BG online

Vesti

Kako biti uspešan student?

Dok je studiranje nekim mladim ljudima uživanje, onima koji imaju problem da ostvare željene rezultate pomisao na neispunjene obaveze stvara nelagodnost. Na putu do fakultetske diplome potrebno je usavršavati mnoge važne veštine, a neke od njih su dobra organizacija vremena, redovno učenje i samodisciplina.
Nataša Sretenović (22) je student četvrte godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu sa prosekom 9.80. U prvoj godini studija proglašena je studentom generacije. Uvek je bila odličan učenik, baš kao što je sada izuzetno uspešna na studijama.
-Oduvek sam imala veliku disciplinu, redovno učila, nikad nisam bila kampanjac i sve sam radila po unapred osmišljenom planu. Volim da upravljam vremenom i da mi u svakom danu ostane prostora za ono što volim da radim, kao što su fotografisanje, učenje jezika, aikido. Od malena su me učili da svoje obaveze moram da završim, pa tako nikad ne odlazim nespremna ni na predavanje ni na vežbe. Uvek pre spavanja isplaniram naredni dan. Kad nemam ispite svakodnevno učim 3-4 sata, uglavnom pre podne i sa kratkim pauzama, a veče nikad ne ostavljam za učenje. Učim naglas, trudim se da sebi objasnim sve ono što treba da naučim, preslišavam se, takođe naglas. Ono što mi je nerazumljivo stavljam na papir, označavam flomasterima različitih boja i tako vizuelno lakše upamtim- otkriva Nataša svoje tajne uspešnog studiranja.
Znanje je dragoceno i ono što vam niko ne može oduzeti. Svoje studente često na to podseća i dr Snežana Knežević, profesorka Fakulteta organizacionih nauka (predmeti računovodstvo i analiza finansijskih izveštaja). Profesorka Knežević kaže da je veoma važno da se studenti već tokom studija dodatno edukuju, stiču nova znanja, veštine i prate aktuelnosti iz oblasti za koju su se opredelili.
-Pored akademskog znanja veoma je važno unaprediti i usavršavati znanje, a zahvaljujući internetu studenti danas imaju pristup brojnim informacijama, kao i besplatnim platformama za učenje. Pored akademske širine važno je imati i profesionalnu širinu i viziju o tome šta ćete raditi kad završite fakultet- ističe dr Knežević.
Znanje stranih jezika je pasoš za ceo svet, podseća profesorka Knežević.
-Jezik se može uspešno učiti i putem interneta gde se nalazi dosta besplatnih edukacija iz te oblasti. Ambiciozni studenti vremenom postaju još ambiciozniji, dok se nekima događaju periodi krize tokom studija. Trudim se da te studente motivišem jer im znanje i akademska diploma mogu doneti lep život. To je njihov veliki kapital. Svakome se može desiti da ponekad padne i zastane na svom putu, a moja poruka studentima je da nikad ne odustaju i da će se loše osećati ako ne dovrše započete studije. Bolje je i da studiranje duže traje, ali da se privede kraju.Preporučene online edukacije: www.coursera.org/ (veći deo besplatan), www.edx.org, www.futurelearn.com/courses (tehnike učenja), www.alison.com, www.khanacademy.org – kaže prof. Knežević
Srđan Nikolovski (31) diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu, nakon čega je angažovan na naučno istraživačkim projektima i privodi kraju doktorske studije medicinske farmakologije. Studentski život Srđana Nikolovskog pre svega odlikuju izuzetna samodisciplina i dobra organizacija.
-Organizacija je jedna od osnovnih stvari bez koje uloženo vreme ne bi donelo dobre rezultate. Planiranje obaveza i dobra organizacija su ključni za uspeh. Budući da je potrebno naći način da se za što kraće vreme pripremi ispit, učenje sam podelio na polusatne periode i pravio vrlo kratke pauze, pa sam tokom studija redovno učio osam sati dnevno i ukupno imao pola sata pauze što je kod mene pokazalo najbolji efekat. Putovao sam svakog dana iz Pančeva na fakultet, a ono što mi je mnogo pomoglo je rano ustajanje jer sam najproduktivniji u jutarnjim satima. Budio bih se već oko 4 sata ujutro. Učenje napamet mi nije donelo mnogo uspeha, već je u savladavanju gradiva ključno razumevanje. Preslišavanje sa kolegama mi je donelo samopouzdanje i manje treme pred ispit. Obično nas je bilo troje ili četvoro i mislim da je učenje u grupi dobar način za uspešno pripremanje ispita iz oblasti kao što je medicina- neki su od saveta mladog lekara Srđana Nikolovskog.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Bezbrižni razgovori su važni za kvalitetan brak Kriza unutar porodice,…

You cannot copy content of this page