BG online

Psihološka prva pomoć

Savladavanje psiholoških kriza

Od bola ka pobedi

„Lenjost, samosažaljenje, apatija, očajanje, depresija najbolji su načini da se neguju prisilne misli. Upravo zato treba raditi nekakav posao, biti fizički aktivan, moliti se, voditi računa o svom zdravlju. Treba imati dobar san i ne podržavati loša stanja niti tražiti sekundarnu korist od njih.“

Svakodnevno je čovek izložen napadima lažnih ideja- prisilnih misli. One su prisutne u svakoj krizi i zbog njih čovek ne može da reši probleme jer ga te misli iscrpljuju, a ponekad dovode do očajanja. One smetaju da se trezveno oceni situacija, da se napravi plan, one guše nadu u pobedu nad problemima. Prisilne misli takođe ometaju čoveka da se koncentriše i prevaziđe životne komplikacije, iscrpljuju nervni sistem i često dovode do osećaja bezizlaznog položaja.
Neke od prisilnih misli su: svet je užasan i pun zla, mene niko ne voli, ja sam u bezizlaznom položaju, plašim se života, oko mene su samo opasnosti i prevare, ne opravdavam tuđe poverenje, niko me ne voli istinski već im je samo nešto potrebno od mene…

Prisilne misli

Prisilne misli su neprekidno ponavljanje neželjenih predstava, sumnji, želja, uspomena, ideja, strahova od kojih se čovek ne može odbraniti snagom volje. Te misli čine da problem izgleda veći, krupniji, gori i po pravilu vrte čoveka u začaranom krugu iz kojeg se teško izlazi. Prisilne misli su često praćene depresivnim emocijama, teškim mislima i osećajem uznemirenosti.
Većina psiholoških škola se slaže da su prisilne misli povezane sa strahovima, kaže Mihail Igorevič Hasminski, autor knjige “Od bola ka pobedi” i dodaje da efikasni načini borbe sa prisilnim mislima postoje.

Prevazilaženje krize

“Viševekovna pravoslavna znanja opisana savremenim i razumljivim jezikom, uskladili smo sa efikasnim tehnikama savremene psihologije i dobili sintezu, koja već sada pomaže mnogim ljudima da prođu kroz iskušenja… Čovek se suočava sa raznim krizama – smrt bliskog ili dragog čoveka pohodila je svaki dom, u mnogim porodicama bilo je mučnih odnosa među supružnicima, svaki rat donosio je nasilje, opake bolesti dovode u teško stanje. Bilo je i drugih kriza tokom vekova. Ali, tada nije bilo psihijatra, psihologa, niti antidepresiva. Pri tom su ljudi odolevali i prevazilazili te krize, čak bolje nego sada. U detinjstvu svi su se igrali piramidom i sećaju se da se koturići mogu složiti na razne načine, ali da su najvažniji bili osnova i stožer [osovina] na koje dete može poređati koture. Tako i u životu, a naročito kada doživljavamo krizu, važno je da imamo i razumemo socio-kulturni temelj koji uključuje religiozne predstave, istoriju, tradicionalnu kulturu i mnogo šta drugo, a takođe moralni stožer koji iz tog temelja proističe. Bez njih sva savremena znanja neće pomoći čoveku da savlada teške psihološke krize, neće mu pomoći da povrati harmoniju, da shvati smisao života, smisao stradanja, a takođe ni riznicu sredstava koja mu mogu pomoći, koja su njegovi preci koristili stotinama godina. Da, naravno, nema smisla odbacivati ni savremena znanja i tehnike psihološkog delovanja, oni su takođe efikasni i treba da budu korišćeni. U ovoj knjizi smo upravo to i pokušali da učinimo za one koji doživljavaju krizu i pokušavaju da je savladaju. Viševekovna pravoslavna znanja, opisana savremenim i razumljivim jezikom, uskladili smo sa efikasnim tehnikama savremene psihologije i dobili sintezu, koja već sada pomaže mnogim ljudima da prođu kroz iskušenja i dođu do najvažnijeg Lekara – Boga, da isprave svoj život, da ga učine čistijim, boljim, svetlijim, osmišljenijim i stvaralačkijim. Iskreno se radujem što je ova knjiga, koja sadrži mnogo odgovora, veština i tehnika savladavanja teškoća za čoveka u krizi, sada dostupna čitaocima u bratskoj zemlji. I uveren sam da će ona pomoći mnogim ljudima da podnesu tegobno vreme krize u svom životu, da mu odole, da postanu jači i vide Svetlost Onoga Koji je najbolji Lekar duša.”, Mihail Igorevič Hasminski, autor knjige “Od bola ka pobedi”.

Krizna psihologija

Mihail Igorevič Hasminski (1969), autor knjige “Od bola ka pobedi” je pravoslavni psiholog, direktor je Centra za kriznu psihologiju Moskovske patrijaršije. Gavni je urednik časopisa Ruska pravoslavna psihologija, koautor više od 20 i autor više od sto publikacija. Aktivno se bavi praksom u oblasti krizne psihologije i psihološkom rehabilitacijom osoba koje su doživele gubitak bliskih, naročito dece, kao i obolelih od teških bolesti, pruža psihološku pomoć ljudima koji su stradali u zonama ratnih dejstava (kako vojnicima, tako i civilima) ili koji su preživeli raskid i psihotraumatske ekstremne situacije (žrtve nasilja i suicida). Autor vodi seminare za sveštenike na kojima prisustvuje više stotina sveštenih lica, na temu Savremeno pastirsko staranje o duši i pravoslavna psihologija – praktični aspekt.

Knjigu “Od bola ka pobedi” po ceni od 1450 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:  SHOP

  U kuhinji sa Majom Volk

  By BGonline / 09/05/2024 / 0 Comments

  Život u disfunkcionalnoj porodici

  By BGonline / 17/05/2024 / 0 Comments

  Oslobodite se zabrinutosti

  By BGonline / 01/05/2024 / 0 Comments

  Knjige o ličnom razvoju, anksioznosti, psihologiji, depresiji…

  By BGonline / 03/05/2024 / 0 Comments

  Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

  By BGonline / 25/04/2024 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Gledaoci su željni kvalitetnog televizijskog sadržaja, a mlada gradska televizija…

  You cannot copy content of this page