BG online

Roditeljstvo

Dete bez ljubavi ne može da se pravilno razvija

RODITELJSTVO JE OZBILJAN ŽIVOTNI ZADATAK

Zadatak svakog dobrog roditelja je da pripremi svoje dete za samostalni život u društvu, a tokom tog perioda i da ga uči i pomogne mu da izgradi predstave o sebi, drugima i svetu. Taj sistem predstava, ideja i vrednosti  je neka vrsta osnovne mape  koja će kasnije služiti detetu za orjentaciju u životu. Za pravilan razvoj deteta važna je roditeljska ljubav- napominje čuveni psihoterapeut Zoran Milivojević koji je objavio knjigu “Roditeljovanje” namenjenu svima onima koji žele da budu bolji sebi i svojoj deci.

-Dete se bez ljubavi ne može razvijati pravilno, a brojna istraživanja su pokazala da je kod teško emocionalno zanemarene dece veći stepen oboljevanja i smrtnosti- piše Milivojević u “Roditeljovanju” i dodaje da se odrasli drugačije  emocionalno vezuju za druge ljude u odnosu na decu.-Odrasli se vezuju sa svešću da mogu ne samo preživeti, već i nastaviti kvalitetno živeti nakon što prežale gubitak voljene osobe. Kako deca zavise od roditelja, ona se vezuju sa svešću  da ne mogu da prežive bez osobe od koje zavise. Zato je za dete ljubav potreba, a za odraslu osobu želja.

Kako razumeti ljubomoru?

Osećanje ljubomore  koje se često pojavljuje kod braće i sestara po rečima Zorana Milivojevića može na negativan način da  utiče na detetovu sposobnost  da voli i primi ljubav.
-Iz tog razloga roditelji treba da razumeju detetovu ljubomoru i pomognu mu da oseti da je voljeno.
Milivojevic kaže da što je manja razlika u godinama između dece šanse da ljubomora bude problem su veće, a posebno kod dece istog pola koja upoređuju odnos koji roditelji imaju prema njima pojedinačno.
-Deca se između sebe takmiče i upoređuju. Kad su mala ona razmišljaju u slikama i za dete je ljubav ono što ono vidi da mu roditelj radi- pažnja koju mu posvećuje. Kad dobiju brata ili sestru deca vide da roditelji veću pažnju posvećuju bebi i zaključuju da bebu vole više nego njega- objašnjava Milivojević i kaže da se to dete neće naljutiti na roditelje već na bebu koja “krade” deo njihove ljubavi.
-Većina dece shvata da “mora da prihvati i voli brata ili sestru ako želi da zadrži roditeljsku ljubav”.  Zato često i razvija dvostruki, odnosno ambivalentni odnos prema mlađem detetu. Roditelji ne treba da podcenjuju destruktivni potencijal dečije ljubomore.
Deci treba jasno i često pokazivati ljubav, ali to nekad nije dovoljno da bi ljubomora nestala. Decu treba podsećati da su voljena i da ne treba da se plaše gubitka ljubavi.

Nemoćni roditelji

Odgovornost deteta prema sebi i drugima se postepeno izgrađuje, a to je proces koji počinje još u drugoj godini života. Zoran Milivojević podseća da mnogi savremeni roditelji pogrešno izjednačavaju ljubav i vaspitanje.
-Dok pokušavaju da izbegnu neizbežni konflikt sa decom, na kraju popuštaju  odustajući od svojih zahteva i postaju “nemoćni roditelji”. Odustajanje zbunjenih roditelja od toga da budu autoriteti  ima negativne posledice na detetov odnos prema drugima, školi, kao i na njegove šanse za srećan život- upozorava Milivojević u “Roditeljovanju”.
Roditelje koji su spremni “da se odriču i žrtvuju” za dobrobit dece, kad u tome preteraju oni negativno utiču na svoje dete. Ali, ovaj negativan uticaj je odložen, pa se pojavi tek kada dete odraste.
-Roditelji nikad ne smeju da zaborave da su oni uzor svojoj deci.  Kad dete gleda u svoje roditelje koje voli i poštuje, ono i kad odraste želi da bude kao i oni. Ali, ako je nešto što roditelj čini detetu odbojno i neprihvatljivo, ovaj proces je poremećen ili blokiran. Posledica je da dete ne želi da liči na svoje roditelje.

Identifikacija s roditeljima

Ovaj proces identifikacije je veoma važan kada je reč o roditelju istog pola. Na primer, ako devojčica ima požrtvovanu majku koja joj se do te mere posvećuje da zanemaruje sebe i svoje druge uloge, devojčica u njoj neće videti pozitivan uzor i verovatno kasnije neće želeti da liči na nju. Kad odraste može da misli da je biti majka nešto vrlo zahtevno što traži prevelike žrtve, tako da čak može odlučiti da nikad ne postane majka.  Isto tako, dete koje vidi svoje roditelje samo kako rade i nikad se ne odmaraju i ne zabavljaju, odlučuje  da nikad neće biti kao oni. Bežeći od tog modela mlada osoba često odbija da odraste  i preuzme odgovornost.

B.Gajić
Foto: Jelena Vlatković

Knjigu “Roditeljovanje” po ceni od 1265 dinara + PTT troškovi možete poručiti telefonom 066 060820 ili putem porudžbenice:

Isporika na teritoriji Srbije  Formule ljubavi – Zoran Milivojević

  Saveti Zorana Milivojevića:
  Kako ne upropastiti sopstveni život tražeći pravu ljubav?
  Da li je ljubav smisao života?
  Kako preživeti burne partnerske odnose?
  Posledice nezadovoljstva sopstvenim životom
  Ko je razdvojio ljubav od seksa?
  Zašto ljubav boli i kuda vode pogrešna uverenja?
  Mora li razvod da bude traumatičan?
  Kad je pravo vreme za brak i ozbiljnu vezu?
  Lekoviti razgovori sa Zoranom Milivojevićem
  “Svako ima nekog, a ja sam sam(a) ….”
  Postoji li bezbolan raskid?
  Kako živeti od ljubavi?
  Život na distanci
  Zašto smo usamljeni?
  Kako povezati mozak i srce?
  Zašto biramo pogrešne partnere?
  Saveti 50 stručnjaka za emocije u “Svetskoj knjizi o ljubavi”
  Gde je ta radost u malim stvarima?
  Formule roditeljstva
  Za vezu ljubav nije dovoljna
  Mentalna higijena
  Kako je zaljubljenost pojela ljubav?

  Intervju sa Zoranom Milivojevićem:

  Mentalna higijena

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  LIDER MORA BITI DOBAR ČOVEK LIDERSTVO: Filozofija, Veština ili Talenat?!…

  You cannot copy content of this page