BG online

Roditeljstvo

Kako vaspitavati dete u savremenom svetu?

Između ljubavi i sebičnosti

Dete ocenjuje ljude po njihovom ponašanju, a odrasli se orjentišu prvenstveno na reči, jedna je od važnih istina na koju podsećaju čitaoce knjige „Između ljubavi i sebičnosti“ (Kako vaspitavati dete u savremenom svetu) njeni priređivači Vladimir Dimitrijević i Jovan Srbulj vođeni tradicionalnim hrišćanskim načelima u koju su uvrstili tekstove o tome kako vaspitavati decu u savremeno doba u kojem su više nego ikad ljudi, deca i mladi okruženi brojnim iskušenjima.


Veliki je podvig uvideti svoje greške u vaspitanju deteta i koliko one mogu biti kobne i zato je roditeljima ova knjiga na neki način i vodilja i glas razuma, podsetnik da su ljubav, posvećenost i razumevanje koren stvaranja dobrog i odgovornog čoveka.
„Divno je voleti svojre dete i čuvati tu ljubav u srcu, ali to je malo. Treba govoriti detetu o svojoj ljubavi, to je izvrsno, ali i to je malo da bi ono znalo i osećalo da je voljeno. Morate izražavati ljubav i svojim postupcima jer dete se orijentiše upravo na njih“. („Između ljubavi i sebičnosti“)

Zašto deca odlaze iz roditeljskog doma?

Tek kada dete shvati da na njegovo skriveno i najvažnije pitanje u odnosu na roditelje „Voliš li me?“odgovarate „Da“ svojim ponašanjem, ono će biti sigurno u to. Vi možete mnogo govoriti o ljubavi, ali vaše dete obraća pažnju na postupke- podsećaju autori knjige „Između ljubavi i sebičnosti“.
„Ako duševni svet deteta nije ispunjen razumevanjem, ljubavlju i dobrom roditelja, onda će dete sigurno tražiti neki autoritet na strani, tražiti društvo u kojem bi se njegov duševni značaj cenio i isticao. Upravo u tome je uzrok što mnoga deca odlaze iz kuće u adolescentnom, prelaznom uzrastu, pronalaze sebi razna sumnjiva društva. Umesto da uspostave tople međuljudske odnose, roditelji nakon povratka dece počinju na sve moguće načine da ih grde govoreći:„Vucaraš se, povezao si se sa nekim huliganima…“ i tome slicno… Upravo roditelji moraju da nadoknade emocionalne, duševne potrebe deteta za ljubavlju, razumevanjem i saosećanjem da bi ono moglo da ispoljava svoje najbolje osobine…“

Kakvu ljubav dete dobije, takvu ljubav će i dati

Da li roditelji pitaju decu „Kako si danas“, „Šta ima novo u skoli“ i u stanju su da razgovoraju o onome što je zaista zanimljivo detetu, a ne samo o beskrajnim lekcijama, poslovima ili problemima koji nemaju veze sa duševnim svetom deteta- pitaju se autori ove knjige podsećajući na to da u prelaznom uzrastu deca pre odražavaju ljubav nego što su njen izvor, da kakvu ljubav dobiju takvu će i davati. „Bezuslovna ljubav se vraća bezuslovno.“

Voleti dete svim srcem a ne rečima

Dete bolje pamti ono što oseća u nekoj situaciji nego ono što mu se govori.
„Formiraće se sa bogatatvom duševnih snaga ukoliko oseća ljubav, prihvatanje, poštovanje, kao što i ako se oseća stavljenim u stege „ne smeš“, „moraš“ ili ako ga ponižavaju, pre ili kasnije će se u njemu stvoriti ubeđenje da je na ovom svetu suvišno, uz osećaj duboke usamljenosti i suvišnosti… Zato se mudri roditelji prema detetu odnose dobronamerno, brižno, daju mu mogućnost da se oseti voljeno i prihvaćeno. Oni ne kritikuju, ne ponižavaju, ne guše dete, dele sa njim svoje životno iskustvo, razgovaraju i time kao da otkrivaju svoju unutrašnju tajnu tako da reči idu iz skrivene dubine roditeljskog srca.“

Knjigu „Između ljubavi i sebičnosti“ po  ceni od 1990 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

  SHOP

  Erotski deo partnerstva

  By BGonline / 25/11/2023 / 0 Comments

  Ljubav u zagrljaju manipulatora i inteligencija srca, razuma i duše

  By BGonline / 18/11/2023 / 0 Comments

  Izlečite i upoznajte svoje strahove

  By BGonline / 25/11/2023 / 0 Comments

  Zen bašta

  By BGonline / 06/12/2023 / 0 Comments

  Život uvek može da se počne iz početka

  By BGonline / 29/11/2023 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Raskrsnica svetova Jovana Maljokovića Dom omladine Beograda povodom Svetskog dana…

  You cannot copy content of this page