BG online

ZDRAVLJE

Jabukovo sirće kao lični lekar

Ima moć da bolesne izleči, a zdrave spreči da se razbole

Kada treba da govorim ili pišem o jabukovom sirćetu, ja se zapitam da li ću dovoljno reći ili napisati da bi čitaoci i oni koji me slušaju saznali sve ono što treba da znaju o jabukovom sirćetu. Uvek pomislim da je trebalo više da kažem, sve u želji da ljudi shvate koliko benefita jabukovo sirće donosi njihovom zdravlju. Uostalom, napisao sam knjigu o jabukovom sirćetu “Jabukovo sirće čuvar vašeg zdravlja”, a često se pitam da li sam sve rekao što znam o jabukovom sirćetu, mada moram priznati da i dalje saznajem nove pojedinosti koje potvrđuju lekovitost i terapeutsku moć jabukovog sirćeta.

Moćan eliksir

Od Hipokrata pa do danas o jabukovom sirćetu se govori kao o leku, a u narodnoj medicini ono ima posebno mesto. Kućna apoteka bez jabukovog sirćeta i nije prava apoteka. Jednostavno, jabukovo sirće ima moć da bolesne izleči, a da zdrave spreči da se razbole. Mnogi imaju običaj da kažu “prosto kao sirće”, a da nisu svesni koliko greše i potcenjuju jedan prirodni eliksir moćan da im pomogne u mnogim situacijama kada je zaštita njihovog zdravlja u pitanju. Zato sam i napisao knjigu i potrudio se da svi oni koji se odluče da je pročitaju saznaju onoliko o jabukovom sirćetu koliko je potrebna da ga prihvate kao svog ličnog lekara. U knjizi ćete naći detalje o jabukovom sirćetu koji će vam pomoći da ga pravilno primenite u terapiji protiv bolesti koje vas muče ili kao prevenciju za vaše zdravlje.

I medicina kaže „Da“

Mnogi jabukovo sirće svrstavaju u grupu, isključivo, tradicionalnih “narodnih lekova” i smatraju da ono nema mesta u “lege artis”, odnosno u savremenoj medicini. Međutim, nije tako. Savremena medicina i te kako priznaje jabukovo sirće i stavlja ga u grupu onih prirodnih suplemenata koji zaslužuju da budu prihvaćeni od strane zvanične medicinske nauke. Zato ću podsetiti na one vrednosti jabukovog sirćeta koje je medicinska nauka prihvatila i koje su u praksi i potvrđene, a u mojoj knjizi kroz primere objašnjene:
– Jabukovo sirće pomaže varenju hrane i razgradnji proteina, tako što omogućavaju aktiviranje enzima pankreasa, crevnih enzima i pepsina.
– Jabukovo sirće pomaže lučenje žuči, inače neophodnim za razlaganje masti.
– Ono sprečava nastajanje gorušice.
Mnogi, posebno oni koje muči gorušica smatraju da jabukovo sirće stvara kiselinu u želucu i zato ga izbegavaju. Tačno je da jabukovo sirće povećava kiselost želudačnog sadržaja, zato i pomaže varenju, međutim, nije tačno da do gorušice dolazi zato što je povećana kiselost u želucu. Naprotiv, do gorušice dolazi zato što nema dovoljno kiseline. Kada nema dovoljno kiseline u želucu, ona klapna (sfinkter) koja deli jednjak od želuca se delimično otvara i dozvoljava ulazak želudačnog sadržaja u jednjak što izaziva mučninu, podrigivanje i ponekad povraćanje. Kada pijete jabukovo sirće vi ustvari održavate normalnu ph vrednost u želucu što omogućava njegov normalan rad i dobro varenje hrane.
– Jabukovo sirće neutrališe štetno delovanje heliko bakterije.
– Ono uspešno otklanja gasove u stomaku.
– Jabukovo sirće reguliše nivo šećera u krvi.
– Ono smanjuje insulinsku rezistenciju i na taj način pomaže lečenju policističnih jajnika.
– Jabukovo sirće smanjuje i reguliše nivo triglicerida i holesterola u krvi.
– Jabukovo sirće uspešno sprečava bakterijske i virusne infekcije. Da bi sprečio pojavu bolesti, organizam čoveka mora svoju mokraću da održava stalno kiselom, jer je to njeno prirodno stanje. Čim mokraća pređe u bazno stanje, nastaje neka bolest. Kada redovno pijete jabukovo sirće, vi ustvari pomažete mokraći da stalno ima neophodnu, kiselu, pH vrednost i tako vas štiti od bolesti, a poznato je da bakterije i virusi ne mogu da se razvijaju u kiseloj sredini.
– Jabukovo sirće pomaže mršavljenje i smanjuje apetit. Ako ga redovno pijete mršavićete 1 do 2 kg mesečno.
– Jabukovo sirće uspešno razlaže viscelarne masti (debeo stomak).
– Ono zaustavlja ispiranje kalijuma i održava jako važan balans sa kalcijumom.
– Jabukovo sirće sprečava da dođe o povišenog krvnog pritiska, takođe da dođe do srčane aritmije i opstipacije.
– Jabukovo sirće vrši repsorpciju minerala: magnezijum, kalcijum, gvožđe, kao i vitamina C, B12 i A.
– Ono je idealno za negu kose i kože koju čini mekom i čisti je od bubuljica i mitisera.
Sve ovo što sam vam rekao i mnogo više od toga pročitaćete u mojoj knjizi “Jabukovo sirće čuvar vašeg zdravlja”. U njoj ćete naučiti kako da ga primenjujete u pojedinim situacijama koje uslovljavaju zdravstveni problemi koji vas muče. Možete naučiti i kako da ga koristite u mnogim, za vas nerešivim, situacijama i tako sprečite neku bolest koja vas kasnije može mnogo više namučiti.

Knjige kao putokaz

U svim mojim knjigama možete naći uputstva za zdrav život i to kako da se pravilno hranite. Knjiga u kojoj pišem o moći volje i njenoj snazi “Snagom volje do idealne telesne težine” upućuje kako da je iskoristite, te da smršate. Knjiga “Hrana naša nasušna” je bukvar za pravilnu ishranu. U knjizi “Kako da smršate” ćete naći potpuni opis keto-proteinske dijete za koju smatram da je najbolji način za mršavljenje kod insulinske rezistencije. Dok u knjizi “Hrana kao lek” imate potpunu dijetoterapiju za dijabetes i insulinsku rezistenciju. Mislim da u mojim knjigama možete naučiti kako da se pravilno hranite, kako da stavite pod kontrolu ovu bolest i kako da sprečite njeno napredovanje ka još težem obliku, dijabetesu.

Dr Predrag Nenadić, dipl.nutricionista i doktor prirodne medicine
Foto: Dario Konstantinović

Knjige dr Nenadića možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:

Cena knjige dr Nenadića „Hrana naša nasušna“ 680 din + troškovi dostave
Cena knjige dr Nenadića „D kompleks 101“ 950 din + troškovi dostave
Cena knjige dr Nenadića „Hrana kao lek“ 680 din + troškovi dostave
Cena knjige dr Nenadića „Jabukovo sirće: čuvar vašeg zdravlja“ 520 din + troškovi dostave
Cena knjige dr Nenadića „Snagom volje do idealne telesne težine: lečenje gojaznosti“ 580 din + troškovi dostave
Cena knjige dr Nenadića „Kako da smršate“ 660 din + troškovi dostave
Cena knjige dr Nenadića „Hranom do lepote“ 720 din + troškovi dostave
  Prevarite mozak, izgubite kilograme

   

  Dijabetes je matematika

   

  Dijeta za smanjenje šećera u krvi

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Kad steknemo poverenje u sebe, ono postaje naš najbolji vodič…

  You cannot copy content of this page