fbpx

BG online

Roditeljstvo

Život između dece i partnera

SAMO SREĆNI LJUDI MOGU USREĆITI DRUGE

“Jedna od najvažnijih lekcija koju dajemo deci je ona o tome kako se voli partner i kako se gradi partnerski odnos pun poverenja…”

Mnoge psihološke teorije koje se bave emocijom ljubavi se slažu  da je jedina bezuslovna ljubav koja postoji ljubav između majke i deteta. Složićete se i vi, verovatno. Mnogim roditeljima je bavljenje svojom decom prioritet: brinemo o tome da se zdravo hrane, da razviju dobre radne navike, da se bave sportom i što bolje socijalizuju. Zaista je velika nagrada kad vidimo da je ta kreacija ljubavi i strasti postala jedno zdravo i ispunjeno, srećno ljudsko biće.jagodickaNova

Supruga, ljubavnica, majka-gde su strast i romasa?

Često ljudima koji mnogo rade bavljenje decom ne ostavlja mnogo vremena za bavljenje sobom i partnerom. Mnogi parovi koji se obrate za pomoć, kažu kako ih deca, posao, stalna opterećenost finansijama toliko iscrpljuju da nemaju energije ni za šta drugo. I tako je iz dana u dan.
Onda jednog dana konstatujemo- ovo nije čovek za kojeg sam se udala. Ili se muž zapita u šta se to on zaljubio. Neću se u ovom tekstu baviti izneverenim očekivanjima i time šta je ko od nas tražio, a šta dobio u partnerskom odnosu. Želim da skrenem pažnju na to DA RODITELJI ČESTO ZABORAVE NA TO DA JE JEDNA OD NAJVAŽNIJIH LEKCIJA KOJU DAJEMO DECI ONA LEKCIJA O TOME KAKO SE VOLI PARTNER I KAKO SE GRADI PARTNERSKI ODNOS PUN POVERENJA.
Deca mnogo više uče posmatrajući nas, nego kroz stalno davanje saveta. Roditelji su najbitniji model na koji se deca ugledaju stvarajući svoja uverenja (i očekivanja) u vezi sa odnosima sa partnerom. Pa… zapitajte se:KAKAV STE VI MODEL?

Da li želite da vaše dete ima isti brak kao što je vaš?

KAKAV BISTE MODEL MOGLI POSTATI?

Ako niste zadovoljni, nikad nije kasno da pokušate da promenite vaš odnos sa partnerom.

Evo nekoliko saveta o tome kako da povećate svoju energiju i poboljšate odnos sa partnerom, kako da osetite svakodnevnu radost i zadovoljsto Ii podužući svoju decu uspete da sačuvate romansu sa početka veze.

1.Gde pronaći energiju, snagu?
Reči imaju hipnotičko dejstvo. Stanje uma je energija. Ako stalno mislite da nemate dovoljno nečega u poređenju sa onim što želite, onda se tako i osećate. Donesite odluku da imate energije za početak negovanja odnosa sa partnerom.
2.Prvo napunite svoj energetski rezervoar
Kad ste leteli avionom, sigurno ste videli uputstvo da ukoliko nestane kiseonika prvo ga uzmete vi, a onda ga date detetu. NISU DECA TA KOJA KORISTE RODITELJSKU ENERGIJU. TO SU RODITELJI KOJI NE VODE RAČUNA O SEBI. Potpuno smo beskorisni onima koji nas trebaju ako smo izmrcvareni. Zato PLANIRAJMO NAŠE VREME usklađujući ga sa dečjim vremenom. Čime se bavite kad deca uče ili se bave sportom, gledaju crtane filmove? Bavite se sobom. Pre nego što krenete da kreirate bilo koji poseban trenutak sa svojim partnerom, morate napuniti svoj energetski rezervoar.
3.Partner mi je prioritet
Negujte ljubav i poštovanje prema partneru. Za to nije potrebno mnogo vremena, par minuta dnevno. Svakog dana u kolima ili u autobusu, na putu do posla podsećajte se na to zašto ga volite. Na taj način negujete ljubav u svom srcu i lakše je pružate onima koje volite.
Da li svojoj deci želite da pružite model osobe koja se žrtvuje ili model osobe koja voli i uživa u životu? Kakav brak želite da imaju vaša deca: dosadan, bez seksa i razumevanja ili brak pun strasti, podrške i poverenja?
4. Sve u životu je balans
Pokušajte da odgovorite na pitanje:Koje su to aktivnosti koje me najviše iscrpljuju? Da li mogu da promenim nešto u svakodnevnoj rutini što bi smanjilo moju iscrpljenost?
Zajedno sa partnerom stvorite novu viziju svoje svakodnevnice. Šta to treba da se desi da bi život bio ispunjujući?
Preispitajte svoja uverenja kao što su:moram da počistim kuću svaki dan inače ćemo se razboleti od prljavštine, deca moraju sve vreme da budu okupirana raznovrsnim aktivnostima inače će biti lenštine i propalice (kad su ona okupirana, i ja sam!?), moram svaki dan da kuvam zdrav ručak… Možda je bolje da se i deca ponekad nauče opuštanju, možda vam mogu pomoći prijatelji ili porodica da ih ponekad pripaze, možda 1 do 2 puta nedeljno možete da pripremite neki lagan ručak za pola sata…
Sva energija koju sačuvate pretvoriće se u divnu energiju samo za vas, a gde ćete bolji poklon svom partneru.
Previše zahtevna deca su najčešće odraz preterano zabrinutih roditelja. Roditeljsko nezadovoljstvo čini da se deca osećaju manje sigurnom i zato traže više pažnje i vremena.
5. A šta je sa strašću i romasom?
Ne možete imati strastvenu vezu sa partnerom a da vam i sam život nije takav. Kad kažem strast, ne mislim samo na seks. Samo srećna JA mogu ljude koje volim učiniti srećnima.
Pokrenite se! Da li postoji nešto u vašem životu što vas stvarno pokreće, nešto što često radite i u tome stvarno uživate? Neki kurs, novi posao, putovanja…? Možda još nište ni pokušali da pronađete nešto ispunjujuće. Ne mora to biti nešto skupo, nekad je dovoljna i obična šetnja pored reke da vas smiri i ispuni energijom.
Pozovite svog partnera u provod. Bez dece, posla i kućnih obaveza. Izaberite mesto gde se možete povezati vizuelno, verbalno i fizički. Bez bioskopa, molim!

Ovaj tekst sam pisala u ženskom rodu jer sam žena. Ali, sve ovo se odnosi i na muškarce. Nismo samo mi te koje možemo uneti promenu u partnerski odnos. Uvek to može i muškarac. Kad partneri dođu zajedno kod psihologa ili life coach-a, onda rade zajedno na poboljšanju svog odnosa. Kad dođe samo jedan od njih uvek je došao onaj kome je stalo do promene. Zato je taj partner nosilac promene u svom partnerskom odnosu. Svaki odnos je sistem i promena jednog dela sistema, i kao takav mora uticati  i na promenu onog drugog.

Ljiljana Jagodić, psiholog i life coach

Foto: Marija Vujošević/Fabrika fotografa

Mentalni i emocionalni trening 90 DANA IZAZOVA psihologa i life coach-a Ljiljane Jagodić

“90 dana izazova” je mentalni i emocionalni trening namenjen onima koji hoće da unaprede i ojačaju svoje emocije i psihu.Na isti način na koji dovodite svoje telo u bolju fizičku kondiciju vežbanjem u teretani, treningom 90 dana izazova ovladaćete potrebnim veštinama i strategijama self-coaching-a. Ovo je mesto na kojem ćete naučiti da upravljate svojim životom, postanete odgovorniji, imate više samopouzdanja, postanete svesniji sebe i svojih kvaliteta, ostvarite veću motivaciju u svim oblastima života, osvestite svoje autentično ja-vaše prave ciljeve i uverenja, naučite da vladate svojim emocijama, prevaziđete svoje strahove i nesvesne blokade, poboljšate komunikaciju s drugima…

Ljiljana Jagodić je klinički psiholog, life coach strateških intervencija i hipnoterapeut. Ima višegodišnje iskustvo u radu sa ljudima o problemima koji potiču iz različitih životnih zona: odnosi sa partnerom, komunikacija, porodični odnosi, ostvarivanje punog ličnog potencijala, prevazilaženje loših navika (poremećaji ishrane, pušenje, prokrastinacija), anksiozni poremećaj( razni strahovi, panični napadi)…

Ako želite da smršate pridružite se treningu psihologa Ljiljane Jagodić EMOCIONALNO PREJEDANJE, radionici koja će vam pomoći da prepoznate koje potrebe i emocije zadovoljavate na jedan od najrasprostranjenijih negativnih načina, prekomernim uzimanjem hrane. Pohađanjem ove radionice možete pronaći adekvatnije načine da te potrebe zadovoljite i u tome istrajete.
Na treningu EMOCIONALNOG PREJEDANJA pronaći ćete najbolju strategiju za prevazilaženje samodestruktivnog kruga HRANA-OSEĆANJE KRIVICE-HRANA.
Ova grupna radionica počinje u četvrtak 05.10. i trajaće 6 nedelja, nastavlja se svakog narednog četvrtka u 19h. Cena jednog termina je 1500 din, a traje do 90 min.
Broj mesta je ograničen.
Prijave na mail: jagoda1@mail.com ili putem facebook-a: www.facebook.com/LjiljanaJagodicpsihologlifecoach

Radionice Ljiljane Jagodić:
90 DANA IZAZOVA
OSTVARITE/POBOLJŠAJTE ODNOS SA PARTNEROM
SAMOPOUZDANJE I KAKO GA STEĆI
EMOCIONALNO “PREJEDANJE”

Grupne radionice i individualni treninzi održavaju se u Zemunu, a Ljiljana Jagodić radi i širom sveta putem skype-a.
www: life-coach.rs
facebook: Ljiljana Jagodic psiholog lifecoach
skype: ljiljana.jagodic1
tel: +38164/91 19 223

Arhiva tekstova Ljiljane Jagodić:
Perfekcionizam kao iscrpljujuća i neurotična crta ličnosti
Pobedite strah od javnog nastupa, ispita, razgovora za posao
Kako imati sebe pod kontrolom?
Porodični problemi i majke koje sinovima kroje sudbinu
Deca u psihološkoj ordinaciji
Kako imati anksioznost pod kontrolom?
Poremećaj ishrane kao posledica emocionalnog problema
Poverenje… da li ste ga nekad izgubili?
Kuda vodi uverenje da su uvek drugi krivi za sve?
Život u začaranom krugu ćutanja
Negativne emocije kao deo života
Kako se dobro udati?
Samopouzdanje može da se nauči
Nisko samopouzdanje i samopoštovanje
Izlazak iz depresije
Kompleks niže vrednosti kao posledica nedostatka ljubavi
Imate li emocije pod kontrolom?
Kako preboleti smrt drage osobe?
Da li se u vezi menjamo mi ili naše emocije?
Šta dolazi nakon bola?
Posledice stresa, anksioznosti i perfekcionizma
Besplatna radionica psihologa Ljiljane Jagodić
Osećaj krivice i život pod kontrolom
Uloga oca u životu dece
Kad polazi “poslednji voz” za ljubav?
Zašto su neke dobre i lepe žene same?
Koje igre igraju muškarci u ljubavi?
Ljubav iz muškog i ženskog ugla
Kako posle prevare?
Odnos sa majkom oblikuje ličnost svakog čoveka
Porodica u krizi
Šta nas vodi prema hrani?
Šta se dešava s porodicom u savremenom društvu?
Druga strana ljubavi
Nesigurnost u partnerskom odnosu
Razgovori bez trunke ljubavi
Da li vas je teško voleti?
Žena pod stresom u partnerskom odnosu
Kako izgleda stručna psihološka pomoć?
Um kao kontejner za stres
Nada je najsnažniji prirodni antidepresiv
Kako biti uspešan i srećan?
Mentalni i emocionalni trening
Ljubomora nije dokaz ljubavi
Zašto ne mogu da zaspim?
Život u nesigurnim vremenima
Imate li sve “pod kontrolom”?
Gde se izgubila bliskost?
Izbegnite siguran put ka depresiji
Zdravo samopouzdanje
Kako dobiti ljubav i poštovanje?
Psihologija ljudskih potreba
Najčešća zabluda u partnerskim odnosima
Sukob generacija
Uzroci depresije u detinjstvu, pubertetu, mladosti, zrelom dobu i starosti
Depresija kao način života
Zašto smo se udaljili?
Život zaglavljen u prošlosti
Kako da znam da li me partner zaista voli?
Naučite da oprostite sebi i drugima
Simptomi depresije
Emocionalna veza iz muškog ugla
U začaranom krugu anksioznosti
Kad emocije potiskuju misli
Život sa osećanjem krivice
Devet koraka do kvalitetnog partnerskog odnosa
Kako razumeti, prevazići i oprostiti prevaru
Kako vratiti izgubljeno poverenje?
Nezdravi porodični odnosi
Da li zavisite od drugih ljudi?
Obnovite vezu ili brak u 5 koraka
10 roditeljskih zapovesti
U začaranom krugu dijeta
Život pod stresom i tehnike samopomoći
Anksioznost
U ordinaciji psihologa i life coach-a
Samopouzdanje i kako ga steći
Slab muškarac- sudbina jake žene?
Kako (ne) upropastiti sopstveni život

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Da li ste spremni da se izvinite i budete ranjivi?…
error: