BG online

Psihološka prva pomoć

Depresija kao maligna tuga

„Bilo je to najgore iskustvo u mom životu…“

Depresija je bolest koja se na žalost mnogi još uvek neozbiljno shvataju. Luis Volpert, naučnik, ugledni biolog i novinar, voditelj naučnih emisija na TV BBC u knjizi „Depresija-maligna tuga“ piše o svom iskustvu koje je prošao dok se nalazio u okovima maligne tuge, o istorijatu i simptomima ove bolesti, ali i o poznatim tretmanima koji se koriste širom sveta. Knjigu je počeo rečenicom: „Bilo je to najgore iskustvo u mom životu“.(opisao je u knjizi uzrok svoje depresije, njen tok i oporavak)
Luis Volpert se godinama borio sa depresijom. Tokom dugogodišnjeg lečenja konsultovao je brojne stručnjake, pokušavao razne tretmane i čitao stručnu literaturu, ali sve te knjige su, kako primećuje, pisali ljudi koji su depresiju posmatrali spolja, iz tuđih iskustava. Zbog toga je došao na ideju da sam pokuša da napiše studiju o depresiji i na taj način pomogne svetu da se bolje upozna sa njom. Nazvao ju je „Depresija – maligna tuga”. Ona vam može pomoći da prepoznate simptome depresije kod sebe ili kod drugih (ili da razgraničite depresivnu epizodu od hronične depresije), da bolje razumete kako se zaista oseća neko ko pati od depresije, a ko o tome možda ne želi da govori…

Depresivcima nije lako, ali nije ni njihovom okruženju

„Nisam pronašao mnogo verodostojnih informacija o depresiji u mnoštvu knjiga iz ove oblasti u kojim se pacijentima savetuje kako da se oslone na sopstvene snage, pa sam odlučio da napišem knjigu u kojoj ću skupiti sve što se o ovoj bolesti zna. Moj cilj je četvorostruk: najpre, da pomognem onima koji žive ili rade sa osobama koje pate od depresije da shvate prirodu bolesti, budući da nije lako biti u blizini depresivaca, bilo da se radi o roditeljima, deci ili partnerima; potom, da pomognem depresivnim osobama da shvate sebe, treće, da uklonim sramotu koja se povezuje sa depresijom; i naposletku, i pre svega, da pokušam da u naučnom smislu dokučim prirodu ove užasne boli. Poslednji cilj je lično traganje koje preduzimam zbog sebe.”

Uspavljivanje bez lekova

„Za razliku od psihoterapeuta koji istražuju psihu da bi u njoj otkrili još troje ljudi- ego, id i superego koji nesrećno kohabitiraju, kognitivna terapija je pragmatična i ima za cilj da promeni proces razmišljanja i da se uhvati u koštac sa pacijentovim negativnim mislima“.
Otkrio je Luis Volpert u knjizi i neprocenjiv savet koji je dobio od svog psihoterapeuta- kako da zaspi, zahvaljujući kojem je prestao da pije lekove koji su mu nekad u tome pomagali.
„Stopa obolelih od depresije je znatno niža na Istoku nego na Zapadu. Profesor Čen iz Hong Konga smatra da objašnjenje treba tražiti u činjenici da Kinezi sa svojom konfučijanskom filoziofijom mnogo lakše prihvataju svoju sudbinu… I kineska porodica pruža više podrške nego porodica na Zapadu. Jedan od uzroka depresije jeste odvajanje od porodice. Kina ima manje depresije, ali ima više osoba koje imaju problem sa anksioznošću…“- konstatovao je Volpert u knjizi „Depresija-maligna tuga“.

Lečenje ćutanjem

Pored brojnih zanimljivosti o tome na koji način se leči depresija širom sveta Volpert je otkrio i Morita terapiju koja se primenjuje u Japanu za pacijente sa anksioznošću i opsesivnim poremećajem, ali i u slučajevima depresije. Terapija podrazumeva strog režim u trajanju od mesec, dva i ima 4 nivoa.
„Tokom početne faze pacijent mora da ostane u krevetu desetak dana i nije dozvoljeno da priča ni sa kim, niti da gleda tv, može da jede i koristi toalet. Lekar ne razgovara sa pacijentima. Tokom druge faze pacijenti mogu da ustanu iz kreveta i malo rade u dvorištu i u bašti, mogu i malo da razgovaraju ali ne o svojoj bolesti. Zatim prelaze u treću fazu koja ih tera na teži rad narednih nedelju, dve. Posle toga sledi faza rehabilitacije tokom koje počinju da se ponovo integrišu u normalno radno mesto. Smatra se da je ova terapija u skladu sa prirodom veoma uspešna“. – napisao je Volpert koji veruje da je depresija skoro uvek povezana sa tugom izazvanom nekom vrstom gubitka- novca, ljubavi, socijalnog statusa, posla, sigurnosti, ali i da su osobe koje obole od depresije možda i genetski predisponirane za ovu bolest.

Knjigu „Depresija – maligna tuga” po ceni od 1100 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

  U kuhinji sa Majom Volk

  By BGonline / 05/06/2024 / 0 Comments

  Život u disfunkcionalnoj porodici

  By BGonline / 17/05/2024 / 0 Comments

  Promenite svoj anksiozni mozak

  By BGonline / 27/05/2024 / 0 Comments

  Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

  By BGonline / 06/06/2024 / 0 Comments

  Medicina nema odgovore na sva pitanja

  By BGonline / 31/05/2024 / 0 Comments

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Student medicine Nikola Jeftić nije ni slutio da će mu…

  You cannot copy content of this page