BG online

Sajam tehnike
Lični razvoj

Zašto ljubav boli i kuda vode pogrešna uverenja?

PSIHOLOGIČKI SPISI ZORANA MILIVOJEVIĆA

„Psihoterapeutski tekstovi” Zorana Milivojevića pomažu da bolje razumemo sebe, druge i društvene pojave, a njegove poruke putem medija i društvenih mreža već godinama unazad privlače veliku pažnju javnosti, dok na internetu njegove stranice prati čak 140 000 ljudi. U svojoj misliji čiji je cilj unapređenje i očuvanje mentalnog zdravlja, psihoterapeut Zoran Milivojević je pored toga što je aktivan i kao učesnik različitih psiholoških tribina, veoma cenjen i van granica naše zemlje, pa je tako prošle godine govorio i na Svetskom kongresu mentalnog zdravlja u Moskvi.
-Uveren sam da je važno da psihoterapeuti izađu u javnost i ponude ljudima sve ono čime njhova struka može pomoći ljudima da žive sadržajnije i kvalitetnije, da se bolje osećaju, ali ne uz pomoć lekova ili iluzija, već usled saznanja da svoje živote žive i vode u skladu sa svojim životnim vredostima i uverenjima- kaže Zoran Milivojević koji potpisuje knjigu pod nazivom „Psihologički spisi“ koju je objavio Psihopolis. U želji da poveća kolektvnu medijsku pismenost Zoran Milivojević je 1993. godina napisao „Emocije“, a zatim i knjigu „Formule ljubavi“ koje se i nakon više od 20 godina prodaju, čitaju i obavezne su u mnogim kućnim bibliotekama. „Psihologički spisi“ su Milivojevićev prilog emocionalnoj pismenosti u kojem govori o ljubavi, problemima, vezama, deci, a stručnjaci ga karakterišu kao talentovanog za to da kompleksne psihološke fenomene jasno i tačno približi čitaocu.

Emocionalno razvezivanje

Zašto ljubav boli? Ovo je jedno od pitanja na koje je Zoran Milivojević odgovorio u “Psihologičkim spisima”.
-Kada zavolimo neku osobu mi je “naseljavamo” u našem unutrašnjem svetu tako da nam postaje “značajni drugi”. Kad nije fizički prisutna, mi o njoj mislimo, pitamo se šta radi, kako joj je. Tada osećamo kako nam ona nedostaje– kaže Milivojević i podseća na to da i kad je ljubav uzvraćena uvek postoji mogućnost da druga strana prestane da voli, a tad se pojavljuje i osećanje tuge, žalost koja je nerazdvojiva od ljubavi.
Kako bi izgledalo kad tuga ne bi postojala i kakva bi to ljubav bila kad bi dugogodišnji partner ravnodušno prihvatio informaciju da je ostavljen ili da mu je partner umro?- podseća ugledni psihoterapeut u svojoj knjizi.
-Psihološka funkcija tugovanja je u emocionalnom razvezivanju osobe koja još voli onoga koga više nema ili koji je otišao. Zato što je ljubavno vezivanje dubok proces i razvezivanje mora da bude duboko. Iz tog razloga tugovanje je proces, raspoloženje koje u svojoj intenzivnoj fazi traje šest nedelja.
O nervozi, pubertetu, životnim uspesima, načinima ljubavnog vezivanja, ljubavi prema sebi, zoni udobnosti, sažaljenju, samodisciplini, ženskoj logici, emocionalnom vezivanju i mnogim drugim temama koje interesuju savremenog čoveka pisao je Zoran Milivojević je u svojim “Psihologičkim spisima”.
U knjizi Psihologički spisi su na jednom mestu sabrani tekstovi koje je Milivojević objavljivao u dnevnom listu Politika u periodu od septembra 2014. do septembra 2017. Ovi „psihoterapeutski tekstovi” pomažu da bolje razumemo sebe, druge i društvene pojave.

Branka Gajić
Foto: Jelena Vlatković

Knjigu “Psihologički spisi” možete poručiti po ceni od 990 dinara telefonom 066 060820 ili putem porudžbenice.Emocije – Zoran Milivojević

Formule ljubavi – Zoran Milivojević

Lek za depresiju – Dr Stiven Ajlardi

Saveti Zorana Milivojevića:
Kako ne upropastiti sopstveni život tražeći pravu ljubav?
Da li je ljubav smisao života?
Kako preživeti burne partnerske odnose?
Posledice nezadovoljstva sopstvenim životom
Mentalna higijena i emocionalna pismenost
Ko je razdvojio ljubav od seksa?
Dete bez ljubavi ne može da se pravilno razvija
Mora li razvod da bude traumatičan?
Kad je pravo vreme za brak i ozbiljnu vezu?
Lekoviti razgovori sa Zoranom Milivojevićem
“Svako ima nekog, a ja sam sam(a) ….”
Postoji li bezbolan raskid?
Kako živeti od ljubavi?
Život na distanci
Emocionalni incest
Zašto smo usamljeni?
Kako povezati mozak i srce?
Zašto su jake žene naporne?
Zašto biramo pogrešne partnere?
Seksualnost u izlogu
Saveti 50 stručnjaka za emocije u “Svetskoj knjizi o ljubavi”
Gde je ta radost u malim stvarima?
Da li žene sazrevaju ranije od muškaraca?
Formule roditeljstva
Za vezu ljubav nije dovoljna
Posrnulo društvo i vrednosne konfuzije
Mentalna higijena
Kako je zaljubljenost pojela ljubav?

Intervju sa Zoranom Milivojevićem:

Mentalna higijena -Dr Zoran Milivojević

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Posledice života pod stresom (prof.dr Aleksandar N. Nešković)   Pre…