BG online

Roditeljstvo

Život razvedenih majki i njihovih sinova

DECA KOJU SU NAPUSTILI OČEVI ZASLUŽUJU ŽIVOT BEZ SUZA

Veliki problem savremenih porodica je nedostatak očeva u vaspitanju dece. Knjiga “Majke i sinovi (kako odgajiti muškarca?)” novozelandskog psihologa i porodičnog terpeuta Nejdžela Lata je jasan i praktičan vodič kroz sve ono što čeka majke tokom odrastanja njihovih sinova. Autor kaže da je ovu knjigu napisao jer želi da mame budu sigurne kako one nisu loše za dečake, ali im i omogući da budu bolje informisane kad prosuđuju o tome šta je važno a šta nije u vezi sa njihovim sinovima.
-Niste odgovorne za ceo svet dečaka, ali jeste za svet vašeg dečaka- napominje Najdžel Lata, novozelandski ekspert za rad sa decom problematičnog ponašanja, otac dva sina i autor više uticajnih knjiga o vaspitavanju dece.

Očevi puni izgovora

Kako pomoći sinovima da izgrade samopouzdanje koje se od muškarca očekuje? Šta kad usled odsustva oca nema muških uzora? Kako pomoći dečaku da ispolji emocije na pravi način? Kako uticati na to da sin poštuje majku i druge žene? Šta kada dođe“ona”?- ovo su neka od brojnih pitanja na koja je Nejdžel Lata odgovorio u svojoj knjizi.
“Neću napadati uopšteno tate jer mislim da oni generalno sjajno obavljaju svoj posao, ali sam video i previše onih očeva koji napuštaju svoju decu i umorio sam se od njihovih izgovora…”

Najdžel Lata koji smatra da ako je neko roditelj, treba da uradi sve što je potrebno da bi bio tu za svoju decu i napominje da ako iz bilo kog razloga roditelj odluči da ne učestvuje u njihovom životu, onda ih je napustio.

Napuštanje boli

Taj zadatak mnogim mamama može slomiti srce jer niko ne želi da gleda svog sina kako pati, ali nema sumnje da ga činjenica da ga je tata napustio mnogo boli. Godinama je deo posla ovog psihologa bio da daje profesionalne preporuke sudu koji se bavi porodičnim pravom kod određivanja starateljstva nad decom.
“U situacijama kad je psihologu jasno da se roditelj koga procenjuje za potrebe suda zapravo ponaša kao sebično razdražljivo derište i još, kada psiholog smatra da roditelj projektuje na dete sopstvena nerazrešena osećanja koja gaji prema drugom roditelju i to koristi kao opravdanje da tretira dete kao ping-pong lopticu kako bi drugog roditelja koštao poena, psihologu je dozvoljeno da roditelja propisno ošajdari i izda mu uputstvo da „već jednom, dovraga, odraste,” „zaboravi na svoja sranja” i „da radi svoj prokleti posao kako treba.”
“Bilo je trenutaka kada sam to činio s velikim naporom. Sedeo sam sa mamama koje su bile uverene da ih je otac njihove dece potpuno napustio, a meni je bilo jasno da nije. Možda nije bio savršen, ali trudio se najviše što može i iskreno je želeo da održi odnos sa sinom. U tim situacijama, odrasli se zapravo nisu dopadali jedno drugom i svaki je smatrao da se njihov međusobni odnos nekako reflektovao na odnos koji svako od njih pojedinačno ima sa decom.”

Pobednici na sudu su gubitnici…

Viđao je ovaj psiholog ljude koji su trošili godine i novac na advokate i beskrajne sitničave prepirke na sudu, a sve to deci donelo život ispunjen konfliktima i svađom.
“Savetujem ljudima da urade apsolutno sve što mogu da spreče mešanje advokata i vucaranje po sudovima. Niko ne pobeđuje na taj način. Sve što postižete jeste da se više ne svađate direktno, već uz pomoć pismenih dokumenata koji se kucaju za nekoliko stotina dolara na sat, iz vašeg džepa. Uradite bilo šta i sve što možete kako ne biste bili jedan od tih. Nema pobednika jer, čak iako „pobedite” na sudu, izgubili ste. Potrošili ste gomilu vremena, novca i dobre volje. A najviše od svega vaši klinci su na gubitku kad roditelji ne mogu da prestanu da se svađaju. Ako ipak završite u toj situaciji jer je vaš partner zapeo da se sudi, igrajte fer, čak i ako druga osoba to ne radi…”-piše u knjizi Najdžel Lata.
Ovaj ugledni psiholog kaže da su pravila fer-pleja neverovatno jednostavna:
Nikad ne ogovarajte partnera pred decom.
Kakav god konflikt da je u pitanju, držite ga podalje od dece.
Vredno radite kako biste deci omogućili priliku da razvijaju odnos sa drugim roditeljem, čak i ako vam se to ne dopada, i ako ne postoji iskrena zabrinutost u pogledu bezbednosti.
Ne zadužujte decu da prikupljaju informacije o drugom roditelju.
Trudite se da budete što objektivniji kada im prenosite informacije o tome šta se dešava. Vaš cilj treba da bude iskrenost u skladu sa njihovim uzrastom.
Uvek nastojte da ih što je moguće više rasteretite, a ne obrnuto.
Uvek imajte na umu da je vaš emotivni odnos sa bivšim partnerom možda završen, ali vaš sin će sa svojim ocem imati emotivni odnos čitavog svog života.

Šta kad otac igra“prljavo”?

Dešava se da se mame najviše što mogu trude da se pridržavaju pravila dok očevi to ne rade. Najdžel Lata kaže da možete igrati po pravilima dok će “on igrati gadnu, podrivajuću, zastrašujuću, neprijatnu igru” i povodom toga ne možete preduzeti ništa osim da nastavite da igrate, u skladu sa pravilima.

“Možda će lako prevariti svog osmogodišnjeg sina, ali jednog dana će dečak porasti i oboje vas ocenjivati na osnovu toga kako ste se nosili sa razvodom. Ako ste igrali po pravilima, dobićete visoku ocenu i dobar odnos sa svojim sinom. Ako on nije, dobiće ocenu u skladu sa tim. Vaš sinčić će mnogo duže biti odrasla osoba nego dete i jednog dana će prozreti sve igre i gadosti. A kada se to dogodi, samo se pobrinite da ste na pravoj strani.”

Kako da prepoznate oca koji napušta svoje dete?

Očeve koji zapostavljaju svoju roditeljsku ulogu, po iskustvu Najdžela Lata, lako je prepoznati na osnovu sledećih “izdajničkih” znakova:
Jednostavno odlazi i zauvek napušta svog sina.
Napušta svog sina, ali tvrdi da mu vi ne dozvoljavate da ga vidi kad ste zapravo uradili sve što je u vašoj moći da biste omogućili kontakt.
Daje svakakva obećanja kako će doći da vidi svoje dete, u za to predviđeno vreme, a onda se ne pojavi.
Ima torbu punu izgovora zašto se nije pojavio u obećano vreme.
Ne dolazi u posetu iako je sudija odredio specifična pravila u pogledu kontakta sa detetom jer na kraju sudskog procesa nije dobio sve što je želeo.
Odbija da poseti sina dok ne bude dobio sve što želi.
Odbija kontakt sa decom uz nadzor u slučajevima gde je sudija odlučio da postoji rizik po bezbednost dece i dozvolio isključivo takvu posetu.
Poziva se na svakakve moralne vrednosti, principe ili višu silu kao razlog što ne može da viđa svog sina.
Okrivljuje sina što nemaju kontakt. Kaže da će se on potruditi tek kada momak pokaže kako i on može da se potrudi. Ovo će često propratiti tvrdnjom da ste, u stvari, od početka vi krivi što ste ga tako loše vaspitali.
Bezočno krivi vas za sve i kaže da ne želi kontakt sa decom zato što ste vi tolika kučka.
Negde osniva drugu porodicu i kaže da je verovatno najbolje za sve da nastave svojim putem.
Naravno, očevi mogu napuštati svoju decu i na malo manje ekstremni način, no to ne znači da išta manje boli. Tata ne mora nužno da ode od svog sina da bi se smatralo kako ga je ostavio. Ima mnogo očeva koji napuštaju svoje dečake na mnogo suptilniji način iako to na prvi pogled nije očigledno. Ima tatâ koji možda viđaju svoje sinove, ali na njih ne obraćaju nikakvu pažnju. Možda su zajedno u istoj prostoriji, ali to je sve.

Kako pomoći svom dečaku?

Nema magičnog odgovora na ovo pitanje, ali Lata ima nekoliko predloga budući da je toko godina video i previše dečaka koje je snašla takva sudbina. 
“Jedna dobra mama može da nadoknadi stotinu tata koji zapostavljaju svoje dečake. Hiljadu puta sam video da dobra mama u životu dečaka može da nadomesti odsustvo tate koji ga je napustio. Vašem sinu je najpotrebniji dobar roditelj, a ako ste vi tu, jednog i ima. Boleće ga odsustvo oca i moraće da pronađe način da se izbori sa tim, ali činjenica da ste vi tu za njega je od neprocenjive vrednosti”.
“Niko ne voli kada mu deca pate, a kada je tako, tada patimo i mi. Lako je zabrinuti se da će se raspasti ako ispoljava ovakva osećanja. Istina je da je to što tata ne želi da ima išta sa njim totalno bezveze, i normalno je da zbog toga ponekad bude tužan, ljut ili i jedno i drugo. Nimalo nije loše što će se zbog svega toga uznemiriti. To samo znači da obraća pažnju. Da, ali u čemu bi bila svrha pretvarati se da stvari stoje drugačije? Ovo je veoma teško jer čak ni u toj situaciji ne bi trebalo da blatite njegovog oca. Ono što možete jeste da mu kažete kako znate da je baš bez veze to što njegov tata nije tu. Recite mu da njegov tata najviše gubi. Jedan od načina da mu pomognete da shvati šta sve njegov tata propušta jeste da te činjenice upakujete na drugačiji način.”- neki su od saveta Najdžela Late.
„Znam da je skroz bezveze što tvoj tata nije deo tvog života i znam da osećaš kako propuštaš mnogo toga jer nije tu, ali znaš li ko je najviše na gubitku? Tvoj tata. Vidiš, on propušta da te gleda kako rasteš. Nije bio tu kad si imao pet godina i svi tvoji drugari su došli i jeli ste tortu Sunđer Bob. I nije bio tu kad ti je ispao prvi zub i kada si dobio onu nagradu za fudbal i nije te ispratio kada si prvi put išao na kampovanje sa školom, nije video kada si prvi put napravio onaj skok na skejtu i sve te stvari. Takođe će propustiti da ti večeras kaže laku noć i dobro jutro sutra, zbog čega mi ga je veoma žao. Jednog dana će se verovatno pitati šta mu je sve to trebalo, ali tada će biti prekasno jer je sve već prošlo. Ti si toliko divno dete, a on neće biti tu da vidi sve te neverovatne stvari. Čudo je gledati te kako rasteš, to je blago, a on je sve to propustio. Najviše mi ga je žao jer je izgubio priliku da bude tu zbog svih tih neprocenjivih stvari.”

Budite mudri kao kamen

Mudrost kamena je jednostavna i duboka. Stvari vremenom dođu na svoje. Budite strpljivi i dajte mu vremena. Ako radite sve ostale stvari koje mame rade, na kraju će i on biti u redu. Na tom putu ćete verovatno doživeti mnoge trenutke kada će vas ispunjavati svakakve sumnje i strahovi, ali tada se setite mudrosti kamena. Budite strpljivi, imajte vere, stvari vremenom dođu na svoje- poručuje Najdžel Lata u knjizi “Majke i sinovi”

Cena knjige “Majke i sinovi (kako odgajiti muškarca?)” 1430 dinara +  troškovi dostave možete poručiti telefonom 066/060820 ili putem porudžbenice:   

  Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

  By BGonline / 29/06/2024 / 0 Comments

  Spasavanje od manipulatora u svakodnevnom životu

  By BGonline / 01/07/2024 / 0 Comments

  Emocionalno nezreli odrasli ljudi (psih. Danijela Ostojić)

  By BGonline / 11/07/2024 / 0 Comments

  Lov na narcise i greške na tom putu

  By BGonline / 24/06/2024 / 0 Comments

  Pohovani sladoled s prelivom od čokolade i maline

  By BGonline / 24/06/2024 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Važno je prepoznati simptome i lečiti se na vreme Poremećaj…

  You cannot copy content of this page