BG online

Lični razvoj

Umete li da kažete „NE“?

Uticaj emocija i stresa na nastanak bolesti

“Psihoterapeut mi je jednom rekao: „Ako ste suočeni sa izborom da osećate krivicu ili prezir, izaberite krivicu svaki put.” To je mudrost koju sam od tad podelio sa mnogima. Ako vam odbijanje da nešto učinite donosi osećaj krivice, dok vas prihvatanje ispunjava prezirom, izaberite krivicu. Prezir je samoubistvo duše.”

Može li čovek doslovno umreti od usamljenosti? Da li postoji nešto poput „ličnosti raka“? Oslanjajući se na naučna istraživanja i decenijsko iskustvo u medicini knjiga “Kada telokaže ne” daje odgovore na ova i druga važna pitanja o uticaju veze “um–telo” na bolest i zdravlje i ulozi koju stres i individualni emocionalni sastav imaju u nizu bolesti.
Autor Gabor Mate u knjizi istražuje ulogu veze “um–telo” u stanjima i bolestima kao što su artritis, rak, dijabetes, bolesti srca, ALS i multipla skleroza, oslanja se na medicinska istraživanja i lično kliničko iskustvo porodičnog lekara — uključuje 7 lekovitih principa lečenja i prevenciju bolesti od skrivenog stresa, deli desetine prosvetljujućih studija slučaja i priča, uključujući primere Lua Geriga (ALS), Beti Ford (rak dojke), Ronalda Regana (Alchajmer), Gilde Radner (rak jajnika) i Lensa Armstronga (rak testisa).

Dirljive priče stvarnih ljudi

U ovoj razumljivoj i revolucionarnoj knjizi prepunoj dirljivih priča stvarnih ljudi, lekar i bestseller autor Gabor Mate pokazuje da emocije i psihološki stres igraju moćnu ulogu u nastanku hroničnih bolesti, uključujući rak dojke, rak prostate, MS i mnoge druge, čak i Alchajmerove bolesti.
“Kad telo kaže ne“ predstavlja doprinos istraživanju fiziološke veze između životnih stresova i osećanja, kao i telesnih sistema koji upravljaju nervima, imunološkim aparatom i hormonima.
Gabor Mate u knjizi „Kada telo kaže ne“ objašnjava da u našim telima postoji mudrost i napominje da se nada da će njegova knjiga „Kada telo kaže ne“ pomoći ljudima da se usklade sa unutrašnjom mudrošću koju svi poseduju. Neki od primera slučajeva o kojima je pisao potiču iz objavljenih biografija i autobiografija poznatih osoba, ali je većina preuzeta iz njegovog kliničkog iskustva ili iz snimljenih diskusija sa ljudima koji su pristali da budu intervjuisani i citirani povodom svojih medicinskih i ličnih istorijata.

Kako se stres može preobratiti u bolest?

Stres je po rečima Gabora Matea složena kaskada fizičkih i biohemijskih reakcija na jake emocionalne stimulanse, dok su u pogledu fiziologije, same emocije električna, hemijska i hormonalna pražnjenja u ljudskom nervnom sistemu.
„Emocije utiču na rad naših organa, integritet naših imunitetskih odbrana i funkcionisanje mnogih kružećih bioloških supstanci koje pomažu u upravljanju fizičkim stanjima tela i bivaju pod uticajem nabrojanog. Kada su emocije potisnute, ta inhibicija razoružava telesne odbrane protiv bolesti. Represija – disociranje emocija od svesti i njihovo proterivanje u carstvo podsvesti dezorganizuje i zbunjuje naše fiziološke odbrane tako da kod nekih ljudi te odbrane bivaju iskvarene i uništavaju zdravlje umesto da ga štite“.

Počnite da govorite „NE“

Tokom sedam godina, koliko je bio koordinator Odeljenja za palijativnu negu u vankuverskoj bolnici, video je mnoge pacijente sa hroničnim bolestima čiji su emocionalni istorijati u velikom broju slučajeva imali jednu zajedničku nit- skoro niko od njegovih pacijenata sa ozbiljnim oboljenjima nije naučio da kaže NE u veoma bitnim sferama svog života, otkrio je Gabor Mate.
“Kad telo kaže ne” je međunarodni bestseler preveden na petnaest jezika koji promoviše učenje i lečenje, pružajući transformativni uvid u to kako bolest može biti način na koji telo može reći “ne” onome što um ne može ili neće da prepozna.
„Ovo je najvažnija knjiga, kako za pacijenta, tako i za lekara. Mogla bi vam spasiti život.“ ― dr Piter Levin, autor bestselera Neizgovorenim glasom

KNJIGU “KADA TELO KAŽE NE” PO CENI OD 1299 DIN+TROŠKOVI DOSTAVE MOŽETE PORUČITI TEL.066060820 ILI PUTEM PORUDŽBENICE:   

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Da li je dijabetes zaista neizlečiv i zašto nije?- odgovor…

  You cannot copy content of this page