BG online

Lični razvoj

Emocionalne navike iz detinjstva upravljaju životom u odraslom dobu

“Pesimistička tumačenja životnih poraza u srcu depresivnog deteta pojačavaju osećanja bespomoćnosti i beznadežnosti. Deca sklona melanholiji teže pesimističkom stavu pre nastanka depresije…”


Emocionalna inteligencija podrazumeva sposobnost da se saoseća sa drugima, procenjuje, da se stvaraju dobri odnosi i veoma je važna za potpuno ostvarenje jedne ličnosti.
Emocionalna inteligencija NE čini 80% uspeha i netačno je da je ona uvek važnija i IQ-a. Ona verovatno može biti važnija kada je reč o zdravlju i odnosima s drugima, ali svakako ne kad se radi o na primer akademskim dostignućima- napominje u uvodu svoje knjige „Emocionalna inteligencija“ Danijel Goleman. Po njegovim rečima pogrešno je uverenje da ako neko ima emocionalnu inteligenciju je jednostavno dobra osoba, već to može da podrazumeva da je osoba surovo iskrena ili otvorena u vezi sa neprijatnim istinama. Model emocionalne inteligencije Danijela Golemana ima 3 nivoa, a koreni ovog pristupa su još sa njegovih post diplomskih studija psihologije.

Pripremanje dece za život

Emocionalne lekcije koje kao deca učimo kod kuće ili u školi oblikuju emocionalne procese čineći nas vičnijim ili nevičnijim u osnovama emocionalne inteligencije. Detinjstvo i adolescencija su periodi života u kojima nastaju osnovne emocionalne navike koje će kasnije upravljati našim životima- objašnjava Danijel Goleman u knjizi „Emocionalna inteligencija“. On kaže i da nedostatak emocionalne inteligencije proširuje polje rizika od depresije do nasilja, poremećaja ishrane…
Detaljno istraživanje među roditeljima i nastavnicima ukazuje na širom rasprostranjeno kretanje u današnjoj generaciji dece koja je emotivno mnogo labilnija od prethodne. Ta su deca usamljenija, depresivnija, gnevnija, neupućenija, nervoznija, sklona brizi, impulsivnija su i agresivnija-otkriva Goleman i dodaje da ako lek postoji, on je u pripremanju dece i mladih za život.

Spoznaja emocija

Kao i kod odraslih, pesimistička tumačenja životnih poraza u srcu depresivnog deteta pojačavaju osećanja bespomoćnosti i beznadežnosti. Deca sklona melanholiji teže pesimističkom stavu pre nastanka depresije. Ovo otkriće upućuje na mogućnost da se depresija spreči pre nego se razbukti. Goleman u knjizi “Emocionalna inteligencija” otkriva i da je dokazano da ako deca nauče da delotvornije sagledavaju probleme, rizik od depresije se smanjuje.

Emocionalne i saznajne veštine

Emocionalne veštine:
Prepoznavanje i imenovanje osećanja
Izražavanje osećanja
Procena intenziteta osećanja
Upravljanje osećanjima
Odlaganje uživanja
Kontrola nagona
Smanjenje stresa
Spoznavanje razlike između osećanja i delanja
Saznajne veštine:
Razgovor sa samim sobom (upravljanje unutrašnjim dijalogom kao načinom suočavanja sa problemom, izazovom i podrška čovekovom ponašanju)
Razumevanje i tumačenje društvenih obeležja
Upotreba mera za rešavanje problema i donošenje odluka
Razumevanje tuđeg gledišta
Razumevanje normi ponašanja
Pozitivan pristup životu
Samosvest (razviti realna očekivanja)
Veštine ponašanja:
Neverbalne (razumevanje pogledom, izrazom lica, tonom glasa, pokreta)
Verbalne (postavljanje jasnih zahteva, negativnih uticaja, vešto odgovaranje na kritike, slušanje drugih, pomaganje drugima, učestvovanje u zajedničkim kružocima)
U prodaji je NOVO izdanje knjige “Emocionalna inteligencija” Danijela Golemana povodom 25 godina od prvog objavljivanja. Ono je dopunjeno predgovorom Golemana u kojem daje savremeni osvrt na pojam i značaj emocionalne inteligencije, a zatim slede poglavlja koja se bave emocijama o njihovom svrhom, anatomijom emocionalnog nasilja, spoznavanju samog sebe, korenima empatije, zapovedanju srcem, porodičnim iskušenjima, umu i srcu, traumi i emocionalnom oporavku, temperament koji nije sudbina, ceni emocionalne nepismenosti, usavršavanju emocija, strahu…
Knjiga “Emocionalna inteligencija” doživela je milionske tiraže u celom svetu. Ona nudi nov uvid posmatranja uzroka mnogih slabosti unutar porodice i društva.

Knjigu “Emocionalna inteligencija” po ceni od 1320 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:  Umete li da kažete „NE“?

  Ako se usudimo da učimo iz bola, onda on nije bio uzaludan

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Savremeni način života ne poštuje čoveka Pravilna ishrana, kvalitetan san,…

  You cannot copy content of this page