BG online

ZDRAVLJE

Dijabetes je matematika

Pametno brojanje kalorija u čarobnoj kuhinji

Violeta Orešković Ćurčić počela je da se bavi ishranom i prilagođavanjem recepata tradicionalnih jela pre 11 godina kad je njenom sinu dijagnostikovan dijabetes tip1. Nakon prvobitnog šoka Violeta je odlučila da prihvati novonastale okolnosti na najbolji i najkorisniji način. Spoznavši da je ishrana ključna kod ovog problema kako bi se nivo šećera u krvi držao pod kontrolom počela je da svakodnevno kuva, analizira, testira i kreira najbolji mogući jelovnik za svog sina. Od tad do danas objavila je 20 kuvara i osmislila preko 700 recepata, a u njenoj nesvakidašnjoj knjizi „Čarobna kuhinja za osobe sa dijabetesom“ nalaze se odabrani recepti, veoma korisne tabele, informacije o namirnicama i sedmodnevni jelovnik, namenjeni osobama sa dijabetesom ali i onima koji žele da se zdravo hrane.

Šta smo pojeli?

Jedinstveni kuvar Violete Orešković Ćurčić „Čarobna kuhinja za osobe sa dijabetesom“ sadrži zdrave, ukusne i raznovrsne recepte. Sva jela iz „Čarobne kuhinje“ pripremljena su prvo u njenoj kuhinji, isprobana od strane ukućana i prijatelja a pažljivo je ispraćeno i kako deluju na nivo šećera u krvi. I iz vizure lekara, ovaj kuvar je za osobe sa dijabetesom pravo blago jer sadrži kalorijske vrednosti, glikemijski indeks i glikemijsko opterećenje.
– Zahvaljujući ovoj knjizi, prvi put možete da znate vrednosti ne samo jedne jabuke, već pite od jabuka, odnosno celog jednog obroka. Sa ovom knjigom kao da imate dijetetičara pored sebe u timu, a iz ugla doktora to je veliko olakšanje – objasnila je na promociji ovog kuvara dr Beljić Živković.
Ono bez čega bi ovi recepti bili ne samo obični već i nepotpuni jesu tabele. Pregledni tabelarni podaci prate svako jelo i namirnicu i omogućavaju da brzo sagledamo kakve su realne nutritivne vrednosti svakog konkretnog jela.

Pametno uživanje u hrani

Ovaj kuvar je još jedan dokaz da se dijabetes ne mora smatrati bolešću, već jednom vrstom poremećaja metabolizma. Takav pogled na dijabetes, kao i činjenica da i osoba sa dijabetesom može da uživa u hrani, pozitivno utiče na psihu onoga ko živi sa dijabetesom. Potpredsednica Dijabetološkog saveza Srbije, Stela Prgomelja, koja je Violetina podrška od samog početka, dugogodišnji je korisnik insulina i njene recepte smatra blagoslovom.
– Ako kuvam po Violetinom receptu, nemam šta da razmišljam, ona je sve sabrala, moje je samo da dam sebi koliko treba insulina. Čak znam i kad treba to da učinim, zahvaljujući glikemijskom indeksu i opterećenju. Dijabetes je matematika, morate praviti odnos ugljenih hidrata i masti, što se nalazi u ovoj knjizi. Sveto trojstvo u dijabetesu je ishrana, fizička aktivnost i tek na kraju terapija – kaže Stela Prgomelja.

Bez belog brašna i šećera

Većina jela koja se nalaze u Violetinim knjigama su obična, svakodnevna jela, onakva kakva se kod nas spremaju u svakoj porodici.
– Recepti su izmenjeni utoliko što je izbačeno belo brašno i zamenjeno ovsenim, umesto belog šećera tu je kokosov šećer, promenjene su vrste ulja koje koristim… Dakle, u mojim receptima ništa nije komplikovano – kaže Violeta čiju knjigu „Čarobna kuhinja“ razlikuje od drugih i sedmodnevni jelovnik izbalansirane ishrane.
Kao istoričaru umetnosti Violetin neizbežan “začin” u svemu ovome je i estetika, pa su tako sva njena jela istovremeno ukusna i lepo izgledaju. Sva su slikana na njenom trpezarijskom stolu i degustirana u njenom domu.
– Iza svega ovoga ne stoji nikakva tužna priča. Život nam je promenio raspored kockica i nastavio dalje. Dijabetes je poremećaj metabolizma ugljenih hidrata i ako se tretira kako treba nikada ne mora doći do komplikacija, a osnova za to je pravilna ishrana. Trebalo mi je neko vreme da to shvatim, da naučim pravila zdrave ishrane i da shvatim šta se u organizmu događa. Tad je otpočela priča o mojim kuvarima, svakodnevna priprema obroka, merenje… Obična jela sam samo malo prilagodila potrebama osoba sa dijabetesom. Ovde nema zabranjene hrane, potrebno je samo pravilno doziranje terapije, a život osoba sa dijabetesom može biti kvalitetan i uspešan, kao bilo koji drugi, bez presije i strahova- priča Violeta za BGonline.

Dijagnoza koja pada s neba

Roditelje mladih ljudi koji iznenada dobiju ovu dijagnozu, često parališe strah. Violeta je i sama prošla tu fazu, a sad kaže da bi joj bilo izuzetno korisno da joj je tad neko rekao da će sve doći na svoje mesto i biti kao i pre saznanja da je dijabetes ušao u njihovu svakodnevicu o čemu ona danas često razgovara sa roditeljima dece koja ga dobiju.
– Dijabetes tip 1 padne s neba, niko ne zna šta ga izaziva, a ima ga oko 9% ljudi na planeti. Moj sin je bio aktivan sportista, odbojkaš, bez viška kilograma i ništa nije ukazivalo da će imati problem s tim, dok kod dijabetesa 2 postoji i nasledan faktor, a može da se predupredi načinom ishrane i stilom života – objašnjava Violeta.

Jelovnik kao poslastica

Ovu Violetinu knjigu od svih prethodnih razlikuje sedmodnevni jelovnik na kraju knjige, sa tri glavna obroka i dve užine, sa jelma iz kuvara i dnevnim glikemijskim opterećenjem, a posebno mu se raduju oni koji žele da smanje višak kilograma dijetom sa brojanjem kalorija.
Bez obzira na svoje decenijsko iskustvo sa ishranom osoba sa dijabetesom, Violeta uvek podvlači da nije lekar i da se u pisanju i preporuci vodi ličnim iskustvom. Tako nam, na primer, otkriva da je za ljude sa ovim problemom bolja gibanica sa običnim korama nego ona sa heljdinim korama. Heljda, iako je vrlo zdrava, ima visok glikemijski indeks, pa “obična” gibanica mnogo sporije podiže šećer u krvi od one “heljdine”, što je pokazala njena lična, kućna analiza.

B.Gajić

Knjigu „Čarobna kuhinja za osobe sa dijabetesom“ po ceni od 1699 din+troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili porudženicom:



 

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Tajne avanture kućnih ljubimaca 2 (trejler) Animirani dugometražni film “Tajne…