.“ Ovako je Jelena počela svoju priču. Razmišlja o razvodu, ali se plaši da neće uspeti sama da uskladi karijeru i decu. Plaši se osude porodice, prijatelja… pomalo i same sebe. Svesna je da nije više ona žena koja se udala za Peđu. Kao da se ovoj novoj Jeleni Peđa više ne dopada.
A kakav bi joj se Peđa dopao? E, u to nije baš sigurna. Zašto? Zato što ne zna ni ko je ona i ko bi toj Jeleni odgovarao.ljiljanajagodic

Svi se menjamo

Kad mi se partneri ili jedan od njih obrate za pomoć, često nisu svesni promena koje su se u njima samima desile tokom godina.
Da li je moguće ostati isti posle rođenja troje dece, ili posle bar tri različita posla koje ste imali? Malo verovatno. Da li je moguće da vaš partner ostane isti? Malo verovatno.
Da li je Peđa prespavao Jeleninu promenu ili ona njegovu? Ko je tu koga više zanemario, ignorisao?
Koliko su puta bili zajedno, a da je to bila samo fizička prisutnost? Gde im je bio fokus, na čemu ili kome? Koliko su puta pomislili jedno na drugo kad su donosili neke odluke i kako će te odluke uticati na onog drugog?
Navela sam ih da se suoče sa DISCIPLINOM PRIHVATANJA ISTINE. Niko nije kriv. Velika je umetnost kad je neko blago uznemiren (kao što je bila Jelena svakog puta kad Peđa na nju nije obraćao pažnju), a da se od te uznemirenosti ne napravi veći problem. KAD VAS PARTNER SVOJIM PONAŠANJEM VREĐA morate mu to reći na način da se on ne oseća krivim. E, to je umetnost.

Kuda vodi ćutanje?

Kako mu reći da se osećam zanemarenom, a da ga ne kritikujem prebacujući mu što ne provodi dovoljno vremena sa mnom?
Savladavanjem DISCIPLINE PRIČANJA ISTINE SEBI SAMOJ. Ako je osnova poverenja u vašeg partnera sigurnost u njega, morate se zapitati da li se pre svega osećate sigurnom u sebe? Jelena je sve svoje sumnje u sebe projektovala na Peđu. Pošto je imala tri porodiljska odsustva nije napredovala u karijeri brzinom kojom je mislila da treba. Često je sebe kritikovala, a onda je to pripisivala i njemu… da on sumnja u nju i njene sposobnosti, da neće da joj pomogne jer je „ona niko i ništa“. A naravno, Peđa to nikad nije mislio. Naprotiv, divio se svojoj ženi, još je više voleo.
A zašto joj to nije rekao? Zato što je zaboravio na to koliko je ženama potrebno da im se dive, da im svakog dana govore koliko su divne, posebne, koliko ih vole.
NIJE BITNO DA LI STE U VEZI 6 MESECI ILI VIŠE GODINA, svoju ženu (muža) osvajajte kao na početku veze. Budite svesni promena koje se u njima i oko njih dešavaju i prilagođavajte svoje osvajanje tim promenama.

Disciplina opraštanja

Jelena više nije bila devojka, već zrela žena i njene potrebe su potpuno drugačije. Kad je to osvestila i Peđi je bilo jasno da mora da učini neke nove stvari, nove pokušaje… Oboje su počeli da vladaju disciplinom opraštanja, zaboravljanja grešaka iz prošlosti.
Sve što nas je iz prošlosti povredilo možemo iskoristiti da iz toga nešto naučimo ili možemo kažnajavati sebe ili partnera.

U kojoj se varijanti pronalazite?

Jelena je shvatila da sve što joj je potrebno od partnera može da pronađe u Peđi. I on je shvatio da ima poverenja, ljubavi, sigurnosti da joj pruži. Potrebno je da jedno drugo podstiču u pružanju i primanju.
Kad nekome stalno pružaš (kao što je Peđa mislio da čini), a ovaj drugi to ne prima, jednako je velika frustracija kao kad misliš da ništa ne dobijaš (kao što je mislila Jelena).
KAD PRUŽAMO, RADIMO TO NA NAČIN NA KOJI ONAJ DRUGI MOŽE DA PRIMI.
Jeleni je trebalo razumevanje, razgovor, zajedničko vreme, a Peđa je donosio novac .
SVAKO OD NAS SVOJIM PONAŠANJEM OSTVARUJE UTICAJ NA ŽIVOTE DRUGIH LJUDI, naročito onih koji su nam bliski.
Kad onima koje volimo i poštujemo dajemo ono što im treba, onda samo ljubav i poštovanje možemo dobiti nazad. Ono što dajemo to i dobijamo.
Ako vam se čini da nije tako, pokušajte da date onome koga volite ono što mu treba. Iznenadićete se šta ćete dobiti zauzvrat.
A ako mislite da ste se “nadavali” i da taj drugi neko treba da bude taj koji će da počne prvi, zapitajte se da li je tom drugom jasno šta je to što je vama potrebno? Da li je vama jasno?

Ljiljana Jagodić
Foto: Sonja Jovanović

Ljiljana Jagodić je klinički psiholog, life coach strateških intervencija i hipnoterapeut. Ima višegodišnje iskustvo u radu sa ljudima o problemima koji potiču iz različitih životnih zona: odnosi sa partnerom, komunikacija, porodični odnosi, ostvarivanje punog ličnog potencijala, prevazilaženje loših navika (poremećaji ishrane, pušenje, prokrastinacija), anksiozni poremećaj( razni strahovi, panični napadi)…
www: life-coach.rs
facebook: Ljiljana Jagodic psiholog lifecoach

Druga strana ljubavi
Nesigurnost u partnerskom odnosu
Razgovori bez trunke ljubavi
Da li vas je teško voleti?
Žena pod stresom u partnerskom odnosu
Kako izgleda stručna psihološka pomoć?
Um kao kontejner za stres
Nada je najsnažniji prirodni antidepresiv
Ljubomora nije dokaz ljubavi
Zašto ne mogu da zaspim?
Život u nesigurnim vremenima
Imate li sve “pod kontrolom”?
Gde se izgubila bliskost?
U začaranom krugu anksioznosti
Kad emocije potiskuju misli
Život sa osećanjem krivice
Devet koraka do kvalitetnog partnerskog odnosa
Kako razumeti, prevazići i oprostiti prevaru (seksualnu ili emocionalnu)
Kako vratiti izgubljeno poverenje?
Nezdravi porodični odnosi
Da li zavisite od drugih ljudi?
Obnovite vezu ili brak u 5 koraka
10 roditeljskih zapovesti
U začaranom krugu dijeta
Život između dece i partnera
Život pod stresom i tehnike samopomoći
Anksioznost
U ordinaciji psihologa i life coach-a
Samopouzdanje i kako ga steći
Slab muškarac- sudbina jake žene?
Kako (ne) upropastiti sopstveni život

U začaranom krugu anksioznosti

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Dok popularna kultura propagira uverenje da se ne može živeti…

You cannot copy content of this page