BG online

Lični razvoj

Najčešća zabluda u partnerskim odnosima

“NE ŽELIM DA GA IZGUBIM, HOĆU SAMO DA GA PROMENIM”

Milica je mlada uspešna žena. U vezi je sa isto tako uspešnim Brankom. Zabavljaju se par meseci. Ona nije baš najzadovoljnija vezom. Zato mi se i obratila za pomoć. Mnogo je uložila u tu vezu. Ne žive zajedno, svako ima svoj stan na potpuno drugom kraju grada. Smanjila je kontakte sa prijateljicama, potrudila se da što više vremena provodi s njim, pripremala mu razna jela, brinula o njemu kad je bio prehlađen… Iz njene priče, ona je idealna prilika za njega. Ipak, činilo joj se da ga gubi.jagodic
Kad sam je pitala šta joj se u toj vezi najviše sviđa, šta je to što ne želi da izgubi, odgovorila je: „Imam već 34 godine, vreme je da se udam i da imam decu. Nemam više snage da upoznajem nove muškarce, da se ponovo trudim(?!). Neću više da budem sama. Branko je obrazovan, vredan, dobro zarađuje…“
Pomislila sam: „Dobra prilika!“
Naterala ga je da i on dođe na razgovor sa mnom. Pristao je. I njemu je bilo dosta upoznavanja. U stvari, želeli su isto, da se skrase, da zasnuju porodicu, da imaju pored sebe nekog s kim će se razumeti i ko će ih poštovati. Šta tu nije valjalo?
IMALI SU ISTI CILJ, ALI SU IM SE UVERENJA OKO TOGA KAKO OSTVARITI TAJ CILJ, POTPUNO RAZLIKOVALA.

Kako izgleda idelan brak?

Postoje 3 aspekta svake veze:
1.Fiziološki-seks
„Ja uživam na ovaj način, on na neki potpuno drugi.”
„Čim je vidim, poželim da vodim ljubav s njom, a njoj  su uvek potrebni posebni uslovi.“
Mnogi parovi imaju odličan seks i misle da je to dovoljno za dobar partnerski odnos.
2.Emocionalni-razvijanje ljubavi, poverenja i bliskosti.
Žene skoro uvek misle da kad muškarac s njima vodi ljubav, da to znači i da ih voli. Ali, nije uvek tako. Voditi ljubav s nekim ne znači uvek razvijati s njim poverenje i bliskost. Razlozi za to su različiti. Najčešći je nemogućnost vezivanja za drugu osobu iz straha da ćemo biti povređeni, ostavljeni. Često voleti nekog nije dovoljno da se veza ostvari i održi.
3.Socijalni –zajednička interesovanja i slaganje oko toga kako ih zadovoljiti.Njen idealan godišnji odmor je putovanje, druženje sa nekim novim osobama, upoznavanje novih kultura…a za njega bi bilo idealno da sedi kod kuće nedelju dana i ništa ne radi osim da gleda sport, pijucka pivo, po mogućstvu sa prijateljima.
Mnoga istraživanja su pokazala da samo 10% do 15% partnerskih veza ima zadovoljena sva tri aspekta. To bi bili idealni brakovi. Najviše njih počiva na samo jednom, preko 70%. U radu sa klijentima koji mi se obrate za pomoć u partnerskoj vezi (bračno savetovalište) uvek radim na ispitaivanju uverenja u vezi sa ova 3 aspekta veze.

Promena je u nama

Najčešća greška koju partneri čine jeste da OČEKUJU DA ĆE SE PARTNER VREMENOM PROMENITI, da oni samo treba da budu strpljivi i da se trude. Istina je sledeća: NIKAD NE OČEKUJMO DA ĆE SE PROMENITI PARTNER, PROMENA UVEK MORA DA IDE OD NAS SAMIH.  Često promena nas i naših očekivanja dovodi i do promene partnera, jer je svaka veza sistem. Promena jednog dela sistema utiče na menjanje celog sistema.
Zašto je Milica mislila da je Branko idealna prilika, da ne želi da ga izgubi… samo malo da ga promeni.
Milica ima 36 godina. Skoro sve njene drugarice su već udate i imaju decu. Čak i njena sestra. Počela je da misli o sebi da je glupa, ružna, nesposobna zato što se upoređuje s njima i zato što su one sve ostvarile njen ideal. UDALE SU SE I IMAJU DECU.jagodic2

Prvi korak

Žena je stvorena da bude lepa i privlačna muškarcu-određenom muškarcu. Kad se oseća željenom onda žena želi da mu udovoljava i kroz to se potvrđuje, zadovoljava potrebu za značajnošću, oseća da je voljena takva kakva jeste i da taj ON ceni njene sposobnosti i lepotu. Pošto se Milica nije udala i ostvarila porodicu, počela je da misli da ne vredi ništa – ni ona sama sebe nije volela.
Često kažem KAKO MISLITE DA VAS VOLE DRUGI, KAD NE VOLITE SEBE? Počele smo da radimo na podizanju njenog samopoštovanja i samopouzdanja.
Kad počnemo da mislimo da naše zadovoljenje potrebe za ljubavlju i potrebe za značajnošću zavisi od drugih, onda pristajemo da se vežemo za muškarca koji nas ne ceni i ne voli.
PRVO MORAMO ZAVOLETI SEBE.
Jaka žena, sigurna u sebe, žena koja voli sebe NE IDEALIZUJE NI BRAK NI SVOJU SLOBODU već želi oboje u pravom balansu poverenja i bliskosti, ljubavi. Ne želi da se uda samo zato što su sve njene drugarice udate ili što je došlo vreme za nju ili što to od nje očekuju roditelji. Udaje se zato što oseća i zna da je on, takav kakav jeste, bez ikavih promena, čovek za nju.

Manje (ni)je više

Priroda je udesila da se ostvarujemo kroz potpunost sa drugom osobom. Dala nam je želju da se dopadnemo, ali i da sačuvamo našu jedinstvenu posebnost i lepotu, bez obzira ko uđe u naš život. Često  zaboravimo na to, pa pristajemo na manje u nadi da će se taj neko drugi promeniti.
ŽABE  SE POLJUPCEM NE MENJAJU U PRINCA, osim u bajkama.
Da li verujete da ste vredni ljubavi takvi kakvi jeste i da ste sposobni da pružite ljubav? Kako se onda usuđujete da pristanete na manje? Ako nastavite da se viđate sa žabama nikad nećete postati princeze.
Milica više ne traži žabu, traži princa jer takvog zaslužuje.

Ljiljana Jagodić
Foto: Sanja Rajković

Ljiljana Jagodić je klinički psiholog, life coach strateških intervencija i hipnoterapeut. Ima višegodišnje iskustvo u radu sa ljudima o problemima koji potiču iz različitih životnih zona: odnosi sa partnerom, komunikacija, porodični odnosi, ostvarivanje punog ličnog potencijala, prevazilaženje loših navika (poremećaji ishrane, pušenje, prokrastinacija), anksiozni poremećaj( razni strahovi, panični napadi)…
www: life-coach.rs
facebook: Ljiljana Jagodic psiholog lifecoach
skype: ljiljana.jagodic1

Devet koraka do kvalitetnog partnerskog odnosa
Kako razumeti, prevazići i oprostiti prevaru (seksualnu ili emocionalnu)
Kako vratiti izgubljeno poverenje?
Nezdravi porodični odnosi
Da li zavisite od drugih ljudi?
Obnovite vezu ili brak u 5 koraka
10 roditeljskih zapovesti
U začaranom krugu dijeta
Život između dece i partnera
Život pod stresom i tehnike samopomoći
Anksioznost
U ordinaciji psihologa i life coach-a
Samopouzdanje i kako ga steći
Slab muškarac- sudbina jake žene?
Kako (ne) upropastiti sopstveni život

U začaranom krugu anksioznosti

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

3 komentara

1 komentar

 1. jelena

  04/03/2017 at 00:21

  Zvuči poznato, Jelena?

 2. Novosađanka

  26/04/2017 at 09:08

  Upravo tako. Ako partner ima drugačije ciljeve od vas, ili potpuno drugačiji ideal zajedničkog života, ili ne želi zajednički život (a vi želite), ne postoji način na svetu da to promenite. Filmovi koji nam serviraju bajke su po tom pitanju izuzetno štetni, uče nas da sa ljubavlju možemo svakog promeniti “na bolje”, “naše bolje”, to jest ono što mi mislimo da je bolje. To je potpuno nerealno. Rekla bih, baš kao što postoje upozorenja na cigaretama, možda treba staviti upozorenja na romantične filmove tipa: “ovo je fikcija, ne pokušavajte u stvarnom životu, samo ćete se povrediti”. ali ljudi žele da veruju u bajke. Zato ima toliko tužnih parova.

 3. Duca

  26/04/2017 at 10:35

  30 god ZIVIM sa recima.. nezelim se razvesti ali nemogu ni PROMENITI ??‍♀️… nezaludjujte se.. idite dok je …. vuk menja dlaku ali ćud Nikako!!!!!!

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
KAKO BITI DOBAR I SEBI I DRUGIMA? “Izborite se za…

You cannot copy content of this page