BG online

Psihološka prva pomoć

Razumevanje graničnog poremećaja ličnosti

Mrzim te, ne ostavljaj me!

Autori knjige „Mrzim te, ne ostavljaj me“ Džerold Dž.Krajman uvaženi psihijatar istraživač i predavač i Hal Straus autor i ko-autor nekoliko knjiga iz oblasti psihologije, u knjizi „Mrzim te, ne ostavljaj me“ kažu da se dijagnoza graničnog poremećaja ličnosti utvrđuje kada je prisutno najmanje 5 od 9 kriterijuma:
1. Mahnito nastojanje da se izbegne stvarno ili zamišljeno napuštanje.
2. Nestabilni i intenzivni međuljudski odnosi sa izraženim promenama u stavovima prema drugima (od idealizacije do obezvređivanja ili od snažne zavisnosti do izolacije i izbegavanja).
„Granična osoba beskonačno traga za savršenim zaštitnikom koji će biti nesebičan i sveprisutan. Potraga često dovodi do partnera sa sličnom patologijom: oboma nedostaje uvid u njihovu međusobnu destruktivnost.“
3. Izraženo i uporno narušavanje identiteta koje se manifestuje nestabilnom slikom o sebi ili osećajem sebe.
4. Impulsivnost u najmanje dve oblasti koje su autodestruktivne, npr. zloupotreba droge, alkohola, seksualni promiskuitet, kockanje, rizična vožnja, krađa, rasipnička potrošnja, prejedanje…
5. Višestruke pretnje samoubistvom, suicidalne radnje i samo povređivanje.
6. Afektivna nestabilnost usled izrazite reaktivnosti raspoloženja sa izraženim epizodnim prelascima u depresiju, razdražljivost ili anksioznost, obično u trajanju od nekoliko sati, a retko duže od nekoliko dana.
7. Hronični osećaj praznine
8. Neprimeren, intenzivan bes ili nedostatak kontrole nad besom, npr. učestalo izražavanje nervoze, stalni bes, česti fizički obračuni.
9. Prolazne paranoične misli povezane sa stresom ili sa simptomima teške disocijacije.
U knjizi „Mrzm te, ne ostavljaj me“ Krajman i Straus su se bavili osnovnim karakteristikama i simptomima graničnog poremećaja ličnosti (GPL), odgovorima na pitanja ko su granične ličnosti koje susrećemo u svakodnevnom životu i kako prepoznati GPL kod bliske osobe, kako se dijagnostikuje i tretira granični poremećaj ličnosti i zašto se naziva granični? (engl. Borderline Personaliy Disorder – BPL), zašto se simptomi GPL najviše manifestuju u sferi međuljudskih odnosa, da li je GPL izlečiv i kako odabrati najbolju terapiju? Napisana stručno, ali razumljivo ova knjiga je odlična podrška profesionalcima, ali i članovima porodica ili prijateljima osoba sa GPL.

Knjigu „Mrzim te, ne ostavljaj me“ po ceni od 1650 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066 060 820 ili putem porudžbenice:   

  Higijena života kao prevencija mentalnih bolesti

   

  Depresiju je važno prepoznati na vreme

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Postanite ljubav u svetu prepunom prepreka i teških ljudi-poručuje Bob…

  You cannot copy content of this page