BG online

ZDRAVLJE

Lečenje uz podršku delfina

Emocije je lakše kontrolisati nego misli

Novosađanin Nikola Radin, po profesiji reditelj, fizioterapeut i pisac tokom poslednjih nekoliko godina posvećen je i radu s decom koja su obolela od cerebralne paralize, autizma i Daunovog sindroma, a u svemu tome tome ima specijalne pomagače – delfine. Nikola Radin živi na relaciji Srbija, Austrija, Amerika, Brazil i Turska. Filmsku režiju je završio u Njujorku, za fizikalnu terapiju i ostale vrste manuelne terapije obučavao se na raznim stranama sveta (radi kao fizioterapeut sa sportistima i kao terapeut za decu sa specijalnim potrebama) , dok je već celu deceniju ekspert za delfinske terapije od Turske do Floride (jedini terapeut iz ex YU koji se bavi delfinskom terapijom). Nikola je fizioterapeut koji radi i sa profesionalnim sportistima, kao i sa prvacima sveta u nekim neobičnim sportovima.
– Neke od njih više lečim rečima i hrabrim ih, nego što im “popravljam” mišiće i kosti, dok sam roditeljima te dece neretko psihoterapeut, pokušavam da ih osnažim koliko god je moguće i da uprkos svemu izvuku maksimun iz sebe i situacije u kojoj se nalaze- priča Nikola Radin za BGonline.

Delfinska terapija

Delfinska terapija je vrsta tzv. zoo-terapije koja se bazira na pomoći životinja u terapeutskom lečenju i rehabilitaciji. Uspešno se primenjuje u lečenju brojnih psiho-fizičkih oboljenja i oštećenja. U centru te vrste lečenja nalazi se interakcija sa delfinima u terapijskom kontekstu koja ima stimulišući efekat na ljudski organizam i procese razvoja.

U čemu je tajna?

Delfini imaju brojne karakteristike i veštine po kojima se izdvajaju od kopnenih sisara. Najupečatljivija je svakako SONAR, ultrazvuk koji koriste za podvodno pozicioniranje i komunikaciju. Taj ultrazvuk može dostići intezitete i frekvencije koje mehanički stimulišu ljudske nervne ćelije. Taj efekat naziva se sonofreza i podstiče metabolizam i srčanu provodljivost nervnog tkiva.

Dah delfina

Jedan od Nikolinih romana je „Dah delfina“ koji je inspirisan upravo radom i druženjem sa ovim fascinantnim bićima.To je saga o patnji i nadi, ali i o magičnoj sponi koja povezuje čoveka i delfina, tome zašto su jedni drugima toliko interesantni i zašto osećaju toliku empatiju. Nikolin životni put je sve, samo ne dosadan i predvidiv. Godinama ima svoju ordinaciju u Beču, ali je istovremeno njegov dom na toliko adresa širom sveta.
-Bilo da se radi o manuelnim terapijama kojima se bavim, delfinskom terapijom ili pisanjem, ja sam jednostavno zadovoljan jer imam priliku da se uspešno bavim onim za šta sam se opredelio – kaže Nikola koji dodaje da je dodir vode neprocenjiv i neophodan. Kao vazduh.

U prirodi je lek

Ono što posebno zabrinjava kako lekare, holističare i sve one koji se bave zdravljem je što je sve teže naći meru u korišćenju kompjutera, mobinih telefona. Nikola smatra da ćemo se ipak u budućnosti kao civilizacija sve više vraćati prirodi i pronalaziti u njoj odgovore i lekove za probleme i bolesti savremenog doba.
Na Floridi je Nikola deo tima koji radi sa decom ometenom u razvoju.To su mališani sa cerebralnom paralizom, Daunovim sindromom, autizmom, a vremenom je sve više onih koji dolaze u ovaj centar kako bi se oslobodili tegoba koje imaju zbog anksioznosti, lakših oblika depresije, dok veoma dobre rezultate nakon rada sa ovim terapeutim i delfinima imaju i oni sa posttraumatskim sindromom.
-Radio sam sa ženom koja je doživela tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je izgubila dete. Bio je to za nju novi početak- sećase Nikola Radin. -Tokom prve dve nedelje se na terapijama isplakala, ispraznila se i lagano krenula u novi život. To iskustvo nedvosmisleno pokazuje da životinje generalno dobro utiču na ljude, ali da delfini prednjače u šta se i lično uveravam tokom svog rada. Tako sam neko vreme radio sa autističnim devetogodišnjim dečkom koji je u početku bio prilično odsutan, nije išao sam u toalet, nosio je pelene za odrasle, a menjanje tih navika nam je bio jedan od malih koraka koje smo želeli da postignemoi uspeli smo u tome. Procedura je takva da dete nakon mojih sat vremena koje provedem s njim u vodi preuzima drugi terapeut. Postoji teorija da je ultrazvuk delfina lekovit i tačno znam kad priđe detetu da ispušta ultrazvuk. Bazen na Floridi u kojem se rade ove terapije je poput lagune i nalazi se u okeanu.

Lečenje straha

U Beču Nikola radi fizioterapeutski deo posla, dok u u Antaliji postoji delfinarijum sa tri delfina gde povremeno odlazi i radi.
-Deca se plaše delfina i to je dobro, pa ceo ovaj rad ima i dodatni efekat savladavanja straha. Sasvim je normalno što roditelji decu sazdravstvenim problemima prezaštićuju u svakodnevnom životu, ali je to za njih ipak kontraproduktivno-napominje Radin. -U hladnoj vodi pored životinja od 300 kg normalno je da osećate strah i nemoć. Mi terapeuti smo opušteni, brzo idemo u pravcu savladavanja straha i ka boljitku dece. Nije to magična terapeutska metoda koja vodi ka poništenju dijagnoze, ali su u većini slučajeva ovim terapijama napravljeni veliki koraci na kojima su roditelji zahvalni.

Terapeutsko dejstvo čitanja

Nikola Radin za sebe kaže da je pasionirani čitalac i pisac koji je odrastao u kući sa ogromnom bibliotekom. Njegov novi roman “O vuku i čoveku” je priča o Vuku Popovu koji ima “vučje ludilo” u sebi, a Radin u svojim knjigama se bavi preispitivanjem velikih životnih istina.
-Ako umete da čitate, beletristika može imati veće terapeutsko dejstvo nego self help knjige, čia semenke i sok od brusnice- kaže Nikola Radin. -Postoje takve knjige koje vam nabiju grižu savesti što nešto ne radite od preporučenog, a književnost može da bude terapija ukoliko naučite da čitate polako. Važno je uhvatiti ritam koji je drugačiji odonog ritma koji imate tokom dana. Umerenost je ključ zdravlja. Emocije je lakše kontrolisati nego misli, a disanje je ključ kontrolisanja emocija- neki su od saveta Nikole Radina.

Branka Gajić

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Menjajte sebe i promenićete svet Kiša u Beogradu je često…

You cannot copy content of this page