BG online

Lični razvoj

Erotski deo partnerstva

Zašto muškarci gube interesovanje za seks?

Seksualna želja je složen fenomen, pa ne postoji jedan razlog zašto muškarac izgubi interesovanje za seks sa svojom partnerkom. Žena takvu situaciju doživljava kao jako bolnu i frustrirajuću jer je ubeđena da to ima veze sa njom, da njoj nešto fali, da nije dovoljno lepa i privlačna. Kad primetite da je suprug sve manje raspoložen za seks, manje ga inicira ili čak izbegava, a to loše utiče na vas, jako je važno da to postavite kao važnu temu u vašem odnosu. Manjak seksa i seksualne intime je stvar partnerskog odnosa, a ne individualna stvar.

Gašenje strasti i seksualne želje

Normalno je da se seks menja tokom vremena, pogotovo u dugotrajnim brakovima. Mnoge stvari mogu da utiču na seksualnu želju partnera ili seksualno funkcionisanje para. Neki razlozi za manjak seksualne želje potiču iz samog bračnog odnosa, ali mnogi I ne.
Muškarcima su nekad druge stvari prioritet. Svakodnevne porodične i poslovne obaveze lako pojedu ostale oblasti funkcionisanja. Mnogi muškarci kad zasnuju porodicu i dobiju decu usmere se na operativno funkcionisanje i materijalno obezbeđivanje svoje porodice, pa nekako nesvesno zapostave ljubavni deo partnerskog odnosa. S druge strane, te svakodnevne obaveze nisu ni najmanje uzbudljive i seksualne, pa mogu da dovedu do tihog gašenja strasti i seksualne želje. U dugotrajnom odnosu gde provodimo puno vremena zajedno ali u nekim potpuno neljubavnim i ni najmanje seksi aktivnostima, iskra privlačnosti se ne javlja spontano. Teško da pranje sudova, nedeljna nabavka i slično iniciraju seksualno uzbuđenje. Nekad zaista nije do vas ili vašeg partnera, već do vremena i prostora koje imate za seksualnu intimu.

Cimerski brak

Svakodnevna rutina ubija erotski deo partnerstva, što od mnogih brakova napravi tzv. cimerske brakove. U cimerskom braku sve funkcioniše osim telesne bliskosti i seksualne intime. Brakovi bez seksa su brakovi u kojima supružnici imaju seksualne odnose deset ili manje puta godišnje. Pod seksom ne podrazumevamo samo sam seksualni čin, već niz telesnih bliskosti i seksualne intime.
Takođe, moguće je da neki drugi partnerski problemi, kao što su loša komunikacija, nedostatak bliskosti, konflikti, a koji nemaju veze sa samim seksom utiču na telesnu intimu.

Seksualna disfunkcija i povlačenje u sebe

Partneri nekad izgube interesovanje za seks jer su pod povećanim stresom i imaju neke druge probleme npr. na poslu i sa finansijama. Osobe koje su zatvorene teško iskazuju svoja osećanja, a kad ih nešto muči umeju još više da se povuku u sebe. Stres uništava svakodnevni kvalitet života koji se sigurno odražava i u seksualnom funkcionisanju. Psihofizičko zdravstveno stanje, poremećaji, bolesti i lekovi mogu da utiču na seksualnu funkcionalnost partnera i njegov libido. Seksualna disfunkcija je noćna mora za svakog muškarca, to je problem koji dožive jako teško, povlače se u sebe i onda dodatno počinju da izbegavaju seks jer se plaše loše izvedbe i neuspeha.

Da nije s nekom drugom?

Na žalost, postoji mogućnost da suprug svoju seksualnu energiju troši negde drugde, sa trećom osobom ili masturbacijom. Pošto ne postoji jedan razlog zbog koga je suprug izgubio seksualnu želju, jako je važno videti o čemu se radi. Lošije seksualno funkcionisanje u braku uopšte nije retka pojava samo se o tome malo priča. Potrebno je otvoreno razgovarati sa suprugom i suočiti ga sa problemom koji nije samo njegov, već vaš bračni problem. Ne treba ga napadati ili iznositi sopstvene sumnje, već probati da razumete o čemu se radi. Veliki broj partnera ima ogroman otpor da priča o seksu pogotovo ako ima neki problem. Treba da budete strpljivi i razumevajući, ali odlučni u tome jer ste zajedno u tome. Ukoliko ni na jedan način duže vremena ne uspevate da doprete do supruga onda je problem komunikacije možda i veći problem od seksa.

Branislava Pavlović, psiholog i porodični terapeut
Foto: Dario Konstantinović

www.branislavapavlovic.rs
e-mail: pavlovic.branislava@outlook.com
FB: www.facebook.com/Pavlovic-Branislava-psiholog-i-psihoterapeut

Intervju sa Branislavom Pavlović:

Porodica na psihoterapiji

Saveti Branislave Pavlović:
Postavite jasnu granicu između posla i privatnog života
Disfunkcionalni ljubavni odnos
Šta se desilo sa mojim partnerom, promenio se?
Od zlostavljanja porodice do maltretiranja kućnog ljubimca
Da li ste razočarani u svoj brak ili vezu
Šta se dešava kad u partnerski odnos ušeta neko treći?
Tikovi kod dece
Život u začaranom krugu društvenih mreža
Porodica u krizi
Moraju li svi da imaju decu?
Kako pomoći depresivnoj osobi?
Da li ste tužni ili depresivni?
Prevara u braku
Da li dajete, uzimate ili kalkulišete u ljubavi?
Loš brak i nesrećna deca u njemu
Život nakon razvoda

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Recept za hrabrost Ako se ne leči, strah može da…

You cannot copy content of this page