BG online

Intervjui

Naučite da oprostite sebi i drugima

ZABORAVITE PROŠLOST I ŽIVITE ŽIVOT KOJI ZASLUŽUJETE

Opraštanjem stavljamo tačku na događaje iz prošlosti. Ne zaboravljamo,ali nas ta sećanja više ne muče. Upoznavanjem i jačanjem ličnih granica i načina na koji zadovoljavamo svoje potrebe, bolje ćemo voditi računa o sebi. Kao da na taj način afirmišemo sebe i pokazujemo da smo sposobni da budemo srećni…
Osećanje krivice, sramota i anksioznost su tri negativne emocije koje najviše utiču na ponašanje čoveka i onemogućavaju da se u potpunosti ostvarimo i na polju ličnog razvoja, kao i u odnosima s drugim ljudima.ljiljanaJagodic
– Kad god pokušamo da zadovoljimo naše lične potrebe, ili objasnimo našu tačku gledanja, osećanje krivice nas u tome najviše sputava- napominje psiholog i life coach Ljiljana Jagodić i dodaje da kriveći sebe sopstveni bes okrećemo ka unutra, što za posledicu najčešće ima potpunu blokadu. -Opraštanje je jedini pravi preduslov slobode jer dok god u svom srcu nosimo bilo kakvu ljutnju, krivicu, razočaranost mi ne možemo biti potpuno slobodni.

Život u prošlosti

Čovek koji nije oprostio (onome ko ga je povredio, a često i samom sebi) živi u prošlosti, što ga onemogućava da bude prisutan i vidi ono što je dobro za njega i njemu bliske ljude.
-Preduslov opraštanja je da shvatilmo da ne možemo da promenimo prošlost i da prihvatimo da nam je ona dala identitet- kaže Ljiljana Jagodić. – Zbog svega što nam se dešavalo postali smo to što jesmo. Ono što možemo da promenimo je naš odnos prema događajima iz prošlosti, a samim tim i emocije koje ih prate.Tako prestajemo da se osećamo kao žrtve, oslobađamo zarobljenu energiju i omogućavamo sebi da se pokrenemo, napredujemo,rastemo i razvijamo se što je jedna od osnovnih ljudskih potreba koju moramo da zadovoljimo.Kad prestanemo da rastemo i razvijamo se mi umiremo.
Osnovni preduslov da bismo počeli sa procesom opraštanja je da prvo osvestimo šta opraštanje nije.
-Oprostiti ne znači nemati više nikakve emocije u odnosu na neku situaciju koja nas je povredila, da u nekom odnosu u kome smo se osetili povređenim nema šta više da radimo i da je sad sve u redu, zaboraviti ono što nas je povredilo (situaciju ili osobu), zadržati osobu koja nas je povredila u našem životu,raditi to zbog nekog drugog. Mi opraštamo zbog nas samih da bismo mogli da krenemo napred.

Koraci ka opraštanju

Kad je opraštanje tako lekovito, postavlja se pitanje zašto ga je toliko teško izvesti. Ljljana Jagodić kaže da su brojni razlozi za to.
-Preokupirani smo mislima u vezi sa osvetom, zavisni od adrenalina koji nam emocija besa pruža, uživamo u osećaju superiornosti, ne znamo kako da rešimo situaciju, gubimo naš identitet „žrtve“, plašimo se da ćemo izgubiti povezanost sa osobom koja nas je povredila- priča Ljiljana Jagodić i otkriva nam korake koji vode ka opraštanju.
-Setite se situacije,konkretnog događaja u kojem ste bili povređeni. Prihvatite šta se desilo i kako ste se osećali u vezi sa tim. Prepoznajte šta ste iz toga naučili i kakva ste osoba postali, šta su vaše potrebe i koje su vaše granice. Zatim razmislite o toj drugoj osobi. Niko od nas nije savršen.Ta je osoba ponašanjem ili rečima koje je izgovorila htela da zadovolji neku svoju potrebu. Koja je to potreba bila? I zašto je izabrala negativan način zadovoljenja potrebe? Na kraju odlučite da li želite da toj osobi kažete da joj opraštate. Možda je dovoljno da samo kažete: “Opraštam ti” bez daljeg udubljivanja.
Proces opraštanja se odvija kroz tri koraka: PRIHVATANJEM da smo ljudsko biće koje pravi greške, da možemo i treba da ponekad budemo i tužni, ali nam osećanje krivice ne treba. Tad prihvatamo sve svoje odluke koje smo doneli i prestajemo da nosimo taj teret sa sobom. Zatim počinjemo da SAOSEĆAMO sa sobom i na kraju OPRAŠTAMO.
-Postoje mnoge tehnike u psihologiji koje se koriste za proces opraštanja, a jedna od njih je i tehnika RADIKALNOG PRAŠTANJA. To je interaktivna radionica koja podrazumeva da vas psiholog ili terapeut vodi kroz proces opraštanja .
Neke stvari koje nam se dese u životu ne možemo da promenimo, ne možemo čak ni da razumemo. Dok ne oprostimo drugima koji su nas povredili ili samima sebi (što je uvek najteže) mi patimo. Naša je životna energija blokirana,onemogućava nas da se pokrenemo i da živimo život kakav zaslužujemo.Kad tu zarobljenu energiju oslobodimo,kad „skinemo teret s leđa“ ili „odbacimo grudvu iz grudi“, osećamo ogromno olakšanje. Oslobodimo energiju za bavljenje sobom, ličnim razvojem, za pružanje ljubavi i dobijanje ljubavi. Ostvarujemo svoj potpuni potencijal. OPRAŠTAJUĆI, NE MENJAMO PROŠLOST, ALI SIGURNO MENJAMO BUDUĆNOST.

Foto: Sanja Rajković

Ljiljana Jagodić je klinički psiholog, life coach strateških intervencija i hipnoterapeut. Ima višegodišnje iskustvo u radu sa ljudima o problemima koji potiču iz različitih životnih zona: odnosi sa partnerom, komunikacija, porodični odnosi, ostvarivanje punog ličnog potencijala, prevazilaženje loših navika (poremećaji ishrane, pušenje, prokrastinacija), anksiozni poremećaj( razni strahovi, panični napadi)…
www: life-coach.rs
facebook: Ljiljana Jagodic psiholog lifecoach

Zdravo samopouzdanje
Kako dobiti ljubav i poštovanje?
Psihologija ljudskih potreba
Najčešća zabluda u partnerskim odnosima
Sukob generacija
Uzroci depresije u detinjstvu, pubertetu, mladosti, zrelom dobu i starosti
Zašto smo se udaljili?
Život zaglavljen u prošlosti
Kako da znam da li me partner zaista voli?
Simptomi depresije
Emocionalna veza iz muškog ugla
U začaranom krugu anksioznosti
Kad emocije potiskuju misli
Život sa osećanjem krivice
Devet koraka do kvalitetnog partnerskog odnosa
Kako razumeti, prevazići i oprostiti prevaru (seksualnu ili emocionalnu)

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
"DANI I GODINE”, PESMA KOJA PRIVLAČI SREĆU Pop pevačica Nina…

You cannot copy content of this page