fbpx

BG online

Lični razvoj

Opsesivne misli o seksualnoj prošlosti partnera

Retroaktivna ljubomora

Petar se oženio drugi put u svojoj četrdesetoj i to sa svojom ljubavlju iz srednje škole. Ostao je udovac sa dvoje dece koji su osnovci. Svih dvadesetak godina koliko nisu bili zajedno, bili su u kontaktu, kao prijatelji, što na proslavama matura, a ponekad bi se sreli i slučajno, uvek lepo popričali i prijatno proveli zajedno to kratko vreme koje su imali. Kad je on ostao udovac, Nevena je započela razvod braka u kome nije bila srećna, a nije imala ni dece. Počeli su da se viđaju češće, da sve više vremena provode zajedno.

Bliskost koja nikad nije prestala

Ona je odavno upoznala njegovu decu koja su je lepo prihvatila. Osećali su kao da ona bliskost koju su između sebe imali još u svojoj prvoj vezi nikad nije ni prestala. Odlično su se razumeli, Nevena mu je bila velika uteha i podrška. Dugački razgovori, dodiri, zagrljaji uskoro su prerasli u nešto više od prijateljstva. Problem je bio u tome što je Nevena , nekako baš u to vreme posle razvoda, započela jednu avanturu sa oženjenim muškarcem. Kaže da joj je pružao ono što od svog muža nikad nije dobila: divljenje, pohvalu , osećala se kao žena. A ništa od nje nije tražio, nije joj bio obaveza. U trenutku kad su Petar i Nevena shvatili da nikad nisu prestali da se vole i da žele da zajedno provedu ostatak života, Nevena je prekinula tu vezu i potpuno se posvetila Petru i njegovoj deci. Čak su dobili i zajedničko dete. Romantična priča sa srećnim krajem. Ali… Petar je izrazito ljubomoran na njenu vezu sa oženjenim čovekom u kojoj je bila posle razvoda. Nije ljubomoran na njenog muža, već baš na tog čoveka za koga smatra da je značajno uticao na nju i da je zbog njega postala još bolja osoba od one koja je bila. Trudi se da to ne pokazuje, ali postoje trenuci u kojima je jako zajedljiv, kad traži od nje da o toj vezi priča i najsitnije detalje. Svestan je toga da to kvari njihov odnos i plaši se da je ne izgubi.

Retroaktivna ljubomora

Petar pati od Retroaktivne ljubomore, relativno savremenog termina koji u psihologiji objašnjava postojanje opsesivno-kompulzivnih misli u vezi sa seksualnom prošlošću partnera. Spada u domen generalizovanog ankisoznog poremećaja gde se simptomi manifestuju kroz opsesivna ponašanja ili misli koja konstantno izazivaju anksiozni odgovor. Mnogi ljudi godinama žive u stanju retroaktivne ljubomore, osećajući se rastrzanim između intruzivnih, opsesivnih misli i potpuno drugačije realnosti. Petar je potpuno racionalno svestan toga da ga Nevena voli, da je divna majka i često je srećan sa njom. Intruzivne misli su uobičajen deo procesa racionalizacije, ali te opsesivne misli često zbunjuju um, čineći da osoba počinje da scenario koji zamišlja doživljava kao realan. Zato se retroaktivna ljubomora smatra jednim od oblika Opsesivno kompulsivnog poremećaja.

Misaone navike

Retroaktivna ljubomora je posledica učvršćenje misaone navike koja za posledicu ima anksioznost. Zbog toga su te intruzivne misle praćene često i nekim telesnim simptomima koji još više povećavaju jačinu tih intruzivnih, opsesivnih misli. Osoba ne želi da o tome razmišlja, ali je za nju nemoguće da se mislima odupre. Često je zbog toga prekoravana od strane prijatelja i porodice, što čini da se oseća još više krivom, dodatno pojačavajući svoju patnju. Osoba misli da će ako stalno analizira, promišlja, razgovara o tome šta je muči, prekinuti taj neprijatni misaoni tok. A naprotiv, na taj način ga samo još više ustaljuje.
Simptomi retroaktivne ljubomore:
-Opsesivne misli u vezi sa određenim ponašanjem partnera
-Iracionalne pretpostavke- „Da ona nije bila provokativna, taj je čovek ne bi ni primetio. Ko zna koliko je ona provokativna kad nije sa mnom?“
-Preterano analiziranje
-Depresija-potištenost i osećaj gubitka kontrole, loša koncentracija
-Anksioznost-nesposobnost da se opusti i uživa u životu
-Nesanica, strah i izbegavanje određenih tema koje mogu izazvati anksioznost.
Česte su i fizičke manifestacije anksioznosti: letargija, preterani umor, pojačan srčani ritam, mišićna tenzija u stomaku, ramenima , glavi, mučnina…

Odnos s majkom

Smatra se da je retroaktivna ljubomora posledica različitih faktora. Ja bih na prvo mesto stavila situacioni faktor i odrastanje u određenoj porodici. Petar je kao dete bio ljubomoran na mlađeg brata kad se rodio, doživljavajući odnos koji je on razvio sa majkom kao kvalitetniji od onoga koji je on imao. Mislio je da mama više voli mlađeg brata. Kad sam ga pitala da li on ima potpuno isti odnos prema oba svoja sina, priznao je da se taj odnos ipak razlikuje. Ne zato što on nekog od njih voli više, već zato što su oni različiti. Prihvatio je da se zbog toga i njegova mama ponašala drugačije prema svojim sinovima. Kad se njegov brat rodio, već je imala iskustvo majčinstva sa njim, bila je opuštenija, ostvarenija, finansijski su kao porodica bili stabilniji i sve je to uticalo na njeno ponašanje. Baš kao što se i on sada ponaša potpuno drugačije prema svom trećem detetu koje ima sa Nevenom.

Nesigurnost i nedostatak samopouzdanja

Drugi bitan faktor koji utiče na pojavu retroaktivne ljubomore je nesigurnost, nedostatak samopouzdanja. Odrastajući u porodici u kojoj se osećao manje voljenim i bitnim od svog mlađeg brata, postao je nesiguran u sebe. Priznao je da se i sada, u vezi sa Nevenom oseća nesigurno. Stalno brine oko toga da li je on sposoban da njoj pomogne da sve svoje potrebe u njihovom odnosu, zadovolji na najbolji način. Kako da joj što više pokaže da mu je bitna, da se sa njim oseća bliskom i povezanom, kako da joj pruži što više sigurnosti, a isto tako, kako da primi njenu ljubav da bi ona u tom odnosu rasla, razvijala se. Tako smo počeli da radimo na osvešćivanju njegovih kvaliteta i tome da njene potrebe stavi ispred svojih. Nevena se rado odazvala pozivu da mu pomogne u svemu tome, svesna toga da pomažući njemu da prevaziđe svoju retroaktivnu ljubomoru, u stvari pomaže i sebi, odnosno svojoj porodici. Poreklo retroaktivne ljubomore je individualno i nije isto kod svakog. Pošto psihološka analiza i savetovanje značajno pomažu u prevazilaženju stanja jer je jako teško postići i održati racionalno razmišljanje, preporučuje se stručna pomoć.

Ljiljana Jagodić, psiholog
Foto: Dario Konstantinović

Ljiljana Jagodić je klinički psiholog, life coach strateških intervencija i hipnoterapeut. Ima višegodišnje iskustvo u radu sa ljudima o problemima koji potiču iz različitih životnih zona: odnosi sa partnerom, komunikacija, porodični odnosi, ostvarivanje punog ličnog potencijala, prevazilaženje loših navika (poremećaji ishrane, pušenje, prokrastinacija), anksiozni poremećaj( razni strahovi, panični napadi).
www: life-coach.rs
Ljiljana Jagodic psiholog lifecoach
jagoda1@gmail.com
skype: ljiljana.jagodic1

Tekstovi Ljiljane Jagodić:
Strah od bolesti (hipohondrija)
Zaceljivanje rana koje traje celog života
Kako promeniti ponašanje partnera?
Nisko samopouzdanje i osećanje lične bezvrednosti
Perfekcionizam kao iscrpljujuća i neurotična crta ličnosti
Pobedite strah od javnog nastupa, ispita, razgovora za posao
Kako imati sebe pod kontrolom?
Porodični problemi i majke koje sinovima kroje sudbinu
Deca u psihološkoj ordinaciji
Kako imati anksioznost pod kontrolom?
Poremećaj ishrane kao posledica emocionalnog problema
Poverenje… da li ste ga nekad izgubili?
Kuda vodi uverenje da su uvek drugi krivi za sve?
Život u začaranom krugu ćutanja

U začaranom krugu anksioznosti

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Prijavi svoju stvar Zadužbina Milana Mladenovića raspisala je konkurs za…

You cannot copy content of this page