BG online

Lični razvoj

Zašto ljubav boli i kuda vode pogrešna uverenja?

„Psihoterapeutski tekstovi“ Zorana Milivojevića pomažu da bolje razumemo sebe, druge i društvene pojave, a njegove poruke putem medija i društvenih mreža već godinama unazad privlače veliku pažnju javnosti, dok na internetu njegove stranice prati oko 200 000 ljudi.

U svojoj misiji čiji je cilj unapređenje i očuvanje mentalnog zdravlja, psihoterapeut Zoran Milivojević je pored toga što je aktivan i kao učesnik različitih psiholoških tribina, veoma cenjen i van granica naše zemlje, pa je tako prošle godine govorio i na Svetskom kongresu mentalnog zdravlja u Moskvi.
-Uveren sam da je važno da psihoterapeuti izađu u javnost i ponude ljudima sve ono čime njhova struka može pomoći ljudima da žive sadržajnije i kvalitetnije, da se bolje osećaju, ali ne uz pomoć lekova ili iluzija, već usled saznanja da svoje živote žive i vode u skladu sa svojim životnim vredostima i uverenjima- kaže Zoran Milivojević koji potpisuje knjigu pod nazivom „Psihologički spisi“ koju je objavio Psihopolis. U želji da poveća kolektvnu medijsku pismenost Zoran Milivojević je 1993. godina napisao „Emocije“, a zatim i knjigu „Formule ljubavi“ koje se i nakon više od 20 godina prodaju, čitaju i obavezne su u mnogim kućnim bibliotekama. „Psihologički spisi“ su Milivojevićev prilog emocionalnoj pismenosti u kojem govori o ljubavi, problemima, vezama, deci, a stručnjaci ga karakterišu kao talentovanog za to da kompleksne psihološke fenomene jasno i tačno približi čitaocu.

Emocionalno razvezivanje

Zašto ljubav boli? Ovo je jedno od pitanja na koje je Zoran Milivojević odgovorio u “Psihologičkim spisima”.
-Kada zavolimo neku osobu mi je “naseljavamo” u našem unutrašnjem svetu tako da nam postaje “značajni drugi”. Kad nije fizički prisutna, mi o njoj mislimo, pitamo se šta radi, kako joj je. Tada osećamo kako nam ona nedostaje– kaže Milivojević i podseća na to da i kad je ljubav uzvraćena uvek postoji mogućnost da druga strana prestane da voli, a tad se pojavljuje i osećanje tuge, žalost koja je nerazdvojiva od ljubavi.
Kako bi izgledalo kad tuga ne bi postojala i kakva bi to ljubav bila kad bi dugogodišnji partner ravnodušno prihvatio informaciju da je ostavljen ili da mu je partner umro?- podseća ugledni psihoterapeut u svojoj knjizi.
-Psihološka funkcija tugovanja je u emocionalnom razvezivanju osobe koja još voli onoga koga više nema ili koji je otišao. Zato što je ljubavno vezivanje dubok proces i razvezivanje mora da bude duboko. Iz tog razloga tugovanje je proces koji u svojoj intenzivnoj fazi nakon raskida traje šest nedelja.
O nervozi, pubertetu, životnim uspesima, načinima ljubavnog vezivanja, ljubavi prema sebi, zoni udobnosti, sažaljenju, samodisciplini, ženskoj logici, emocionalnom vezivanju i mnogim drugim temama koje interesuju savremenog čoveka pisao je Zoran Milivojević je u svojim “Psihologičkim spisima”.
U knjizi Psihologički spisi su na jednom mestu sabrani tekstovi koje je Milivojević objavljivao u dnevnom listu Politika u periodu od septembra 2014. do septembra 2017. Ovi „psihoterapeutski tekstovi“ pomažu da bolje razumemo sebe, druge i društvene pojave.

Branka Gajić
Foto: Jelena Vlatković

Knjige dr Zorana Milivojevića „Emocije“, „Formule ljubavi“, „Roditeljovanje“, „Psihologički spisi“ i „Uloviti ljubav“ možete poručiti putem porudžbenice:
Cena knjige „Formule ljubavi“ je 1265 dinara + troškovi dostave
Cena knjige „Emocije“ je 2640 dinara + troškovi dostave
Cena knjige „Roditeljovanje“ je 990 dinara + troškovi dostave
Cena knjige „Psihologički spisi“ je 990 dinara + troškovi dostave
Cena knjige „Uloviti ljubav“ je 990 dinara + troškovi dostave
  Emocije – Zoran Milivojević

  Formule ljubavi – Zoran Milivojević

  Lek za depresiju – Dr Stiven Ajlardi

  Saveti Zorana Milivojevića:
  Kako ne upropastiti sopstveni život tražeći pravu ljubav?
  Da li je ljubav smisao života?
  Kako preživeti burne partnerske odnose?
  Posledice nezadovoljstva sopstvenim životom
  Mentalna higijena i emocionalna pismenost
  Ko je razdvojio ljubav od seksa?
  Dete bez ljubavi ne može da se pravilno razvija
  Mora li razvod da bude traumatičan?
  Kad je pravo vreme za brak i ozbiljnu vezu?
  Lekoviti razgovori sa Zoranom Milivojevićem
  “Svako ima nekog, a ja sam sam(a) ….”
  Postoji li bezbolan raskid?
  Kako živeti od ljubavi?
  Život na distanci
  Zašto smo usamljeni?
  Kako povezati mozak i srce?
  Zašto biramo pogrešne partnere?
  Seksualnost u izlogu
  Saveti 50 stručnjaka za emocije u “Svetskoj knjizi o ljubavi”
  Gde je ta radost u malim stvarima?
  Formule roditeljstva
  Za vezu ljubav nije dovoljna
  Mentalna higijena
  Kako je zaljubljenost pojela ljubav?

  Intervju sa Zoranom Milivojevićem:

  Mentalna higijena

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Posledice života pod stresom (prof.dr Aleksandar N. Nešković)   Pre…

  You cannot copy content of this page