fbpx

BG online

ZDRAVLJE

Istine i zablude o antidepresivima

Da li se depresija može izlečiti lekovima?

Kad se pojavi, depresija će potrajati, ali će i proći- kaže u svojoj knjizi “Lečenje istinom” prof .dr Milan Milić, spec.psihijatrije koji ima dugogodišnje iskustvo u tretmanu pacijenata obolelih od širokog spektra mentalnih poremećaja. U “Lečenju istinom” dr Milić se bavio i temom koja se odnosi na veliki broj ljudi koji imaju problem sa depresijom, po proceni lekara treba da uzimaju antidepresive, ali to odbijaju ili teško prihvataju. Dr Milić je u knjizi naveo najčešće razloge ovog neprihvatanja i objasnio zašto to nije dobro.


1. Nisu do kraja prihvatili činjenicu da boluju od depresije- uzimanje lekova je još jedno priznanje da je taj neko depresivan i da nema snagu da se sa tim bori.
2. Strah da će ih psihijatrijski lekovi promeniti, da to “neće više biti oni” što je prilična besmislica. Kamo sreće kad bi postojali lekovi, kad bismo mogli postati neki bolji mi. Lekovi mogu samo da olakšaju prepoznavanje određenih istina čije je negiranje dovelo do problema.
3. Strah od neželjenih efekata lekova- većina pacijenata čita uputstvo za korišćenje leka gde proizvođač navede sve moguće neželjene efekte koji teorijski mogu da se pojave. Zasto farmaceutske kuće to rade? Jednostavno da bi se zaštitile, čak i da se taj neželjeni efekat pojavi jednom u 100 000 slučajeva i dokaže se da je od tog leka, a oni ga nisu naveli. Odštete su ogromne. I one česte nus pojave se ne javljaju kod svih pacijenata, a i kad se jave lekar procenjuje potencijalnu štetu i korist od onoga što se njima dobija.
4. Neprijatnost neželjenih efekata lekova-ovo je nastavak prethodnog razloga i jeste realan problem jer nema antidepresiva koji nema nikakve potencijalne neželjene efekte. I to je istina koja je takođe problem za prihvatanje pošto naša psihološka logika kaže da ono što treba da me leči nije nešto što treba da mi stvara mučninu, glavobolju, suva usta i sl. Zaboravljamo da nema savršenih rešenja na ovom svetu i da moramo platiti neku cenu da bismo nešto dobili, odnosno da biramo manje zlo. Lek je svakako to manje zlo.
5. Strah od razvijanja zavisnosti- antidepresivi generalno ne stvaraju zavisnost, ali je jasno da kad nešto uzimate svakog dana tokom više meseci to ne može da ne postane navika za organizam. Pijte uostalom 6 meseci svakog jutra čašu jogurta i naglo prekinite, pa ćete videti da osećate potrebu za njim. Tako je i sa antidepresivima. Nema zavisnosti, ali se moraju postepeno ukidati kad dođe vreme.
6. Strah od toga što ovi lekovi moraju dugo da se piju. Niko ne želi da dugo pije lekove i onda neki pacijenti odbijaju da počnu. Reč je o besmislici tj. verovanju u laž da sve to nije toliki problem. Da bi oni tako dugo unosili tu hemiju u sebe, istina je da antidepresivi moraju dugo da se piju, ponekad i godinu dana iako će depresija po pravilu proći posle par meseci. Međutim, da bi efekat imao trajanje, sistem mora da se održava na nekim dozama održavanja onoliko dugo koliko je potrebno.
7. Verovanje da se i bez leka može pobediti depresija- naravno da je to moguće. Depresija će proći i bez ikakvog lečenja, ali će taj neko trpeti mnogo više nego što bi morao. Lek je izmišljen da pomaže i uprkos manjkavostima to je manje zlo. Naravno da će svaki psihijatar uključiti lekove samo ako proceni da je to nužno i to pacijenti zaboravljaju. Svaki pacijent ima pravo da to odbije, kao što ima pravo da odbije anesteziju u lakšim intervencijama ili lekove za bolove. Pitanje je samo da li je to pametno činiti.
8. Pošto svim antidepresivima treba vreme da bi delovali u punom obimu, mnogi nemaju strpljenje da sačekaju početak dejstva leka. Odprilike je tri nedelje neki prosek da bi se osetio efekat ovih lekova. Mnogima je to predug period, obeshrabruju se i traže drugi lek. Gube veru u doktora i celokupnu terapiju. Obično je u pitanju nizak prag tolerancije, frustracije ili neosvešćeno odbijanje da se leči, takozvani otpor. Jedno i drugo umeju da budu zahtevni za rešavanje i traže psihoterapijski rad da bi se prevazišli. Iza svih ovih razlotga možemo pronaći apriorno neznanje pseudoznanje i negiranje dostupnih istina.

Nedostatak istine je uzrok svakog problema

Bilo da je reč o ličnom razvoju ili ste pod stresom, imate strahove i depresivne epizode, ugledni prof.dr Milan Milić u knjizi “Lečenje istinom” ukazuje na put kojim se ovi problemi mogu rešiti. Taj put je istina. Zašto istina? Zato što je nedostatak istine u osnovi svakog problema- kaže prof. dr Milić . “U istoj meri privlačna i lekovita, nama je istina teško dostižna i još teža za prihvatiti. Svi znamo da istina boli i taj bol stoji na putu odbacivanja nama dragih laži koje nas od toga čuvaju. Ali takvo “čuvanje” je kao da lečite upalu pluća čajevima jer se plašite da primate inekcije penicilina. Ova knjiga će vam pomoći da shvatite blagodeti istine i ponuditi način da dođete do nje. Tim putem jedino možete napredovati u svom duhovnom rastu i razvoju, ali isto tako rešiti razne probleme, čiji uzroci ne mogu biti drugde nego u lažima kojima ste zatrovali svoje biće”- kaže autor knjige “Lečenje istinom”, psihijatar prof.dr. Milan Milić.

Foto: Diznilend foto video studio

Knjigu “Lečenje istinom” po ceni 1650 din + ptt troškovi možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:Zašto je istina bolna?

Lečenje istinom

Psihološki vodič za svaki dan

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Kriza odraslog doba Ne moramo čekati da nas “duša zaboli”…
error: