BG online

Psihološka prva pomoć

Kako biti dobar roditelj buntovnog tinejdžera i sačuvati živce?

“Tinejdžeri, kako im postaviti granice i pri tom sačuvati živce” je odličan vodič kroz turbulencije puberteta i adolescencije koji promoviše formulu dobrog vaspitanja: ljubav + disciplina. Autor Najdžel Lata, klinički psiholog autor je ovog best¬selera koji je pomogao hiljadama zbunjenih roditelja. Duhovito i jednostavno donosi najnovija saznanja o vaspitanju dece, uvodi u svet tinejdžera i otkriva iskustva koja je prikupio i izbrusio dugogodišnjim radom.
Kako funkcioniše tinejdžerski mozak? Šta da uradite kad ne znate šta da radite? Zašto roditelj ne treba da bude drugar? Kako da njihov problem ne pretvorite u svoj? Zašto je “kazna” tako omražena reč? Ovo su samo neka od pitanja na koja daje odgovor knjiga “Tinejdžeri, kako im postaviti granice i pri tom sačuvati živce”.

Kako biti dovoljno dobar roditelj tinejdžeru, tinejdžerki?

DAJMO IM RAZLOG DA BUDU DOBRI I RAZLOG DA NE BUDU LOŠI – kaže Najdžel Lata i poručuje roditeljima da ovo nije knjiga koja će ih uputiti kako da u svim problemima budu savršeni roditelji, već kako da budu dovoljno dobri roditelji.

Čemu služi kazna?

Posebnu pažnju Lata posvećuje kažnjavanju kao vaspitnoj meri pitajući se zašto je “kazna” tako omražena reč i da li kazna zaista kod mladih izaziva dubo¬ku emocionalnu trau¬mu i nanosi ozlede njihovom samopoštovanju. Bavi se i pitanjem zašto se deca po svaku cenu moraju osećati dobro i zadovoljno, čak i kad su uradili nešto vrlo loše? Lata tvrdi da kazna, ipak, pomaže tinejžeru da shvati vezu između svog ponašanja i posledice svog ponašanja i da jeste delotvoran način da se ponašanje promeni. Naravno, u kombinaciji sa pohvaljivanjem i nagrađivanjem kao moćnim motivacijskim faktorima promene ponašanja.
Da biste izašli na kraj sa tinejdžerima, dovoljno je da primenite nekoliko osnovnih principa. Na strani tinejdžera su mladost i energija, na strani roditelja su godine i iskustvo. Sa ovim “kapitalom” jedni i drugi ulaze u svojevrsnu igru za koju Lata tvrdi da je mnogo jednostavnija nego što je većina ljudi navedena da veruje.
-Ako vaše tinejdžere uspete da nadmudrite, nadigrate i nadtrajete očekuje vas vrlo velika nagrada-vaše mentalno zdravlje- poručuje Lata i podseća da je izlazak iz velike avanture odgajanja dece sa zdravim razumom vredan cilj!
U ovoj knjizi ćete saznati kako funkcioniše tinejdžerski mozak, kako da ne dozvolite da budete nemoćan roditelj, zašto roditelj ne treba da bude drugar, kako da njihov problem ne pretvorite u svoj, kako pronaći tačku emocionalne povezanosti sa tinejdžerom, kada je najbolje da ne menjate tinejdžera već vaš pristup…

Odlomak iz knjige “Tinejdžeri, kako im postaviti granice i pri tom sačuvati živce”:
“Zajedno sa svim telesnim promenama, i u njihovim mozgovima se isto tako odvijaju neke ogromne promene. Tinejdžerske godine su neverovatno značajno doba kada mozak prolazi kroz niz važnih preobražaja. Posledica procesa preoblikovanja mozga je smanjena sposobnost tinejdžera da donose dobre odluke o preuzimanju rizika. Treba im više vremena nego odraslima da zaključe da li je neki predlog dobar ili loš i skloni su da se pod uticajem vršnjaka upuste u opasne poduhvate. Tinejdžeri imaju smanjenu sposobnost da procesuiraju emocionalne reakcije, uprkos činjenici da se pri odlučivanju mnogo više oslanjaju upravo na njih. Takođe je potpuno prirodno što tinejdžeri žele da spavaju po čitav dan, jer je njihov telesni sat sasvim poremećen usled svih tih hormona koji im teku kroz vene. Najbolje ćete razumeti tinejdžere ako koristite analogiju s ludim ujka Džekom. Ne biste primili k srcu ništa što bi vam on rekao, te ne dozvolite da vas povrede ni njihove reči. Dečake je najbolje shvatiti kao potpuno pragmatične duše koje funkcionišu po principu „Šta ja imam od toga?”. Oni su skloni da odlažu sve obaveze do poslednjeg momenta, jer ne vide svrhu da ih urade ranije. Užasavaju se preterane priče i najbolje reaguju na jasne i čvrste granice. Mogu vam delovati kao bezumni neandertalci koji ne poznaju moć govora, ali ipak se u njima mnogo toga dešava – samo što oko toga ne dižu frku. Dečacima je potrebno da ste jaki i da ste tu kad im zatrebate. Devojčice su komplikovane i maltene ih je nemoguće razumeti. Njihov položaj u društvu često definiše i njihov osećaj lične vrednosti. Uticaj drugarica je snažan, a s godinama izbor prijateljica će usmeriti na one koje cene iste vrednosti i imaju ista uverenja kao i one. Devojčicama treba vaše strpljenje i razumevanje. Potreban im je stabilan stožer oko kojeg će se vrteti, tako da uvek imaju siguran put za natrag kada treba da se spuste na zemlju. Ne zaboravite da o svojoj porodici razmišljate kao o sistemu, da nije uvek tako jednostavno da možete reći kako je za sve kriva samo jedna strana. Svi mi utičemo jedni na druge, i moramo neprestano imati to na umu kada nastojimo da rešimo neki problem.

Knjigu Tinejdžeri, kako im postaviti granice i pri tom sačuvati živce” možete poručiti po ceni od 1430 din+  troškovi dostave telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:  Kako razumeti tinejdžere?

  Kako da budemo ponosni na našu decu?

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  ZAROBLJENICI SOPSTVENIH EMOCIJA “Po jednoj od teorija o partnerskim odnosima,…

  You cannot copy content of this page