BG online

ZDRAVLJE

Tajne organa za varenje u knjizi “Ključ tela”

OPREZNO SA ANTIBIOTICIMA!

„Ključ tela“ Džulije Enders je bestseler iz oblasti zdravlja i knjiga čija je glavna tema organ za varenje. U njoj autorka s neverovatnom lakoćom i izuzetno duhovito opisuje najsloženije fiziološke procese tako da svako bez ikakvog predznanja može da ih razume.antibiotik1
Činjenica je da se dve trećine imunološkog sistema čoveka nalazi u crevima. Utroba, taj neverovatni mehanizam izuzetne osetljivosti, odgovornosti i spremnosti, posle mozga ima najveći nervni sistem. Kada se s njom dobro postupa, zahvalna je na tome i postaje osnova našeg zdravlja. Zato je važno da svako ko želi da se u svome telu oseća dobro, duže živi i bude srećan, treba da neguje svoju utrobu, i ima u vidu da su prekomerna težina, depresija i alergije povezane sa neuravnoteženošću crevne flore.
Jedno od poglavlja bavi se i primenom antibiotika, ali i posledicama korišćenja ovog leka.
Antibiotik uništava uzročnika bolesti vrlo savesno.I njegovu familiju. I njegove prijatelje. I njegove poznanike. I daleke poznanike njihovih poznanika.To ga čini opasnim oružjem protiv opasnih bakterija i najopsanijim oružjem protiv najboljih bakterija- kaže Džulija Enders u svojoj knjizi.
Antibiotici su oružja kojima se bakterije i gljivice međusobno bore. Od kad su istraživači to otkrili, u farmaceutskim firmama se masovno gaje bakterije. One proizvode antibiotike nakon čega se prečišćavaju, a suva materija presuje se u tablete.
Po nekim statistikama, svaki čovek jednom godišnje koristi neki od antibiotika. Najčešći razlog su „prehlade“ što naročito užasava mikrobiologe jer uzročnik većine prehlada nisu bakterije već virusi.
Antibiotici imaju tri funkcije: da bakterije probuše i tako ih unište, da ih otruju i učine nesposobnim za množenje. Ovi lekovi uopšte nisu zaduženi za viruse.
Iako je antibiotik nemoćan kod prehlada, Džulija Enders kaže da i ako se neko posle uzimanja ovih lekova tokom prehlade oseća bolje da je tu reč o placebo efektu jer je to odradio imunološki sistem.
Besmislenim uzimanjem antibiotika uništavaju se imunološki sistem i bakterije koje su nam od pomoći, pa tako nanosimo štetu sami sebi. Kod bakterijskih infekcija antibiotici se staraju da se bakterije više ne razmnožavaju.
Najčešća prateća pojava tokom i nakon korišćenja antibiotika je proliv, a koga ne snađe ova tegoba primetiće povećan volumen stolice što je, kako je objašnjeno u knjizi „Ključ tela“, u stvari „velika porcija crevnih bakterija“. Antibiotici znatno mogu da izmene crevnu floru i zato treba biti oprezan.

 

 

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Deca ne treba da budu jedino što će vas držati…

You cannot copy content of this page