BG online

Psihološka prva pomoć

Zašto ljubav boli i kuda vode pogrešna uverenja?

„Psihoterapeutski tekstovi” Zorana Milivojevića pomažu da bolje razumemo sebe, druge i društvene pojave, a njegove poruke putem medija i društvenih mreža već godinama unazad privlače veliku pažnju javnosti, dok na internetu njegove stranice prati oko 200 000 ljudi.

U svojoj misiji čiji je cilj unapređenje i očuvanje mentalnog zdravlja, psihoterapeut Zoran Milivojević je pored toga što je aktivan i kao učesnik različitih psiholoških tribina, veoma cenjen i van granica naše zemlje, pa je tako prošle godine govorio i na Svetskom kongresu mentalnog zdravlja u Moskvi.
-Uveren sam da je važno da psihoterapeuti izađu u javnost i ponude ljudima sve ono čime njhova struka može pomoći ljudima da žive sadržajnije i kvalitetnije, da se bolje osećaju, ali ne uz pomoć lekova ili iluzija, već usled saznanja da svoje živote žive i vode u skladu sa svojim životnim vredostima i uverenjima- kaže Zoran Milivojević koji potpisuje knjigu pod nazivom „Psihologički spisi“. U želji da poveća kolektvnu medijsku pismenost Zoran Milivojević je 1993. godina napisao „Emocije“, a zatim i knjigu „Formule ljubavi“ koje se i nakon više od 20 godina prodaju, čitaju i obavezne su u mnogim kućnim bibliotekama. „Psihologički spisi“ su Milivojevićev prilog emocionalnoj pismenosti u kojem govori o ljubavi, problemima, vezama, deci, a stručnjaci ga karakterišu kao talentovanog za to da kompleksne psihološke fenomene jasno i tačno približi čitaocu.

Emocionalno razvezivanje

Zašto ljubav boli? Ovo je jedno od pitanja na koje je Zoran Milivojević odgovorio u “Psihologičkim spisima”.
-Kada zavolimo neku osobu mi je “naseljavamo” u našem unutrašnjem svetu tako da nam postaje “značajni drugi”. Kad nije fizički prisutna, mi o njoj mislimo, pitamo se šta radi, kako joj je. Tada osećamo kako nam ona nedostaje– kaže Milivojević i podseća na to da i kad je ljubav uzvraćena uvek postoji mogućnost da druga strana prestane da voli, a tad se pojavljuje i osećanje tuge, žalost koja je nerazdvojiva od ljubavi.
Kako bi izgledalo kad tuga ne bi postojala i kakva bi to ljubav bila kad bi dugogodišnji partner ravnodušno prihvatio informaciju da je ostavljen ili da mu je partner umro?- podseća ugledni psihoterapeut u svojoj knjizi.
-Psihološka funkcija tugovanja je u emocionalnom razvezivanju osobe koja još voli onoga koga više nema ili koji je otišao. Zato što je ljubavno vezivanje dubok proces i razvezivanje mora da bude duboko. Iz tog razloga tugovanje je proces koji u svojoj intenzivnoj fazi nakon raskida traje šest nedelja.
O nervozi, pubertetu, životnim uspesima, načinima ljubavnog vezivanja, ljubavi prema sebi, zoni udobnosti, sažaljenju, samodisciplini, ženskoj logici, emocionalnom vezivanju i mnogim drugim temama koje interesuju savremenog čoveka pisao je Zoran Milivojević je u svojim “Psihologičkim spisima”.
U knjizi Psihologički spisi su na jednom mestu sabrani tekstovi koje je Milivojević objavljivao u dnevnom listu Politika u periodu od septembra 2014. do septembra 2017. Ovi „psihoterapeutski tekstovi” pomažu da bolje razumemo sebe, druge i društvene pojave.

Branka Gajić
Foto: Jelena Vlatković

Knjige dr Zorana Milivojevića “Emocije“, “Formule ljubavi“, “Roditeljovanje“, “Psihologički spisi” i “Uloviti ljubav” možete poručiti putem porudžbenice:
Cena knjige “Formule ljubavi” je 1650 dinara + troškovi dostave
Cena knjige “Emocije” je 2860 dinara + troškovi dostave
Cena knjige “Roditeljovanje” je 1265 dinara + troškovi dostave
Cena knjige “Psihologički spisi” je 1265 dinara + troškovi dostave
Cena knjige “Uloviti ljubav” je 1265 dinara + troškovi dostave
  Emocije – Zoran Milivojević

  Formule ljubavi – Zoran Milivojević

  Lek za depresiju – Dr Stiven Ajlardi

  Kako ne upropastiti sopstveni život tražeći pravu ljubav?
  Da li je ljubav smisao života?
  Posledice nezadovoljstva sopstvenim životom
  Ko je razdvojio ljubav od seksa?
  Dete bez ljubavi ne može da se pravilno razvija
  Mora li razvod da bude traumatičan?

  Intervju sa Zoranom Milivojevićem:

  Mentalna higijena

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Posledice života pod stresom (prof.dr Aleksandar N. Nešković)   Pre…

  You cannot copy content of this page